Laktační krize?

485
1.11.11 17:29

Laktační krize??

Ahoj maminky, prosím o radu. Mám 7 týdenního chlapečka a poslední 3 dny máme potíže s kojením. Normálně mi pil co 3 hodiny z jednoho prsu. Teď mu to ale přestalo stačit a musím kojit z obou prsů, protože jinak se vztaká a pláče. Když ho takto nakojím, tak mi zase vydrží celé ty 3 hodiny. Délka kojení se nijak významně nenatáhla, jen během stejné doby stihne vypít obě prsa. Ta se ale do dalšího kojení nestihnou pořádně nalít. Tak jsem se chtěla zeptat, zda to může být spurt, nebo se mi ztrácí mléko? Máte někdo podobnou zkušenost? Začínám být z toho lehce zoufalá :-(

Příspěvek upraven 01.11.11 v 17:44

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
81480
1.11.11 17:35

:hug: Není důvod k zoufání. Já kojila z obou 18m, pak se syn sám odstavil Teď kojím tak na střídačku. Prsa se mi v 7mi m dávno nenalévaly, u dcery se mi nalévaly možná tak měsíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
737
1.11.11 17:38

Nejsem zrovna znalec, ale myslím si, že se ti množství upraví, podle pořeby malého..ale bude to chvilku trvat. My to měly teď ve třech měsících.. Pak se malá zase uklidnila a papkala normálně, ale já měla kozy jako balóny a musela jsem odsávat. Kojení je věda :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65370
1.11.11 17:40

Růstový spurt??? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1.11.11 18:02

taky jsem to řešila, a vlastně ještě řeším, mám podobně starého chlapečka:-) mně u kojení vyvádí, pouští se a zase přisává, takže musím zkoumat, jestli je to tím, že má dost, nebo že se zlobí, že mu to už neteče tak dobře, jak byl zvyklý z dřívějška:-)

ono taky se po šestinedělí prsa prý už tolik nenalévají, produkce mlíčka se upravuje podle poptávky. Jednu dobu jsem měla pocit, že se mi mlíko ztrácí, tak jsem začla kojit častěji a zase je ho dost. V tu dobu pil i po hodině a půl, protože mu to nestačilo. Hlavně že je klučík spokojený :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1987
1.11.11 18:05

prsa se přestanou tak moc nalévat po šestinedělí, takže je normální že máš pocit že jsi „vysátá“,pokud přibírá a zdá se být spokojený, tak je vše v pořádku.

S dovolením přidávám dotaz- jak dlouho dokáže žena vydržet kojit.....Já už kojím 3,5 roků nepřetržitě (dceru do porodu malého a teď malého) a fakt jsem vysátá :roll: , tak už jsem začala přikrmovat UM ráno (vypadá to láhev se mu už víc líbí), ale v noci chce jen prs. Tak přemýšlím, jak dlouho vydrží žena kojit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7511
1.11.11 18:54

Já kojím od začátku s obou a syn je spokojený, teď mu bude 6 týdnů, prvního syna jsem kojila 13 měsíců a taky z obou prsů. Miminko si vezme tolik kolik potřebuje a pokud je spokojené a přibírá tak bych to neřešila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
485
1.11.11 19:16

Díky všem za podporu. Ale po posledních dvou kojeních mám pocit, že se situace ještě zhoršuje. Malej se furt vrtí, pouští a znovu přisává a ono už asi nic neteče :-( Tak řve a řve, ale já už mu nemám co dát. Je to fakt strašné. Na konec se sice uklidní, ale bojím se, aby mi přibíral. Bojuju s pokušením dát mu Nutrilon. Vím, že se to nemá, ale je mi ho fakt strašně líto. :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
737
1.11.11 19:24

To se sice nemá a každý mi řikal, že pokud chci dál kojit dělat to nemám, ale já přikrmila.. Bylo mi šíleně, když plakala a já věděla, že je to hlady. Dala jsem a na dalším kojení se to nepodepsalo.. a byly jsme obě spokojené.. pomohlo jíst hodně polívek, pij.. CARO taky výborný.. ale to asi víš. tak držim palce, neboj bude to dobrý. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mmonica
1.11.11 19:29
Ivana1000 píše:
Díky všem za podporu. Ale po posledních dvou kojeních mám pocit, že se situace ještě zhoršuje. Malej se furt vrtí, pouští a znovu přisává a ono už asi nic neteče :-( Tak řve a řve, ale já už mu nemám co dát. Je to fakt strašné. Na konec se sice uklidní, ale bojím se, aby mi přibíral. Bojuju s pokušením dát mu Nutrilon. Vím, že se to nemá, ale je mi ho fakt strašně líto. :cry:

koj klidne co hodinu,prostridej behem kojeni prsa alespon trikrat,tim se navysuje mnozstvi,mela jsem takove krize tri,jedna dokonce trvala cely tyden a ted je nam 19 mesicu a kojime,vydrz :kytka:
nejlepe zalezt s malym do postele,a opravdu prikladat co nejcasteji,pokud to jde,tak nic jineho neres,krom sveho jidla
hlavne si ver

• Citovat
  • Upravit
81480
1.11.11 19:57
Ivana1000 píše:
Díky všem za podporu. Ale po posledních dvou kojeních mám pocit, že se situace ještě zhoršuje. Malej se furt vrtí, pouští a znovu přisává a ono už asi nic neteče :-( Tak řve a řve, ale já už mu nemám co dát. Je to fakt strašné. Na konec se sice uklidní, ale bojím se, aby mi přibíral. Bojuju s pokušením dát mu Nutrilon. Vím, že se to nemá, ale je mi ho fakt strašně líto. :cry:

Vím, že je to těžké, ale je třeba se hlavně uklidnit. Ale s prvorozeným jsem to aky nedokázala, bláznila, že mlíka je málo… Z každého kojení měla hrůzu, co zase bude předvádět za rotiku - propínal se, řval, pouštěl se a zase přisával, kopal nohama rukama. Zkrátka podívaná. Dcera je teď snad ještě horší, ale u té už je mi šumafuk, co u prsa převádí. Dám jí prso a hraju hry v mobilu, nevšímám se jí, ona chvíli bojuje a dělá vylomeniny, ale nakonec se nějak napije. Nejmneší vyrvál dělá v noci a při kojení ihned po probuzení. Tak vždy číhám a jakmile otevře při spánku oko, strčím jí v ppolospánku prso. Jak je ještě oblbnutá, tak tolik nevyvádí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
1.11.11 20:21

U prvního jsem si při spurtu vůbec nepřipustila možnost, že bych měla dát UM, zkrátka jsem kojila někdy i co půl hodiny a po pár dnech, týdnu to přešlo. Řeknu to takto, hlady neumřel, přežil :lol:
Ale on byl faldíkatej, nabíral raketovou rychlostí, takže tam jsem si říkala, že má zásoby a vydrží to těch pár dnů, než prsa zareagují.
Teď u druhého je to jiné, je hubenější, často má vidět lehce prohloubenou fontanelu jakoby měl nedostatek tekutin, plus přišli hodně velké stresy a spíš než se spurtem bojuju průběžně s laktační krizí od nějakých 2m. Takže UM dostává, zatím kojím, ale je to takové na hraně, vím, že kdybych dala UM víckrát jak jednou denně, tak máme našlápnuto na odstav, takže dostává fakt jen ve chvíli, kdy nakojím, prostřídám obě prsa několikrát a potom dám UM, to bývá většinou večer. Někdy to není potřeba, někdy jo. Takže občasný dokrm nemusí znamenat konec kojení, ale dala bych ho až kdyby to trvalo dýl jak týden.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3648
1.11.11 21:02

Ahoj, tak já s kojením taky bojuji od začátku. Normálně jsem začala kojit snad až ve 3 měsících, a měsíc jsem kojila v pohodě. A pak přišla jedna krize,tak jsem přikládala, prsa střídala a ještě si tak 2× denně odstříkala a za dva dny jsem měla zase balony. Ale teď mám další krizi, tak zase odtříkávám, přikládám jak začne být nevrlá a střídám, dělá u toho taky vylomeniny. Občas když vím, že má hlad, tak zkusím dát UM, ale jen málo (tento víkend dostala 2× 30 po asi dvou měsících). Takže přikládej střídej prsa a věř si.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6868
1.11.11 22:59

Ivčo, hlavně KLID KLID KLID!!! Vím, že se to lehce řekne, ale opravdu je toho spousta o psychice.
Koncem šestinedělí se hormony uklízí do „šuplíčku“ a laktace se upravuje hlavně podle potřeb miminka. Víceméně už je to na něm, kolik si samo vytáhne. Na to některá miminka zaregují, tak jak ty popisuješ. Odtahují se u kojení, vztekají se, kričí. Kolikrát to vypadá jako boj a ne kojení. Během pár dnů to ale většinou mimču dojde a začne pořádně sát a makat.
Ty se snaž hlavně uklidnit!!! Absolutně nevadí, když budeš prcka kojit z obou prsů při každém kojení, nech to na něm. Co se týče toho vztekání u prsa, snaž se kojit hlavně v tiché místnosti, zalezte třeba spolu sami pod deku. Svlékni prcka jen do plínku, sebe do kalhotek a buďte „kůže na kůži“. Miminka to uklidní. Nebo zalezte společně do vany, jestli si troufneš, nech ho přisávat. A pak se snaž vyčíhat ten okamžik, kdy je prcek rozespalý. Když jsou napůl ještě ve spánku, nemají „čas“ vymýšlet kraviny a poslušně dlabou.
Na UM se vyprdni, vydrž, snaž se zůstat hlavně v klidu a uvidíš, že to půjde.
Kdyby něco, písni klidně SZ :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
485
2.11.11 09:02

Ahoj holky, dík moc za vaše povzbuzení. Noc jsme zatím přežili poměrně v klidu i první ranní kojení zatím OK. Sice vypil všechno, co bylo k mání, ale jakš takš ho to uspokojilo. Snad se to nebude zhoršovat. Po každém kojení se ještě snažím odstříkat, abych stimulovala bradavky, ale vždycky je to už jen pár kapek. Taky nemám odsávačku, tak to dělám ručně :-( Ale dneska musím donutit manžela, aby nějakou sehnal, protože jinak se asi „nerozkojím“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová