Larvy v domácím kompostéru

161
3.8.21 18:45

Larvy v domácím kompostéru

Ahoooj.
Prosím potřebuji radu. Před pár dny jsem si koupila kalifornské žížaly a k tomu na začatek jejich už vytvořenou hlínu. Přidala jsem jim na vrch opravdu trochu slupek od okurky a mrkve a dva pytlíčkyod čaje. A natrhanou ruličku od toaleťáku.
Dnes jsem se tam byla podívat a našla jsem tam „larvy“, rychle se hýbou, vůbec netuším, zda je to od žížal nebo od octomilek? Pár mušek vyletělo, ne mic. Ale zabila jsem takové dvě „muchovosy“, které vylezly, viz foto.

Co mám dělat? :( Mám kompostér doma a bojím se, co z toho bude. Mám ty kousky, kde jsou vyhodit? Aby to nepatřilo k žížalám.. :lol:

Budu moooc ráda za rady a zkušenosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13765
3.8.21 18:57

V kompostéru podle mně vždycky budou nějaké larvy… Jsou to nejspíš larvy much, larvy octomilek jsou malinké. Pokud to chceš mít doma, tak asi musíš zabránit hmyzu v přístupu k tomu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
161
3.8.21 19:08

@AnastazieB
Já právě vůbec netuším jak se tam dostalý, otevřela jsem to až dnes :nevim: leda, že by to už bylo v hlíně když mi přišly. Já bych to tak neřešila, ale mám je doma, nemám je kam jinam dát a to mi vadí, když by se ty mouchy nebo co to je množilý… :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20905
3.8.21 19:38

@Vanessa1626 tak určitě můžou přijít i s tím nebo prilitnou oknem prostě. S tím budeš muset počítat, že nějaký octomilky nebo muchy kolem toho budou lítat. Leda to dát na balkon. A v čem je máš? V nějakým v tom origo dizajnovym vermikomposteru?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37136
3.8.21 19:43

A to je nějaký vzduchotěsný? Na rozkládající se slupky z ovoce a zeleniny jdou vždycky mušky, to stačí nechat kousek jetého ovoce v kuchyni a máš jich plno hned ani nevíš jak. To bude chtít dát někam ven.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
103
3.8.21 20:31

Já mám ve vermikompostéru octomilky, kotule, někdy smutnice a takové ty menší černé mušky. Ale jejich larvy tam nevidím, jsou asi hodně malé nebo tmavé. Vidět by šly larvy mouchy a ty můžou být už v kupovaném kompostu se žížalami. Pak tam ještě můžou být chvostoskoci, ti pomáhají žížalám rozkládat odpad - jsou to takové malé bílé pohybující se tečky. Proti octomilkám vyrob pasti - návody najdeš na netu, proti smutnicím existují parazitické hlístice, dále žluté lepivé desky na mouchy. Zabraň přístupu dospělců - prodávají se speciální kryty nebo to přikryj netkanou textilií a zavři poklopem.
Já bojuju hlavně s těma kotulema už rok a nejradši bych to podpálila :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
161
3.8.21 22:25

@SmokedSalmon mam to prave prikryte netkanou textilii a i vikem. Foto mi neslo vlozit… mohla bych ti na email poslat kratke video jak to vypada? Fakt nevim co s tim, docela me to desi :lol: mozna to jsou ty chvostici… ale behem 5 dni tolik?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
161
3.8.21 22:28

@Cenarius mam je teprve 5 den, otevrela jsem je az dnes, mam to prikryte netaknou textilii a prikryte vikem. Takze fakt nechapu… foto nejde nacist.
Nn mam po domacku vyrobeny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13765
3.8.21 23:03

@Vanessa1626 ono prostě doma je to blbý, přecijen je to rozkládající se odpad a ty mouchy to přitahuje. Stačí malá dírka a mouchy tam vajíčka nakladou. Já mám jen malý kyblík na bioodpad, který každý týden vyhazuju a stejně tam ty larvy jsou taky, naštěstí se ale nestihnou vylíhnout. Proto jsem nikdy nechápala, jak funguje vermikompostér doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kolicek95
4.8.21 07:40

To je přesně důvod, proč jsem nakonec do vermikompostéru nešla a čekám, až se odstěhujeme do baráku a budu kompostovat klasicky.

• Citovat
  • Upravit
161
4.8.21 07:46

@Kolicek95 ja mam zahradu z mesta, tak to odvezu tam, ale co v zime? Barak je velika vyhoda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kolicek95
4.8.21 08:02
@Vanessa1626 píše:
@Kolicek95 ja mam zahradu z mesta, tak to odvezu tam, ale co v zime? Barak je velika vyhoda

Leda na balkónek. :? Mně to zakázal i manžel :mrgreen:. Ale taky mě to trápí a už se těším z bytu, takhle mám dvě třetiny odpadkového koše bioodpadu. Leda jestli vaše město nenabízí biopopelnice.

• Citovat
  • Upravit
161
4.8.21 08:12

@Kolicek95 nemam ani balkon, a do kumbalu by se mi nevesli :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
103
4.8.21 08:16

Ono zas v létě je na žížaly venku moc horko, mají mít kolem 20°C. A těch breberek ti tam přiletí víc.
Já jsem je chtěla hlavně kvůli žížalímu čaji, ten v normálním kompostu nezískáš.
Prostě zabíjet dospělce, ať nekladou vajíčka. Mít v okně síť, ať tam nelétají další a dá se to nějak zvládnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí