Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, měla bych možná hloupý dotaz.
Mám první miminko, synovi jsou 2 měsíce a zajímala by mě jedna víc.
Tchýně, babička, atd. hrozně lpí na tom, aby měl syn VŽDY pod hlavičkou látkovou plenu. Domnívala jsem se, že je to kvůli blinkání, ale zdá se mi to přehnané. U tchýně nemůžu syna ani položit bez toho, aby měl plenku, hned na to upozorňuje. Když ji pošlu fotku a plenku pod hlavou nemá, znova upozorňuje. Proč je tomu tak? Aby se chránil od nějakých bakterií které jsou na povrchu, nebo proč? ![]()
Omlouvám se za hloupý dotaz a předem děkuji za reakce.
To je stejný jako když rodině pošlu fotky dítěte bez ponozek😂 😂 😂
Já teda látkovou plenu musela mít u jeho hlavy furt. Buď blinkal a nebo strašně slintal 😂
Já ji tam dávala dost, právě kvůli ublinkávání nebo slintání, ale rozhodně ne vždy. U babiček bych to viděla na podobnou úzkostlivost, asi jako že mimčo nemůže být za žádných okolností bez čepičky nebo ponožek, i kdyby bylo pětatřicet ve stínu.
Přijde mi trapné se ji ptát, ze se mi vysměje, vyčte, jak to, ze to nevím!
proto se ptám tady raději. ![]()
Dávala jsem pleny pod hlavičku (do kočáru, do košíku, v postýlce, na hrací deku, při pasení koníků atd.). Měla jsem spousty nových plen s obrázky. Tož nepoužívej je. Když jsou doma hezké látkové pleny. A přišlo mi to hygienické. Mám je stále, přestože děcka jsou dávno veliké. Občas se hodí na obklad, zábal.
Je mi putna, jak to dělá někdo jiný. Ať si každý dělá po svém.
@Janinka290401 píše:
Přijde mi trapné se ji ptát, ze se mi vysměje, vyčte, jak to, ze to nevím!proto se ptám tady raději.
Tak se to nauc s ni normalne mluvit.
Bude se ti to jeste pozdeji fakt hodit.
@Janinka290401 u nás to samé, když jsem posílala fotky bez bot atd
nech je, ať si pokecaji
![]()
U prvního jo, teď s druhým uz nedávám, nebaví mě pořád na to myslet, pořád ji s mimcem vsude tahat, vzdy dítě + příslušenství, no tak si slintne, ublinkne, no bože, prejedu vlhcenym ubrouskem. Na návštěvě, pokud by to někomu vadilo, bych dala. Ale ted jedu stylem jednodušší řešení je lepší řešení. Dávala jsem jen v šestinedělí, kdy ublinkavala fakt hodně. Jinak celkově nemám rada takový to „protože se to tak dělá“, aniz by se nad tím ten člověk zamyslel. To je pak prostor pro zlepšení a nové nápady nula.
Určitě proto, aby mělo miminko hlavu vždy na čistém. Za mě normální. Ale nehrotila bych, že musí být vždy.
Podle mé tchýně má ležet na „sterilním“. Plena má být vyžehlená, snad i naškrobená a aspoň 2× denně čistá ![]()
Kvůli syndromu náhlého úmrtí kojenců se plena nedoporučuje (mj. i mantinely), v ČR je zatím malá osvěta.
@Tereza Košnarová
A co má plinka pod hlavičkou společného s náhlým úmrtím?
Příspěvek upraven 04.03.23 v 09:23
Dávala jsem všem třem dětem. Kvůli ublinkávání, slinění a hygieně. Miminko bych nepoložila na návštěvě jen tak někam, vždy hlavou na plínu (první týdny jsem žehlila, pak už ne). Ale pleny jsem měla i doma na hrací dece, v kočárku, postýlce. Zdá se mi to běžné.
Dávala jsem kvůli svému lepšímu pocitu. Za prvé dítě co chvilka ublinklo nebo slentalo, a za druhé leželo vždycky na čistém.