Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Anonym-otec:
On sice můj předchozí příspěvek (anonym - motýlek) vyzní asi dost tragicky, ale pozitivní je, že jsme to nakonec zvládli. A ano, trvalo nám to dlouho, ale asi nejdýl ze všech - ostatní maminky po psychóze se z toho dostaly rychleji než já. Každý se mi po pár letech divil: „Cože? Ty z toho ještě nejsi venku?“ No, nebyla jsem. Jsem asi nějaký přírodní úkaz.
Ale jsem jediná taková, o které jsem kdy slyšela, s nejhorším průběhem široko daleko. Takže s velkou pravděpodobností na tom Tvoje žena bude mnohem líp.
Hlavu vzhůru a hodně štěstí a síly při zvládání péče o mimino a domácnost!
Dobrý den, bude to chtít hodně trpělivosti, protože zotavení po psychóze je běh na dlouhou trať. Sama jsem pobyla 14 dní po porodu v psychiatrické léčebně dva týdny, ale ambulantně se léčím dodnes, synovi je už 16 měsíců. Nakonec všechno zvládám jen díky velké podpoře manžela, širší rodiny a přátel. Přeji hodně sil v péči o miminko, určitě požádejte o pomoc své okolí.
Chtěla bych tady napsat něco ke svému případu laktační psychózy (LP), jelikož mě semtam ohledně LP někteří lidé kontaktují a já je musím posílat do háje.
První ataku jsem měla v únoru 2008, to jsem měla doma 6měs. chlapečka. Spouštěčem byl asi stres po porodu. V Bohnicích jsem strávila 2 měsíce.
Jenomže v prosinci 2013 nastala druhá ataka neboli relaps a tentokrát nesouvisel s porodem, ale se zvýšeným stresem v práci. V Bohnicích jsem strávila 3 měsíce a moje nemoc byla překvalifikována na SCHIZOFRENII.
To znamená, že můžu očekávat, že v Bohnicích budu končívat pravidelně, pokud neskončím dřív rozplácnutá na chodníku pod našim oknem (při 2. atace jsem chtěla vyskočit z okna v 6. patře, manžel se synem mě zachránili a zavolali mi sanitku do Bohnic).
Takže i takto to může skončit. Prosím, nekontaktujte mě už ohledně LP. Děkuji.
@anonym - motýlek píše:
Pozor, to, co tady radí Inesiskaisičkov (skrývat příznaky nemoci) je nebezpečné a nikomu bych to neradila! Může to špatně dopadnout!
Já měla taky enormní pocity štěstí před laktační psychózou, ovšem pozor! to není žádné štěstí, to jsou příznaky nemoci! Zdravý člověk je šťastný tak nějak normálním způsobem, ale pokud máte pocit, že jste nejšťastnější člověk pod sluncem, nebo že vám dávají smysl věci, které dřív smysl nedávaly, že vidíte nějaké souvislosti, které jste dřív neviděli, že vidíte víc než ostatní, okamžitě se poraďte s nějakým psychiatrem, proto6e to není normální, to se u Vás zřejmě rozjíždí nemoc!Jinak hospitalizace laktační psychózy trvá měsíce (já byla v léčebně 2 měsíce) a i po návratu z léčebny není maminka schopná se o dítě plně postarat (já jsem ještě několik měsíců nebyla schopná chodit do obchodů, pak mi na LP nasedla deprese, ze které jsem se dostávala asi 2 roky, a nebýt pomoci mojí rodiny, ke které jsem se dočasně přestěhovala, nevím, jestli bych to zvládla).
Milé maminky, ráda bych se seznámila s někým, kdo prodělal laktační psychózu (a nebojí se o tom mluvit) a má to již nějakou dobu za sebou, jelikož sama mám tuto zkušenost již 5 let za sebou a neměla jsem nikdy možnost si o tom popovídat s někým, kdo to zná. A hlavně o tom, jak zvládat následky nemoci a péči o dítě.
Velmi bych se přimlouvala, aby v případě LP zasáhla celá široká rodina minimálně na několik měsíců. V případě, kdy to opravdu není možné, existuje možnost dát dítě dočasně do péče pěstounské rodiny a jakmile je maminka schopná se o dítě postarat, může si je vzít zase k sobě. O možnostech řešení Vaší situace si lze promluvit na nejbližší sociálce.
Kdo by se se mnou chtěl podělit o to, jak to zvládá/zvládal po hospitalizaci, napište mi mail na ***@seznam.cz .
Díky
Dobrý den.
Je možné utrpět Laktační psychózu po 7 měsících od narození dítěte z důvodů uvíznutí ve výtahu? Je při této diagnóze potřeba hospitalizace v nemocnici?
Děkuji za odpovědi.
@Freedom81 píše:
Dobrý den.
Je možné utrpět Laktační psychózu po 7 měsících od narození dítěte z důvodů uvíznutí ve výtahu? Je při této diagnóze potřeba hospitalizace v nemocnici?
Děkuji za odpovědi.
A proč by mělo jít o laktační psychozu? Spíš asi nějaká panická ataka ne? Nebo jaké máš potíže?
@Freedom81 píše:
Dobrý den.
Děkuji za odpovědi.
jak se to projevuje?
@Freedom81 píše:
Dobrý den.
Děkuji za odpovědi.
To bych neřekla. Spíš to bude klaustrofobie.
@Lutonka píše:
A proč by mělo jít o laktační psychozu? Spíš asi nějaká panická ataka ne? Nebo jaké máš potíže?
Já problém nemám, problém má bývalá kamarádka, které se to týká a jen mě to zajímá, protože je to směšné, ale její zmanipulovaný ošetřující lékař to tvrdí. A ta zprává přišla čistě náhodou zrovna v době, kdy se z toho domu měla odstěhovat. A předpokládám, že když máte laktační psychózu není to taková tragedie, aby nebylo možné se přestěhovat jinam.
@Freedom81 píše:
Dobrý den.
Děkuji za odpovědi.
tohle nebude laktační psychóza ale něco jiného. Hospitalizace? záleží na stavu dotyčné ![]()
@Freedom81 Já myslím, že problém je někde úplně jinde.„Bývalá kamarádka“,„zmanipulovaný lékař“,„laktační psychoza co není žádná tragedie“-co tě holka žere?
@Lutonka píše:
@Freedom81 Já myslím, že problém je někde úplně jinde.„Bývalá kamarádka“,„zmanipulovaný lékař“,„laktační psychoza co není žádná tragedie“-co tě holka žere?
Holka? mám ti sem dát fotku měho mužství? Jsem chlap. Jen mě něco zajímá, kvůli trestnímu oznámení a šetření. Tak se ptám. A ta bývalá kamarádka je sprostá podvodnice.
@Freedom81 píše:
Holka? mám ti sem dát fotku měho mužství? Jsem chlap. Jen mě něco zajímá, kvůli trestnímu oznámení a šetření. Tak se ptám. A ta bývalá kamarádka je sprostá podvodnice.
Sorry, těžko ze dvou příspěvků poznám, zda jsi chlap nebo žena a jelikož 99,9% zde jsou ženy… ![]()
Vypadá to, že budeš muset situaci lépe popsat, takhle ti těžko někdo poradí jestli má kamarádka laktační psychozu, hemoroidy nebo jen hloupé přátelé…
Že bys byl majitel onoho nájemního bytu a „kamarádka“ se nechce vystěhovat?
A záleží pak na diagnoze?
Vcera mi zenu prijali do psychiatricke lecebny. Nechapu proc si clovek plati predporodni kurzy kdyz mu o nicem tak dulezitem nereknou. Nebyt rodinne zname ktera situaci pochopila, se na posledni chvili podarilo predejit nejhorsimu.
Jestli bude prubeh jak pise motylek, nevim jestli tam neskoncim taky.