Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
maminky, prosim vas o radu jak na afty u dvoutydenniho mimca? nemame je v cele pusince ale po celych rticich. V lekarne nam nebyli schopni dat nic jineho nez gencianovy roztok, tak jsem ho od vcerejska napatlala, ale radeji bych aplikovala neco jineho. Poradte prosim, jak se tech bolavych potvurek zbavit a jak dlouho to trva..?
dekuji ![]()
Ahoj.. nám jedna doktorka říkala obyčejnou fialkou a druhý lékař Aloe vera vodičkou. Nemá to spíš opary - zimy?? Když to je na rtíku??
opary mi to neprijdou. ty znam…tady to co se nam objevilo bych sama ani nepoznala nebyt laktacni poradkyne. ja afty nikdy nemela, tak mi to prislo jen jako popraskane napuchle rtiky…
![]()
a u pediatra už jste byli? Afty bývají většinou uvnitř..Každopádně bych se poradila s mudr. je to nepříjemné jak afty, tak opary…kor u tam malého miminka ![]()
no jeste nebyli..myslela jsem, ze to neni az tak vazne, ale ted mi prijde, ze se opravdu maly bobes trapi…pravidelnou navstevu mam az na utery, ale to asi nevydrzime..:/
jak to přesně vypadá? Nejsou to takové malé bílé puchýřky na spodním rtu?
takove puchyrky na obou rtech-vypadaji jako namokvale pruhledne bolaky…jeste to vystoupi po kojeni, to vypadaji fakt desive…
To jsem se chtěla zeptat, jestli kojíš. Cituji z knížky: " Puchýřky na horním rtu se nazývají „sací puchýřky“. Dítě si je způsobuje samo při sání. Mohou se objevit kdykoliv během období, kdy je výživou dítěte pouze mléko, a zase zmizet. Nejsou důvodem ke znepokojení". To mě ale pak zaráží, že Ti laktační poradkyně tohle neřela…Co Ti na to vlastně řekla? Nicméně já bych se asi pro jistotu zašla poradit.
Raději bych s tím šla k doktorce, nebo bych alespoň volala. Afty můžou být i jen doprovodný problém. Určitě minimálně hlídej teplotu, kdyby šla nahoru, tak rozhodně k lékaři.
Ale myslím, že ani doktorka ti na afty nic jiného než genciánku (= fialku) nenapíše, ono je to taky to nejlepší, co může být. A hlavně ulevuje od bolesti, a že afty bolí pořádně.
Já byh s tím zašla k dětské.. My jsme jednou měli tak jeden opar a taky jsme si říkala, to něčím máznem , šla jsem do lékarny dali mě nějaký balzám, ten nezabral a nakonec měl plné rtíky boláku do rána..
Doktorka ti poradí víc.. Ale afty se mi nezdají tak na rtu , většinou jsou uvnitř pusy ![]()
Příspěvek upraven 01.02.12 v 14:50
A není to takový ten puchýřek, jako se dělá ze začátku miminkům od sání? Na horním rtíku? I když to by asi laktační poznala
Genciánka(genciánová violeť) = fialka. Aftu jsem nikdy na rtu neviděla a že s nima mám bohaté zkušenosti…
Mě přijde zvláštní, že by to byly afty. Ty jsou způsobeny herpetickým videm, prvně se prjeví jako herpetická gingivostomatitida se dost výrazným celkovým projevem - horečky.. Pro novorozence je to nebezpečné, nezdá se mi, že by to pediatr jen tak přešel a odbyl vás genciánkou. Co přesně řekla doktorka, že to je?
renule2 píše:
To jsem se chtěla zeptat, jestli kojíš. Cituji z knížky: " Puchýřky na horním rtu se nazývají „sací puchýřky“. Dítě si je způsobuje samo při sání. Mohou se objevit kdykoliv během období, kdy je výživou dítěte pouze mléko, a zase zmizet. Nejsou důvodem ke znepokojení". To mě ale pak zaráží, že Ti laktační poradkyně tohle neřela…Co Ti na to vlastně řekla? Nicméně já bych se asi pro jistotu zašla poradit.
toto by to nemelo byt..naopak se nam ty pupinky objevily v obdobi, kdy jsem mleko odstikavala a podavala strikackou…(hojila jsem bradavky:/ )