Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím o radu.. syn má poprvé záchvat… Začalo to dnes večer.. na pohotovost sem volala řekli mi otevřít okno a půl dithiadenu… Syn teď usnul dýchá z těží.. stalo se nám to úplně poprvé.. hned pojedeme k lékaři… Chtěla bych se zeptat.. zda se tato nemoc opakuje… Může to chytit i 8 měsíční miminko
dekuji
Ano, opakovat se může a jde o virovou nemoc, takže může chytit i mladsi. Syn měl poprvé v roce, čím je starší, tím to mívá méně častěji a s lehčím průběhem. Držím palce, ať jsou děti v pořádku
Je to spíš shoda okolností, že to sedne zrovna na ten hrtan a ne třeba na mandle.
Starší syn na to trpěl od roka a půl opakovaně, je to prý dané délkou hrtanu, proto na to prý i častěji trpí kluci.
Mladší syn ale poprvé ve 4 letech poněkud atypicky s horečkou, kašel takový nespecifický, skončilo to rychlou, protože si začal stěžovat, že nemůže dýchat a lapal po dechu. A u něj se to už neopakovalo, doktorka na pohotovosti se divila, že už je na laryngitidu velký.
Držím palce, ať už se to neopakuje.
To mi řekla doktorka taky, že dcera je v 5 letech na laryngitidu velká.
Já na ně trpěla až do třetí třídy každý rok.
@ajurka můj syn měl asi ve třech letech, pak už nikdy, když se mu bude špatně dýchat, zabal ho do deky a sedni si s ním na chvilku před otevřený mrazák, my měli štěstí že to měl v zimě takže jsem ji dala jen k otevřenému oknu( venku byl mráz), jinak my jezdily na injekce penicilinu a inhalace. Držím pěsti ať jste z toho rychle venku ![]()
Já měla laryngitidu loni, ve 37 letech, jako malá jsem na ně trpěla. Můj syn do sedmi let každou zimu a jaro dost často
@felbloud @Helileli @Fíková @pajulinkaa @Lamátko @Lamátko @Lamátko chápu to dobře, že toto se objevuje jen večer.. přes den ne? Syn zatím spí.. jsme doma.. k doktorce pojedeme až vstane… Zatím spí poměrně klidně.. dýchá lépe… Stačilo léky od lékaře nebo lepší být v nemocnici?
Poprvé u staršího asi ve 2,5 letech. Od té doby občas, teď už asi rok klid. Ale prášky vozíme neustále s sebou. Nechte si je od doktorky radši napsat.
Jinak tvrzení kdo je starý a kdo ne. Kamarádka teď měla nehezkou zkušenost s 10 letým synem. Trpěl na to jako malý, pak x let nic a najednou z ničeho nic v 10 letech. A skončil v nemocnici.
@ajurka Nejčastěji to bývá v noci. U nás vede jedenáctá hodina večer, výjměčně čtvrtá ráno. A u větších dětí (3-4) roky se mi stalo, že se s tím vzbudily už po odpoledním spaní. (děti mám 4 a laryngitid jsme si užili nepočítaně).
Jinak při záchvatu vždy co nejdříve dát Dithiaden a studený vzduch. Pokud se nezlepší tak přidat kortikoid - pokud nemáš, tak volat rychlou nebo odvézt na pohotovost. Bacha - venku se to vždy zlepší, doporučuji se tím nenechat uchlácholit a na pohotovost opravdu dojet.
Dnes od lékaře pravděpodobně nějaký kortikoid dostanete (stahuje otok hrtanu).
Pokud se vyloženě nedusí, tak není důvod k hospitalizaci a pokud dnes dáš na noc Dithiaden s kortikoidem preventivně, tak se to nejspíše nezopakuje (nebo to aspoň nebude nijak dramatické). Na krček mu můžeš dát priesnitzův obklad, také to pomáhá.
@Janina81 @azalia na to se tedy dává dithiaden + nějaké čípky.. já mu dnes dala půlku dithiadenu… Jsou mu 4 roky a váží 21 kg
@ajurka píše:
@Janina81 @azalia na to se tedy dává dithiaden + nějaké čípky.. já mu dnes dala půlku dithiadenu… Jsou mu 4 roky a váží 21 kg
Nech si od dětské doktorky napsat kortikoidy. Teď si nepamatuju, jak se jmenují. Čípky se jednu dobu nevyráběly, tak nevím, jestli už jo. Ale já většinou vezmu ten kortikoidový prášek, dám na lžičku, kápnu na to džus a dám do pusy. Mladšímu ho drtím a dávám smíchaný s nurofenem.
@ajurka Aktuálně, za posledního půl roku, dva záchvaty u čtyřletého dítěte byly ráno. Noc proběhla idu. Předchozí tři záchvaty (2 x hospitalizace) byly v noci.
Syna sleduj, kdyby nemohl dýchat, dej ho k mrazáku. Pokud máte domae pro případ záchvatu, léky, tak mu je dej.
Pokud se záchvat nelepší, volej záchranku.
Tímto postupem se řídíme. Doporučili nám jej ve dvou různých nemocnicích, dvě různé dětské lékařky.
Drzim palce, ať je brzy lépe ![]()
Čípky se nevyrábí, na podzim nám je v nemocniční lékárně připravili. Doporučuji se léky, čípky se mají dát až v krajním případě.
Popros pediatričku ať Vám předepíše kortikoidy, jsou na predpis. Já je drtim a dávám s trochou vody vypít, pomocí brčka.