Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky Katko, vůbec si nic nedělej z toho, že je mimi označené, že je v labilní poloze. Tohle přesně mi řekla doktorka taky někdy okolo 20.týdne. Já se děsila a hned se ptala co se děje, že je jako v labilní poloze a ona se mě vážně zeptala, zda jsem si o těhotenství už něco četla.
A že pokud ano, tak vím, že dítě v příšku plave v plodové vodě. A to, že tam plave, protože má ještě dost místa, tak to znamená ta labilní poloha.
Prostě není stabilně uloženo, jako teď, když jsem ve 38tt a už se v bříšku nemůže hýbat. Takže neměj strach. To, že je v labilní poloze je v naprostém pořádku. Mně až do cca 30tt měnil polohu napříč k jednomu boku a pak zas k druhému. Nebyl hlavičkou ani nahoru a ani dolu. ![]()
ahojky přesne jak píše dleire, labilní poloha znamená že miminko si v tobe plave jak se mu zachce pretaci se ze strany na stranu, tak se ničeho neboj, není to žádná vada či nemoc, či že by ti to mělo ztížit porod
az bude mimco vets uz se pretacet nebude neboj
přeji pohodový zbatek těhotenství a rychly porod ![]()
Jee … děkuji moc za uklidnění!
Jsem to ale trubka - četla jsem o těhu snad vše, co je dostupné, ale o tom, že labilní poloha znamená, že si tam „plave“, tak to mne nenapadlo, protože na každém UTZ leží stejně na stejné straně. ![]()
Jste moc hodné - už jsem fakt klidnější!
Děkuji a přeji krásný den!!!
![]()
Myslím, že Dalmatinku zarazilo to, že podle UZ je její miminko natočené stále stejně, tudíž se „nekoulí“ a nepřevrací, a ne výraz „uložení plodu v labilní poloze“. ![]()
Dalmatinko já co si vzpomínám, tak malej taky byl pořád sejně, nijak jsem to neřešila (zaplať pánbu, kdyby mi napadlo to co tebe, tak hned vyšiluju, byla jsem trošku hysterická coby těhotná
), no a je zdravej a v pohodě. Nijak se nenervuj a když si vzpomeneš, tak se na další kontrole přeptej, dozvíš se něco nového a bude. ![]()
Aghato: Přesně!
to mě zarrazilo - že leží pořád stejně na stejném místě a to včetně hlavičky a nožiček ve stejném směru… no jo - jsem taky histerka, ale snažím se krotit aspoň veřejně - moc se mi uleví, když se poptám tady a něco se dozvím.
Děkuju za uklidnění! ![]()
Tak se hlasim po kontrole po mesici. Vse v poradku, malyho mi zmerila a ma uz cca 1150 g a zadny nasledky te cukrovky pry na nem nevidi
rikala jsem ji to s tim castym pocitem mokra a kontrolovala i vodu a rikala ze ji mam dostatek a ze to voda nebude, proste jen vytok tak se mi ulevilo
jinak teda injekci na to Rh- dostanu az za 14 dni az budu mit ukonceny ten 28tt, ze to staci klidne v tom 30tt
ale teda odeslala me skrz ten inzulin na rizikovou poradnu do porodnice uz, aby me vic hlidali, takze se tam musim objednat a budu chodit i tam
Hezký den!

nebo to tak prostě je. Neznamená to něco špatně? Nezeptala jsem se dr., protože mi to začalo hlodat až doma, když jsem si to uvědomila.
Pohyby cítím dosti intenzivně a opravdu dost často - někdy jen takové poťukávání, vlnění a hemžení, ale občas jsou to regulerní pecky a to nejen do břišní stěny, ale cítím ho prostě uvnite snad ze všech stran - asi víte o čem mluvím. 

Tak jsem včera byla na velkém UTZ v porodnici a screeningu. Tam jsem si pobyla asi 1,5 hodiny, páč mimi si usmyslelo, že nejdřív neukáže obličej - rukama si šátralo přes nos a oči, pak když došlo na měření nožiček, tak sedlo do tureckého sedu a nebylo pořádně nic vidět - musím tam znova za týden. Jinak je vše asi OK.
Jediné, co mě zaráží, že pokaždé, když mi dělají UTZ ať už můj dr. na každé poradně co 4 týdny, tak i teď v porodce, tak mimčo leží pořád v tzv. labilní poloze - prostě „na zádech“ hlavička na straně mého pravého boku a nohy na levém. Nikdy jsem ho neviděla jinak - pořád čtu, jak se děti koulí a převalují, tak to moje neee…?! asi… nevím, buď je to „blbá náhoda“
Jinak jsem dle nového měření teprve 20+6, přičemž to mělo být 22+0, ale je to jen týden a den méně, což je v pohodě.
Tak by mne zajímalo, jestli jste měly/máte miminka taky tak položená, nebo jestli se u v tomhle stádiu různě točí. Mám trochu nerva z toho, že se třeba může hýbat jen nějak omezeně… aby to neznamenalo nějakou poruchu?
Děkuji moc za info!
Prima den!
Katka*