Poradna duly
Jana Čurdová
Hezounka postylka.
a nechám si kočárek i postylku u mamky a asi ji postavím až v lednu, záleží kdy se bude klubat malej ven
ale bude hlavní že už je koupená, postavit ji pak muzes kdykoliv. ![]()
Já taky tak. Za měsíc Vánoce, to letí jak voda. Něo už mám nakoupené, ale zdaleka né vše. Jsem zvědavá, jak se pak budu koulet pro ty dárky
copak dnes vaříš na obídek? ![]()
Asi udělám houbovou omáčku, těstoviny nebo knedlík domaci
a dárky mě vždy stresuji, nevim co kupovat. Co ty?
Mňamka, hříbky miluji, ale manžel ne, takže to nevařím, ale u mamči si vždy dám
, Já si z mražáku vytáhla kuř. maso, tak ještě popřemýšlím co z něj udělám, možná roládky, nebo kuknu na nějaký recept na netu pro inspiraci
Ale vařit budu až manžel vstane po noční. Takže tak kolem 14 hodinky. Ohledně dárků to bude letos vše slabší, jsem od července na nemocenské a tak ten úplný příjem trošku chybí a u nás se vždy kupuje hodně lidem dárečky, takže musím moc přemýšlet
ale nápady mám. Mamce tyčový vysavač ( mám staré rodiče a tak jim vždy kupuji praktické dárky, které jim ulehčí práci, aspoň nemusí vytahovat ten velky vysavač a tahat se s ním ), taťku mám na vozíčku, takže tam jsou na řadě vitamíny, rehabilitační pomůcky nějaké apod. babi s dědou no tam j věk skoro ke 100 takže alpy, mazání. 3 kamarádkám jsem objednala stejný dáreček, dáváme si maličkosti tak perlu přání s řetízkem, tchýni, tchánovi jsme pořídili dolce gusto, švagrovi mám zatím přepravku na pivka a k tomu nějaká dobrá pivka a nějakou maličkost ještě nevím, pak od bratrance synovi je mu 15 tak něco prý cool
asi oblečení, a další rodině, kde jich je 4 dospělí a 4 děti tak jen maličkosti a nebo se už letos domluvíme jen pro děti na dárky. A manželovi jsem objednala kartu do mobilu, a asi tenisky, nebo externí hardisk, pak mám pro něj do práce usb mini ledničku na 1 plechovku cocacoly nebo pivka
, a nějaký diář asi. Vždy se snažím přemýšlet, co ta konkretní osoba má ráda a na čem ujíždí a dle toho se snažím něco vymyslet. Ale né vždy to jde
ale představy mám ![]()
Teda to máte velkou rodinku. Nás je 6 kterým dávám dárky. Jsem taky na nemocenské a tudíž budu kupovat drobnosti. Zeptám se tě: od kdy tě chce doktor dát na mateřskou? mě už od konce listopadu a teď nevím jak to bude s penězi od sociálky, máš nějakou představu? Liší se to od nemocenské? já totiž na mateřskou co platí 6měsíců nemám nárok. ![]()
Mě se můj doktor ještě nezmínil o mateřské, ale myslím si, že mi ji bude chtít vypsat kolem poloviny prosince. V úterý večer jdu na UTZ tak se ho zeptám. Já nárok mám, pracuji už 7 let v kuse. Vím, že mateřská trvá 28 týdnů a nejdříve 8 týdnů před termínem porodu můžeš na ní nastoupit. No a mělo by se to počítat tak, že z celkového hrubého příjmu za posledních 12 měsíců (nebo celkového příjmu z posledního zaměstnání, pokud trvalo kratší dobu ) je myslím 60% z té částky a tu bys měla dostávat. A porodné se tě týká? Ale pokud jsi nepracovala déle jak 270 dní a nebo sis předtím sama neplatila nem.poj.tak nemáš nárok na tu mateřskou a hned nastupuješ na rodičovskou. Ale dá se to obejít. Jestli ti nenáleží mateřská tak může jít na mateřskou dovolenou tvuj manžel nebo přítel pokud pracoval déle jak těch 270 dní a dostane tedy na těch 28 týdnů 60% z platu, ale i přesto se o dítě můžeš starat ty. Ale manžel nesmí vykonávat stejnou práci u toho zaměstnavatele u kterého nastoupil na mateřskou, nebo respektive může, ale musí vykonávat jinou činnost než dosud dělal. Takže by Vám chodila mateřská a zároveň jeho plat. Mateřská je určitě vyšší než rodičovská ve většině případů, to si musíte jen propočítat a pak se případně domluvit s jeho šéfem jestli by na to přistoupil. Snad jsem vám pomohla, ale přesněji ti to určitě vysvětlí na příslušném úřadu
A pro představu je to tak, že např. pobírám po celý uplynulý rok plat ve výši osmnácti tisíc měsíčně. Můj denní vyměřovací základ tedy dosahoval 592 korun. Podle tabulky redukčních hranic pro rok 2013 se dá zjistit, že se mi započítá ve stoprocentní výši. 60 procent z něj dělá cca 314 korun – a přesně tak vysoká bude denní výše mateřské. Za měsíc to dá zhruba 11 a půl tisíce. Tak nějak by to mělo být.
Ahojky maminky
Mateřská je 70% z platu, 60% je nemocenská. Takže mateřská bude o kapánek vyšší. S dárkama na tom budeme obdobně, spíš teda pořídíme maličkosti, ale myslím, že všichni pro to budou mít pochopení. A obídek dneska vaří manžel, nějakou kapustovou omáčku ![]()
@Bambulcina tak tím lépe 70%. Ale teď nevím jestli jen u těch kterých se týká v zaměstnání normální zákoník práce, já jsem v jiném poměru a mě se týká částečně jiný, tak já mám myslím 60%. Ale to je už jedno. Hlavně něco
Aaaa manžel, taky dobrota, už mám hlad
![]()
Tak to máte asi dobrý, jen teď nevím jestli budu pobírat něco, když mě převedou na mateřskou těch 6-8 týdnů. Když jsem OSVČ a jsem na nemocenské.
a nemám daně za tento rok.
No..to se máte že vám vaří manžílci
a dá se to jíst? ![]()
U OSVČ to je jinak, musíš se zeptat fíš? Ale pokud sis platila nemocenské poj. mělo by to být ok, to nefím. Mě manžel nevaří… ale věřím, že kdyby chtěl šlo by to
Nárok na peněžitou pomoc v mateřství mají jen ty OSVČ, které si v předchozích dvou letech alespoň 270 dní před nástupem na mateřskou dovolenou platily nemocenské pojištění, z toho nejméně 180 dnů v posledním roce před počátkem podpůrčí doby. Podpůrčí doba u PPM začíná nástupem na mateřskou dovolenou, který nastává v den, který určí sama OSVČ (budoucí matka) v rozmezí od začátku 8 týdne do začátku 6 týdne před očekávaným termínem porodu. Pokud den nástupu na mateřskou dovolenou neurčí, automaticky se jako den nástupu bere začátek 6 týdne. Pokud žena porodí dříve, než nastoupí na mateřskou dovolenou, bere se jako den nástupu den porodu. Jinak nevím jak to máte
Toto vím, to placení, ale ten konec ne. Už jsem psala na sociálku, tak počkám co mi v Pondělí napíšou. Snad to bude dobrý
jen abych nebyla 2 měsíce bez peněz. Už takhle je to almužna.
Však ufidíš. Určitě to dopadne dobře. Je to almužna, systém je špatně nastavený, a dětí se rodí málo a pak ti stát dá směšnou částku. Jen aby se neřeklo. Ale jiným ty dávky jen sypou. No ale toto téma není vhodné, ještě by mě zavřeli
kdybych se zmínila o určité skupině obyvatelstva. Včera jsem si večer udělala zeleninovou polévku, tak jsem ji už snědla
Dělám takovou jakou pak budu dělat mému mimču až bude jíst polévky a příkrmy. Zmixuju všechnu zeleninu co mám doma a pro sebe si ji dochutím, ale pro mimi pak bez soli apod. a je výbornááá. Jak říkám jsem ovocová a polévková v těhu ![]()
Můj manžel vaří výborně
ALe především maso a to já moc nemusím
ALe od něj sním vše, když mi to naservíruje přímo pod nos. Myslím, že bez peněz nebudeš, protože i maminky, co vůbec nepracují, tak snad berou 7 600,– po dobu těch 28 týdnů.
@adelka87 píše:
Však ufidíš. Určitě to dopadne dobře. Je to almužna, systém je špatně nastavený, a dětí se rodí málo a pak ti stát dá směšnou částku. Jen aby se neřeklo. Ale jiným ty dávky jen sypou. No ale toto téma není vhodné, ještě by mě zavřelikdybych se zmínila o určité skupině obyvatelstva. Včera jsem si večer udělala zeleninovou polévku, tak jsem ji už snědla
Dělám takovou jakou pak budu dělat mému mimču až bude jíst polévky a příkrmy. Zmixuju všechnu zeleninu co mám doma a pro sebe si ji dochutím, ale pro mimi pak bez soli apod. a je výbornááá. Jak říkám jsem ovocová a polévková v těhu
To je pravda, že ostatním dávky jen sypou
Teď jsem zrovna zjišťovala, jak je to s úlevou na dani na manželku a zjistila jsem, že to je pouze pro bohaté
Nebo teda pro ty, co mají veliké příjmy.