Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobré ráno,
chtela bych se poradit, zda li nekdo byl ve stejne, nebo podobne situaci a poradi jak na to
Syn cerstve 22.mesicu, totalni zavislak na lahvicce. Doma, v aute, venku zkratka vsude. Ten den by jeste sel ale nejhorsi je noc. Budi se 3×, 4× i vicekrat za noc a vzdy dam na nocnik a vyzaduje se dalsi a dalsi lahve po kazdem probuzeni, jinak place a prostě neusne. Pres den ma vodu, caj, dzus redeny vodou. Vecer mlicko a v noci davam caj
Dudlik odmita uz od temer rok. Jako miminko spal uplne krasne ukazkove celou noc maximalne jedno probuzeni. Bojujeme i s jidlem, kdyz uz neco sni tak je to svatek myslim, ze by to mohlo mit souvislost i s tim pitim, ze ma plne brisko. Ale hned jak mu lahev dojde, okamzite pribehne ze chce dalsi
Zkousela jsem uz sest ruznych lahvicek, pitek, hrnecku atd., vse odmita.. Lahvicku jsem schovala a strasne plakal a vsude ji hledal. Dekuji
Vyhodit a nedat, ve 2 letech je uz dost velky. Muze pit z obycejneho hrnku nebo sklenice.
@Adelka951 Ja bych chtela, ale jak lahev nema zacne strasne plakat a hledat ji, i kdyz nabizim hrnecek, lahvicku s brckem atd. A v noci bez ni proste neusne. Zkousela jsem a brecel pres hodinu, pak jsem dala..
@Kesy2014 píše:
@Adelka951 Ja bych chtela, ale jak lahev nema zacne strasne plakat a hledat ji, i kdyz nabizim hrnecek, lahvicku s brckem atd. A v noci bez ni proste neusne. Zkousela jsem a brecel pres hodinu, pak jsem dala..
No to je právě ono. Musíte vydržet hlavně vy. Já vím, že se to snadno řekne. Je hodně těžký vidět svoje dítě plakat, zvlášť když víte, že stačí dát tu flašku a přestane. Ale skoro ve dvou letech už dost chápou. Prostě vysvětlovat, vysvětloval. Jsi velkej kluk ti už z lahvičky nepijou a tak. Ale hlavně musíte být přesvědčena vy. Buď to vydržíte nebo mu prostě dáte víc času a ještě mu ji necháte. Přeji pevné nervy ![]()
@Kesy2014 Měla jsem něco podobného, dcera lehce přes 2 roky, už to nešlo, neustále buzení v noci na mléko.
Takže jsem ji proste vyhodila a jednu noc přežila řev, pak už to bylo dobry..
zkusila bych mu možná ten dudlík na lahvičce nastřihnout nebo něco. Ale pokud se toho opravdu chcete zbavit, musíte ji proste vyhodit, jinak povolíte (znám to). ![]()
Problem je ze pije hodne a nebo ze pije z lahvicky? Pokud to druhe, zkuste dat lahvicku nejakemu miminku, nekde zapomenout, nahodou se rozbije atd. Postupovala bych stejne jako s dudlikem.
@luci.no Ma vlastně tu lahvicku porad u pusiny… Pije od rana do vecera a myslim, ze s tim souvisi i problem toho, ze potom nechce moc jist. Je zkratka prepity. Ale nejhorší jsou noci pokazde kdyz se vzbudi, vyzaduje lahev a cuca do usnuti… X krat za noc delam piti, prebaliji, davam na nocnik, uz jsme s manzelem oba uolne vyrizeni… Nespi vice jak 3 hodiny v kuse. ![]()
Pokud se lahve chceš zbavit, tak ji seber a nevracej ji. Dítě už bohužel zjistilo, že si ji vyřve, o to těžší bude každý další pokus. Ale když budeš vnitřně přesvědčená, že to tak na být, tak to zvládnete. Holt bude několik nocí řev. Je to stejné jako s odnaučováním dudlíku.
@Kesy2014 zminila ses o velke potrebe pit pediatricce? Mam za to, ze to muze byt nejaka nemoc, ale ted si nevzpominam ktera
V noci dite zizen mit muze, ale melo by stacit par loku. Vzdyt mu musi stale pracovat ledviny…
@luci.no píše:
@Kesy2014 zminila ses o velke potrebe pit pediatricce? Mam za to, ze to muze byt nejaka nemoc, ale ted si nevzpominam kteraV noci dite zizen mit muze, ale melo by stacit par loku. Vzdyt mu musi stale pracovat ledviny…
Vysoká žíznivost je příznakem cukrovky. Ale v tomto případě bych to spíš viděla na tu závislost na dudlíku na lahvi.
@Tejami to pise spravne, az budes skalopevne presvedcena Ty sama, ze mu ji nedas, tak zacni znovu a uz definitivne. Dokud Ty nejsi absolutne vnitrne presvedcena, tak nepresvedcis ani dite, ze uz je velkej kluk. Kdyz jsem odstavovala kluka od prsa, tak vyrvaval asi 3 dny a pak zapomnel, ze nejake prso vubec existovalo. Ale ja mela dost velkou motivaci vydrzet, ktera se jmenovala rozkousana prsa
, lahvicku to neboli, ja vim.
@nozu Take si myslim, ze je to zavislost zavislost na dudlíku.. U babicky si i nekolik hodin na lahvicku nezapomněl, nebo pil z hrnecku.
Holky dekuju moc vsem, lahvicka sebrana jiz od rana. Chvilku knoural, pak plakal… Trvalo hodinku nez usnul ted v postylce, jindy je to s lahvickou za 5 min. Ale hura spi i bez ni. Jsem odhodlana mu ji uz nedat. Myslim, ze den přečkame, ale jsem zvedava jaka bude noc. Dnes jsme sami beu manzela coz je dobre, protoze on by nevydrzel. Tak jsem pripravila lahvicku s brckem od Aventu a obycejny hrnicek a uvidime.. Pekny den vsem ![]()
@Kesy2014 hele, hlavně musíš vydržet a nepovolit. Jinak dítě zjistí, že si vše vyřve a později je to mnohem horší. A držím palce!
Je to neskutečné… Šlo to a krásně! Parkrat jeste pres den flasku hledal a ptal se kde je, rekla jsem ze jsme ji dali miminku a on uz je velky chlapeček. V noci se jednou vzbudil zeptat se na flasku, řekla jsem neni a on sam rekl mimi?
Otocil se na bok a spinkal dal az do rana
Nemůžu tomu verit, i dopoledni spani se posunulo az po obede. Ja jsem v pohode, malej taky, zkratka super. Nejdriv novy hrnicek odmital, ale ted uz si ho vzal a sam pije. Spadl mi kamen se srdce
Pekny den vsem
Ted jeste dopilovat pleny a je to!