Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zdravím, mám takové dilema a dotaz. Leidena v homozygotní formě už mám diagnostikovaného přes 10 let nikdy jsem však nezkoumala co se týče dědičnosti jak se to vlastně dědí. Dnes jsem na to však náhodou narazila. Moje rodiče jsou otestovaní máma je heterozygot a táta nemá. Jak je tedy možné že jsem homozygot? Jako slyšela jsem a pak i četla, že abych byla homozygot tak to musí mít oba rodiče v alespoň heterozygotní formě. Může to mít nějaké výjimky?
Děkuji pokud se někdo ozve strašně mi to vrtá hlavou a na internetu jsem nenašla žádnou informaci která by to vyvracela.
To je blbost. Pokud ty jsi mutovany homozygot, tak oba rodiče musí být min heterozygoti. Jinak taťka není taťka. Stalo se mi to samé, ale s MTHFR. Já prý ok a taťka mutovany homozygot. Takže musím být alespoň heterozygot. Jenže oni to testovali v jakémsi panelu na všechny trombofilni mutace dohromady a když byla mutovaná jen jedna, tak to brali jako negativní výsledek. Tak jsem vyžadovala test znovu, na tu konkrétní mutaci, co má táta, a jasně, že vyšla pozitivně. Hlavně, že doktoři se k tomu stavěli tak, abych se v tom nestourala a byla ráda, že žádnou mutací nemám… ![]()
Dobře děkuju za reakci. Snad se doberu pravdy nakonec. Ještě mě napadlo co třeba děda nebo tak kdyby to měli nemohl to na mě táta přenést takhle?
Ty mutace mohou být i spontánní. Takže jedna alela zděděná od rodiče, druhá se ti zvrhla sama. Stává se to.
Mám NF1, ta může být jen heterozygotní. Protože homozygot nepřežije. Rodiče to neměli ani jeden a ani v širokém dalekém příbuzenstvu se to nevyskytuje.