Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak mu řekni, ať si tedy začne práci hledat.. ať to zkusí, když má ZŠ.. myslím, že když už, tak najde něco kde bude dělat „holku pro všechno“..
A to ho asi bavit nebude.. a peníze tam taky asi nebudou nic moc..
Musí to být hodně těžké, když si nedá říct ani poradit… ![]()
hmm, nelehká situace. Brácha taky seknul se školou. Ve třetím ročníku zjistil, že ho nebaví. Naši tedy řekli, že když ne škola, tak si půjde makat, ať ví, co všechno ho to bude stát. Jenže on měl holomek pěkné štěstí. Už mu bylo 18, tak makal jak skladník u jednoho autodopravce, pak si udělal řidičák na osobák. Zaměstnavatel mu pak nabídl, že mu zaplatí řidičák i na nákladní, když se mu zaváže na 2 roky. Takže si udělal C + E, mezinárodní řidičák, psychotesty mu taky zaplatil a bráška si jezdil za hranice a vydělal si 25-30 tis. No, to se blbě potom říká…vídíš, nemáš školu a třeš bídu s nouzí ![]()
Naštěstí pak dostal rozum sám od sebe a teď si školy dodělává. Co radit? Když budeš tlačit, tak se tuplem šprajcne. Zkuste probrat možnost, že by si vybral jinou školu. Možná asi opravdu „vystřízlivěl“ a zjistil, že auta ho nebaví ![]()
já jsem na zš byla premiantka, pak jsem nastoupila na sšestiletej gympl, právě v pubertě, jsem se prostě sekla, že mě gympl nebaví, tak mě rodiče dali na jinou školu. Ani ta mě nebavila, myslím si že pokud syn prostě nechce, tak s tím neuděláš nic. V tom je asi nejlepší, že ho ale nebudeš podporovat ve flákání se doma, ať jde makat, nic mu nedávej, na nic nepřispívej…naopak ať on přispívá tobě na bydlení atd, a striktně si za tím drž, buď ho to po pár měsících přejde a vrátí se do školy, nebo ne, a třeba jako já, si jí bude dodělávat dálkově jako já při zaměstnání až se trochu usadí. A to zrovna já nemám malý plat, chytla jsem to dobře, ale zase jen vlastní pílí a školu si stejně dělám…jinak těžká škola není dle mého žádná, pokud jí člověk prostě udělat chce.
Je to sice dávná historie, ale stejně jí napíšu: Můj manžel se takhle zasekl na stavební škole. Nechtěl ani chodit na hodiny, dokonce tam nejspíš ani nechodil. Když to jeho maminka zjistila, seřezala ho tak, že o něj přelomila vařečku. Pak spolu několik dní bojovali, ona dnes vzpomíná, že to bylo pro ni strašně náročné, ale nedala to na sobě znát. Bojovala s ním tak, že ho vozila do školy, zjišťovala si úkoly a zkoušela ho z probírané látky. Dokud se to nenaučil, nešel spát. Prý takhle seděli proti sobě několik hodin, třeba až do 2-3 hodin ráno. Zlomila ho už 3.den a začal se učit. Dneska (je mu 35 let) se tomu sám směje, je šťastný,že ho donutila udělat maturitu a není nějaký dělník…
No já vím, že tohle je drsná historka, ale na ní je vidět, že to jde. A že když dítě není blbé, jen dočasně hloupé, že se to dá překonat. No, nemusely bychom je zrovna řezat, jako to udělala tchýně…
Ahoj, vím, že ti moje rada bude na prd, protože s pubertálním klackem je těžký pořízení, ale existují jisté testy (ted přesně nevím jak se jim říká, ale nesou název po nějakém chlapovi co je vymyslel), které ti přesně určí v čem je člověk dobrý ohledně školy jestli mu jde ví matika nebo biologie, jestli je spíš na ten nebo na onen obor. Naše známá tyto testy dělá, je to psycholožka, která se přímo zabývá školstvím
nevímzda je dělá ještě někdo jiný, ale takovýto test by Vám určitě pomohl s výběrem školy..
ta druhá věc je, že nebude chtít nic takového podstoupit i kdyby šel na školu, která ho bavit bude nebo bude lehčí tak bude stagnovat… ono totiž lehká SŠ neexistuje, SŠ, která by pro něj byla lehká by ho musela i zároveń bavit a to zřejmě automobilka nebyla… když říká, že nechce chodit do školy co chce dělat? chce pracovat? nebo se jen flákat? Ví vůbec co chce? Neměli by jste z vašich požadavků polevovat, seknout se školou může být jeden krok k něčemu špatnému jako jsou drogy apod…
Anonymní píše:freeonit píše:on je teď ve fázi, že práce je lepší že bude mít peníze, a bude se mít dobře
podle me lehka SŠ bude ta která ho bude bavit… me skola taky nebavla ale kdyz mi rekla mati ze bud skola anebo pujdu makat tak to bylo jasny…
jenže ani manuálně není zručej
Jinak to je hodnej kluk, nedělá průse.y, nechodí za školu, akorát tohle
Jako nezlob se, ale na hodnej kluk jsem alergicka, tak manualne zrucnej neni, takze SOU pada, jelikoz tam jsou ruce zaklad, SŠ nechce, ze se nechce ucit.....takovych ve skole je, chodi obcas a pak jsou vylouceni, protoze misto chozeni do skoly chodi makat…
existuji jeste OU to je jen na 2 roky
jinak ty nejmene nadani chodi na zahradnika
jizvíková píše:Anonymní píše:Jako nezlob se, ale na hodnej kluk jsem alergicka, tak manualne zrucnej neni, takze SOU pada, jelikoz tam jsou ruce zaklad, SŠ nechce, ze se nechce ucit.....takovych ve skole je, chodi obcas a pak jsou vylouceni, protoze misto chozeni do skoly chodi makat…freeonit píše:on je teď ve fázi, že práce je lepší že bude mít peníze, a bude se mít dobře
podle me lehka SŠ bude ta která ho bude bavit… me skola taky nebavla ale kdyz mi rekla mati ze bud skola anebo pujdu makat tak to bylo jasny…
jinak ty nejmene nadani chodi na zahradnika
Hodnej kluk jsem myslela, že nechlastá, nefetuje a nevozí ho domů policajti, rozhodně to není andílek, kolikrát je zralej na ránu.
ivanaiza tohle jsem prakikovala už na základce, když si nepsal sešity atd.
no dostane na výběr práci a školu, at se ukáže ![]()
všem děkuju za názor.
Hele, ja delala SOU Obchodni, obor Obchodnik, je to s maturitou a neucila jsem se za cele 4roky ani jednou, jen trochu na maturu… mozna je to tim, ze jsem chytra, jen jsem v puberte udelala nasim truc a sla schvalne na ucnak, nevim, ale mam takovy dojem, ze to musi zvladnout kazdy…
jako ucit se bude muset i na te nejlehci skole, a podle me na to musi prijit sam ze skolu potrebuje..byl vbc nekdy na nejake brigade? jestli vbc vi co to prace je..
jinak takove to LEHKA SS… je divne… proste co je pro nekoho lehke, muze byt pro jineho tezke… pokud je nekdo hloupy, tak mu nepomuze ani chodit na ucnak.. tim nechci rict, ze je tve dite hloupe!
Jeste bych taky chtela rict, ze nema smysl pubertalni dite do neceho nutit.. vim z vlastni zkusenosti.. chtela jsem byt lekarka, ale moji rodice mi to nejak zakazovali / jsou lekari… a proste se jim to nelibilo a tak jsem z trucu pak sla na ucnak, abych jim to oplatila… dnes se na to divam jinak, ale pravdou je, ze pokud na nej budes tlacit bude hur. Co kdyby si vybral sam dle sveo uvazeni?
Anonymní píše:jizvíková píše:Anonymní píše:Jako nezlob se, ale na hodnej kluk jsem alergicka, tak manualne zrucnej neni, takze SOU pada, jelikoz tam jsou ruce zaklad, SŠ nechce, ze se nechce ucit.....takovych ve skole je, chodi obcas a pak jsou vylouceni, protoze misto chozeni do skoly chodi makat…freeonit píše:on je teď ve fázi, že práce je lepší že bude mít peníze, a bude se mít dobře
jinak ty nejmene nadani chodi na zahradnikaHodnej kluk jsem myslela, že nechlastá, nefetuje a nevozí ho domů policajti, rozhodně to není andílek, kolikrát je zralej na ránu.
no dostane na výběr práci a školu, at se ukáže
ivanaiza tohle jsem prakikovala už na základce, když si nepsal sešity atd.
všem děkuju za názor.
To víš jistě že nepije nefetuje atd? ono někdy to není vůbec poznat víš… A sehnat v dnešní době práci bez školy a takhle mladej?? leda tak v mekáči…
Anonymní píše:
Dneska mi mé pubertální dítě oznámilo, že nechce být na školeže ho to nebaví.Je v prvním ročníku, na automobilový obor, který si sám vybral.Obor je poměrně těžký.
Co teď? manžel trvá na maturitě, já bych byla taky ráda.
Syn není hloupý, ale je líný.Nepomáhá nic, zákazy, příkazy, prosení, slibování.....je to puberťák, tak asi chápete, že je těžké s ním hnout.
Tak bych se chtěla zeptat(protože tady se ví všechno) existuje nějaká lehčí SŠ, nebo ho mám dát na nějaké SOU?
Prosím aby mi tady nikdo nepsal co mám proti SOU, nemám proti nim nic, sama ho mám i manžel.Vím že hodnota člověka se neměří podle toho kolik má škol.
Ale jistě chápete mé pocity.
Předem děkuji za názory.
Ty jo, to je jako o mém synovci - vybral si tu školu sám, těšil se tam a snad se mu tam i líbí, jen tak trošku propadá
, taky není liný jen je strašně líný myslet
. No jsem na to zvědavá.
Chtěla jsem napsat, že není hloupý, ale je líný myslet. Když jsem ho na základce doučovala, tak jsem ho i donutila používat to čemu se říká mozek ![]()
Křupka1 píše:
Chtěla jsem napsat, že není hloupý, ale je líný myslet. Když jsem ho na základce doučovala, tak jsem ho i donutila používat to čemu se říká mozek
To bude u všech kluků nebo alespon u většiny stejný
![]()
Anonymní píše:
Dneska mi mé pubertální dítě oznámilo, že nechce být na školeže ho to nebaví.Je v prvním ročníku, na automobilový obor, který si sám vybral.Obor je poměrně těžký.
Co teď? manžel trvá na maturitě, já bych byla taky ráda.
Syn není hloupý, ale je líný.Nepomáhá nic, zákazy, příkazy, prosení, slibování.....je to puberťák, tak asi chápete, že je těžké s ním hnout.
Tak bych se chtěla zeptat(protože tady se ví všechno) existuje nějaká lehčí SŠ, nebo ho mám dát na nějaké SOU?
Prosím aby mi tady nikdo nepsal co mám proti SOU, nemám proti nim nic, sama ho mám i manžel.Vím že hodnota člověka se neměří podle toho kolik má škol.
Ale jistě chápete mé pocity.
Předem děkuji za názory.
Dobrý den,
můj 17letý rodinný známý nikdy nebyl žádná hvězda co se týče učení a především, ano, líný a bez zájmu cokoliv se naučit. Na ZŠ měl 3ky, 4ky. Vybral si maturitní obor Letecký mechanik, vzali jej dokonece i bez přijímacích zkoušek a na vysvědčení má nyní nejhůř 3ky a to bych řekla, že se stále moc neučí:lol: Ale prý ho to baví.
Možná by tento obor nebo podobný obor v letectví mohl zaujmout i vašeho syna.
Zkuste tento odkaz http://www.sslvt.cz/ Škola se nachází nedaleko za Prahou, nabízejí 4leté maturitní i 3leté výuční obory, k dispozici je i internát. Výhledově by poté určitě získal dobře placené zaměstnání a když se naučí dobře anglicky nebo německy, mohl by získat i místo u některé z leteckých společností v zahraničí ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.