Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Dobrý den. Už od mala mě trápí můj obličej z profilu. Mám spodní čelist menší než tu vrchní. Je mi 15 a už jsem opravdu zoufalá. Chodím už od devíti let na rovnátka, které by mi měli nasadit do dvou měsíců. Vyřeší to alespoň trochu můj předkus? Nebo to lze vyléčit pouze operativně? Kolik by popřípadně stála operace? Předem děkuji za odpověď.
@Nela Hudcová píše:
Dobrý den. Už od mala mě trápí můj obličej z profilu. Mám spodní čelist menší než tu vrchní. Je mi 15 a už jsem opravdu zoufalá. Chodím už od devíti let na rovnátka, které by mi měli nasadit do dvou měsíců. Vyřeší to alespoň trochu můj předkus? Nebo to lze vyléčit pouze operativně? Kolik by popřípadně stála operace? Předem děkuji za odpověď.
Syn kolegyně měl rovnátka a pomohla mu.
@Nela Hudcová píše:
Ano, dcera měla, na ortodoncii byla od cca 9 let, ale v 15 už měla prakticky vše za sebou, překvapuje mne, co tam s tebou tolik let dělají a rovnátka teprve budou nasazovat??? Spíš bych se porozhlédla po konzultaci na jiné ortodoncii, nám bylo řečeno, že právě jde o čas, kolem 18 let už by byla řešením jen operace, že už čelist doroste a rovnátky (a různými tahy, nákusnými deskami atd, co dcera měla) už by se to v dospělosti řešit nedalo.
Je to tak individualni záležitost o tolika vyhodnocování, měření, že i kdyby si nam sem nasazela 2000 fotek, tak ti nikdo z nas nemuze říct verdikt. Ortodoncie je stomatologicka magie
.. Takže byt tebou si zaplatim cca tři nezávisle konzultace u třech odborníků. Za mne doporučuji Dr. Hanzelka - Ortovize-Praha a svěřit se mu do péče! Kazdy ma v ustech jinou situaci.
Malou spodní čelist ti rovnátka moc nevyřeší. Já mám teda o dost větší nepoměr mezi čelistmi, ale operaci jsem okamžitě odmítla. Prostě jsem taková, jaká jsem. Na jedné ortodoncii mi dávali rovnátka, aby mi vykřivili spodní zuby a dostali je proti horním, což mi přišlo úplně mimo, na další mi rovnou řekli, že operaci. Ty nemáš křivý zuby, takže by bylo lepší mít názory víc odborníků.
Souhlasim, s malou dolni celisti toho moc nadelas. Operativne bych to resila jen v pripade, ze by to bylo opravdu hrozny. Nakonec, nemusime byt vsichni stejni, i s predkusem se da normalne zit. Vetsinou to je rodova zalezitost, nevidim to jako tragedii. Ortodontista ti urcite vsechno vysvetlil, ptat se tady s jednou fotkou moc smysl nedava.
@iiiif píše:
Ano, dcera měla, na ortodoncii byla od cca 9 let, ale v 15 už měla prakticky vše za sebou, překvapuje mne, co tam s tebou tolik let dělají a rovnátka teprve budou nasazovat??? Spíš bych se porozhlédla po konzultaci na jiné ortodoncii, nám bylo řečeno, že právě jde o čas, kolem 18 let už by byla řešením jen operace, že už čelist doroste a rovnátky (a různými tahy, nákusnými deskami atd, co dcera měla) už by se to v dospělosti řešit nedalo.
Abych to dovysvětlila. Mám také už od mala problém s tím, že dospívám později než ostatní. Tak například první menstruaci jsem dostala také v 15, poslední mléčné zuby mi vypadly ve 14. Takže se čekalo ještě na to, až mi dorostou špičáky, které už dorosly. Takže proto, mi je nasadí takto pozdě. Nemohli mi je nasadit dříve. Ještě budu stále čekat, protože mi chtějí vytrvhnout 4 stálé zuby a připevnit do dásně „šroubky“. Až potom dostanu rovnátka. Je to složité ![]()
Mě předkus vyřešila jedině operace. Od cca 10 let jsem nosila rovnátka a byla to hrůza. Asi ve 20 jsem pak byla na operaci. Teď už předkus nemám, ale objevily se další problémy
začaly mi například ustupovat na spodní čelisti dásně, podle mě z toho, jak se posunula čelist a dásně se napnuly… Takže jsem byla na dalších a dalších zakrocích po několika letech. Teď mám už snad pokoj.
@Nela Hudcová píše:
Abych to dovysvětlila. Mám také už od mala problém s tím, že dospívám později než ostatní. Tak například první menstruaci jsem dostala také v 15, poslední mléčné zuby mi vypadly ve 14. Takže se čekalo ještě na to, až mi dorostou špičáky, které už dorosly. Takže proto, mi je nasadí takto pozdě. Nemohli mi je nasadit dříve. Ještě budu stále čekat, protože mi chtějí vytrvhnout 4 stálé zuby a připevnit do dásně „šroubky“. Až potom dostanu rovnátka. Je to složité![]()
Tím spíš, pokud chtějí trhat zdravé zuby, bych šla jinam, minimálně na konzultaci. Zvaž to opravdu. Tenhle názor s trháním nám bylo řečeno, že je velice zastaralý a dnes už jsou možnosti úplně jiné, aby zůstaly zachovány všechny zuby. Stejně tak ty šroubky do dásně, také je dcera měla jako záložní řešení, když by nepomohlo jiné, méně invazivní. A ono pomohlo. Měla předkus opravdu veliký, jak ted zpětně říká, nejdřív šly zuby, pak teprve já…dneska bys to na ní už vůbec nepoznala. Chodila do Prahy, ortodoncie VFN v Kateřinské ulici