Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Kyselina listová ti asi sama o sobě otěhotnět nepomůže, ale podporuje správný vývoj embrya a poté plodu.l Já brala celé těhu též tu za cca 35kč + gravilakt, ale to už jen jak jsem si vzpoměla. Listovku samo beru i teď, ale k ní zatím jen vápník, zinek hořčík, ten totiž beru i normálně. Jestli plánuješ rodinu Listovka ti jistě neublíží.
Ahojky,
tak já brala u druhého těhu taky ten baby plan (byl i dobrý) a taky tu kyselinu listovou ještě k tomu.
Dr mi jí předepsal pro správný vývoj miminka a pro zabránění vrozených vad.
No u mě to ale bohužel nebyla pravda.
Míša se narodil s vrozenou vadou ledvin a močového ústrojí.
Má už za sebou operaci v 7 měsících a další možná budou následovat. Dožovotní sníženou funci, která se bude i nadále s věkem postupně snižovat (pokud nedostane IMC- pak by se rapidně snížila a mohl by o tu ledvinu i přijít).
A je zvláštní, že když jsem neužívala v těhu nic (u Petříka ani u Nicolky), tak jsou zdravý.
Tak hodně štěstí a zdravý.
Martina
Kyselina listová obecně pomáhá tělu vytvářet ZDRAVÉ nové buňky, proto je dobré ji užívat pokud chceš otěhotnět a pokud jsi těhotná, protože se tu od počátku tvoří jedna buňka za druhou a tím zvýšíš šanci, že všechny budou zdravé a ne poškozené.
Reed, přeju aby vše dobře dopadlo, držím palečky.
Já jsem začala listovku brát po vysazení HA i když se chceme začít snažit až v létě. Vyčetla jsem to v jedné knize jako radu lékařky, tak nevím, ale myslím, že ublížit tím ničemu nemůžu. A pak třeba se zadaří omylem dřív ![]()
Prosím vás chtěla bych se zeptát kdo ma zkušenosti z kyselinou listovou teď si nejsem jistá chtěla bych otěhotnět ale bojim se aby třeba dítě nemnelo nějaký vady proto že jsem četla že někteřim se narodily děti z vadou že brali tu kyselinu listovou tak jsem bojím nevím jestli to mám brát může mi prosím někdo poradit díky
@Bidka
Kyselina listova je PREVENCE vyvojovych vad, zejmena rozstepu. Jeste tak umet cist, ze?
Děkuji vám za vaši zprávu proto že jsem slyšela že ta kyselka listova že jsou vady na dítěti tak nevím čemu mám už věřit můžete my teda prosím poradit tak že když budu brát tu kyselku tak se nic nestane děkuji za odpověď
@Bidka nikdy nikdo neda jistotu, ze se nic nestane a dite bude ok.
Kyselina listova je prevence a tak je k tomu treba pristupovat.
Jenom kyselina listová nezaručí vady plodu, ale obecně je doporučovaná. Pochybuju, že máma nebo babička ji před otěhotněním braly. A děti zdravé měly. Sama jsem ji brala od začátku plánování otěhotnění a přestala na konci prvního trimestru.
To máte pravdu Jogrr tak že my to nějak neublíží že ta kyselka a děkuji vám za odpověď
@Bidka píše:
To máte pravdu Jogrr tak že my to nějak neublíží že ta kyselka a děkuji vám za odpověď
Neumíš opravovat automaticky vložená slova? ![]()
Dobrý večer pani Russet tak vy máte zkušenost z kyselinou listovou že tak mi prosím můžete poradit jestli mam brat tu kyselku děkuji za odpověď
Ber toho jenom tolik, kolik je doporučená denní dávka.
Já jsem přechodně brala více, asi 5 mg na doporučení lékaře (což mi pomohlo), ale později v jiné souvislosti jsem se od hematologa dozvěděla, že se to fakt nesmí přehánět, protože kyselina listová zajišťuje dělení / množení buněk, JENOMŽE VŠECH. I těch špatných.
Takže všeho moc škodí.
Ta moje pokusná dávka 5 mg je pouze na předpis, mám pocit, že doporučená je denně asi 400 mikrogramů. Takže více než 10 x méně.
Mně tenkrát narostly některé malé pihy do výšky i šířky, nevěděla jsem proč, dnes už to tedy asi vím. Prostě nic se nesmí přehnat.
koupila jsem si vitamíny CALIBRUM babyplan.. máte někdo zkušenosti s kyselinou listovou a je pravda, že pomahá otěhotnět?