Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Někdo psal i imse vimse, nebo bambino? já chci dávat hlavně látkovky mám jich plno tak at jsou na 100využité.
ale včera jsem si zkoušela ji složit na ten novorozenecký sklad a připadá mi že 8kilové dítko nevím jak bych do toho zavázala, nebo se pak jak je mimčo větší davají plenky na rovno do těch svrchnaček?
@niccc 2 no, u staršího jsme měla první půlrok obyčejné plínky, s vkládačkou, a pak už prostě byly malé (měl těch 8kg) a přešla jsem spíše na plínky narovno (v době vaječiny bych na to neměla nervy), kalhotkové a kapsovky. A na tom byl v podstatě do 2let. Mladšího jsem měla v novoskladu tak 3měsíce a pak už v kalhotovkách nebo takových těch tvarovaných (např Haipa Daipa pastelka), bylo to jednodušší na údržbu i přebalování. A věděla jsem že i vaječinu z kalhotovky vyperu (ale nezašpiní se svrchňáčky jako při použití plínky narovno). Navíc mladší měl 8kg už v 5m.
@andelka83 no právě malá měla už 8 kilo kolem 4 měsíce, nechci asi kupovat ty kalotkové já chci co nejvíce používat ty latkovky- ale šlo by na svrchnačka dát třeba jak už bude mit těch 8kilo třeba 2plenky na rovno nebo 1 narovno a jednu vkládačku, nebo jak to udělat, abych je využila? mám jich 80.
mě právě štve že přes ty kalhotkové stejně musíš dat ty svrchnačky, nechci dávat penize za kalhotkové když budu mit ty svrchnačky
@niccc 2 chápu..tak z klasických látkovek můžeš udělat buď novosklad, na draka nebo narovno. Jenže větší dítko ti jednu narovno pročurá hned a dvě jsou podle mě moc velký nepohodlný balík. Takže kdyžtak jednu a savou vkládačku. Pokud bys to tak chtěla dělat ještě než bude mít pevnější stolici, tak to abys měla tak patery svrchní kalhotky. Plínka narovno to prostě moc neudrží. Proto já radši kalhotovky, lépe sedí a zachytí v podstatě všechno. A jsou savější.
No a mi se třeba nepovedlo mít klasické plínky rovné a měkké a zabíraly při sušení dost místa. Kalhotovku vyperu, pověsím, sundám, použiju.
Ale záleží na každém, určitě se dá, aspoň nadoma látkovat jen s čtvercovkama a vkládačkama a svrchníma. ![]()
@andelka83 já jsem tak ráda že konečně mi někdo napíše i svuj nazor ![]()
a ta dávaš i do těch kalhotovek plenku na rovno nebo tam něco dáváš? a pak jen zabalíš do svrchnaček?
a mužu se tě zeptat, hledala jsem to na netu ale nenašla jak často se ty svrchnačky perou(je samozřejme že jak budou pokakané)ale když né stačí jen vyvětrat a prat třeba za 3dny?
a myslíš že ty vicevrstvé pelnky jsou dobré i ty s ikey nebo koupit pár z ikey třeba na doma a když někde pujdeme tak ty kikko bambusové?
@niccc 2 dávám kalhotovku s připlýma vkládačkama (do některých s evkládačka jen položí), nahoru separačku flísovou a úplně na to svrchní kalhotky (mám ráda na sucháč). Na spaní a přebalování venku dávám kapsové plenky, mám Bum genius a Tots bots.
Jo, jdyž nebudou muset být prané urgentně, tak 2× týdně stačí.
Vícevrstvé z Ikei neznám..nemylsíš normální? Mám Kikko vícevrstvé bavlněné (a bambusový prefold Baby idea) a dávala jsem to do kapsovek jako dovnitř. Jo a vlastně někdy ještě narovno. Nejsou špatné, ale nebrala byhc jich nějak moc. Tak 4.
@niccc 2 Mám tříměsíčního, takže zatím můžu popsat zkušenost s látkováním malého miminka. Jak to bude dál se uvidí. ![]()
Mám troje svrchňáky: rostoucí Thirtsies (vel. 1), Popoliny (velikost S) a Ella´s House. Nejvíc mi vyhovují Thisrties, Popoliny taky ujdou, Ella´s House mám nejmíň oblíbené, jsou dělané spíš na kalhotkovku a ty používám minimálně. Až mi vyroste z těch co mám, plánuji koupit určitě Thirtsies, možná ještě jednou Popoliny a chtěla bych vyzkoušet Anavy nebo Baby Lucy.
Dávám do nich čtverec na novosklad, od cca 1 měsíce vycpávám. Nejdřív jen na noc, teď musím už i na den, malý je jak průtokáč. Většinou buď froté vkládačkama/ručníčkama nebo mám Kikko bavlněné vícevrstvé.
Mám i pár kalhotkových plenek (TotBots, Baby Lucy), ale ty využívám spíš jen na cesty, když se nechci na návštěvě nebo v kočáře šmrdlat se skládáním plíny. Co se savosti týče, tak mi přijde, že i bambusová Baby Lucy s vkládačkou (asi nejsavější z kalhotkovek co mám) toho pojme trochu míň než Ikea čtverec s vícevrstvou Kikko.
Jinak do kalhotkovek se mi nechce ani u většího jít z důvodu financí a kvůli delšímu schnutí. Nemám a nechci sušičku a doma mi schly i 2 dny
. Čtverce jsou suché během odpoledne.
@Svistice a ta ikea čtverce normálně se dají koupit v ikei a pod čím bych po měla hledat?
a ty froté ručníčky jsis normálně koupila kde, nebo je to jedno?
já jsem přemýšlela že bych si nějaké koupila ty bambusové vkládačky ale nechci jich kupovat moc.
já jsem si říkala že bych jak bude mimi větší kolem těch 3 měsícu koupin ty kalhotkové plenky ale do toho stejně musíš dát ty vkládačky a to se mi nechce jich kupovat tolik vždyt jedna stojí kolem 150kč, nebo asi jen když někde pujdem tak to pořídím ale tam jsou i ty vkládačky na patenty a do toho dát třeba ještě tu mambusovou a jak to mimi počurá tak se dá dat další vkládačka a bambusovka a nebo se to musí dát prat celé? tak není lepší ta AIO nebo jak se to píše-vše v jednom?
Mně se vyplatily klasické čtverce - doporučuju ale částečně koupit 70cm pro menší mimi a 80 cm pro větší - ted dávám 80cm čtverce na novosklad a vkládačku nebo menší plíny ale už sklad na draka a ten sežere vlastně plíny 2.
vkládačky se mi osvědčily Popoloni, mám froté baby lucy a přijde mi, že má po nich mokrou prdelku
kalhotkovku doporučuju haipa d pastelku
@niccc 2 Ikea nedělá přímo plínky, ale dětské osušky - které někdo takhle používá - jsou to tyhle
http://www.ikea.com/…82817_S4.JPG
http://www.ikea.com/…ts/60203764/
osobně jsem je jako plínky nepoužívala - mají totiž obšité všechny čtyři strany, takže si říkám, že to může tlačit
@andelka83 Ahoj Andelko, promiň, že se mísím do diskuze.
Chci používat klasické čtvercovky, kolik si mám pořídit vrchních kalhotek?? Zatím mám troje, počítám, že budu dokupovat, jak bude prcek růst, ale nemám představu, kolich jich na začátek potřebuju. Díky za radu ![]()
@Anais no, já zpočátku využila i čtvery..u klasických plen záleží jak se ti povede dobře utáhnout novosklad, aby nebyly svrchní moc často od vaječiny. Teď od roka mám jen troje a stačí (dávám ale i kapsovky, takže když výjimečně mám všechny tři v prádle, tak než uschnou tak dávám kapsovky)
Asi bych koupila troje rostoucí a jedny podle velikosti, klidně z druhé ruky, ty malé velikosti se nestačí zničit a malým mimčům dobře sedí (měla jsem třeba Imse vimse nebo Baby lucy nebo thirsties..ve vyloženě nových značkách se až tak neorientuju, látkuju se stejnou výbavou druhé dítko a nové mám jen dvoje svrchňáky Bamboolik)
@andelka83 já mám právě zatím nakoupené troje, S a XS od Baby lucy a NB od Imse, tak asi pak pošlu manžela podle toho, jaká velikost bude po narození aktuální
Díky za radu
Ty rostoucí jsou které?? To víš, zatím matka teoretik
Chcu používat jen čtverce, protože na ty „moderní“ není místo na sušení.. a ráda bych zkusila bezplenkovku
@Anais no jako ale mi ty „moderní“ zaberou méně místa než čtverce ![]()
Rostoucí jsou Thirsties, myslím že i Anavy, Bamboolik, různé..jsou to ty co mají zmenšování na patentky vepředu.
No jo, ty NB a XS jsme měli tak do 2měsíců, pak Ska a od 5-6m Mka anebo rostoucí.