Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ja som brala Tecfideru 1,5 roka. Vsetko super, MR krasne, len prvy tyzden na z nej bolelo brucho (aspirin zaberal) a cely rok a pol co som ju brala ma 4 hod. po tabletke troska svrbela pokozka (nikdy si nikto nic nevsimol). Za mna vyborne
Mam Tecfideru rok a pul. Ze zacatku mi bylo pekne blbe. Sedela jsem v praci a prodychavala navaly na zvraceni. Tak za mesic se to upravilo. Prujmy jsem mela slusne, ale to taky je uz ok. Obcas me to prozene i ted, ale bricho me neboli. To zrudnuti je vyzivne, hlavne v praci. To bych nejradeji zalezla do skladu nez to prestane. Nekdy jsem uplne ruda, jindy flekata, vyrazka na cele horni polovine tela.
Ale kazdy na lecbu reaguje jinak. Ale nic, co by se nedalo zvladnout za bezneho provozu. Pracuji na plny uvazek, dve male deti a druha smena doma.
Holky, moc děkuju za reakce. Mám radost, kéž by zabrala tak dobře i mně. Na poslední rezonanci jsem měla 4 aktivní ložiska a opravdu se necítím dobře. Vkládám do Tecfidery velkou naději, Tysabri nemůžu kvůli JVC viru a Gillenyu zase kvůli srdci. Zítra se jdu domluvit s lékařem. Měla jsem Aubagio a od října jsem čekala, až se vyplaví z krve, což se právě podařilo.
@Anonymní píše:
Holky, moc děkuju za reakce. Mám radost, kéž by zabrala tak dobře i mně. Na poslední rezonanci jsem měla 4 aktivní ložiska a opravdu se necítím dobře. Vkládám do Tecfidery velkou naději, Tysabri nemůžu kvůli JVC viru a Gillenyu zase kvůli srdci. Zítra se jdu domluvit s lékařem. Měla jsem Aubagio a od října jsem čekala, až se vyplaví z krve, což se právě podařilo.
kolik prosim mas hladinu protilatek na JC virus?
@Lerista Já nevím, abych pravdu řekla, ani jsem se neptala. Něco jsem zaslechla, že přes 3. Ale vůbec nevím, jestli to bylo k tomu. Byla jsem mimo…
Me tecfidera moc nezabira, ataky se mi rozjely jak nikdy. Tysabri mi pojistovna nabidla jako moznost. Ale mam hladinu toho viru 3,32.
@Anonymní píše:
@Lerista Já nevím, abych pravdu řekla, ani jsem se neptala. Něco jsem zaslechla, že přes 3. Ale vůbec nevím, jestli to bylo k tomu. Byla jsem mimo…
Tak teoreticky tysabri take muzes. Je to pry rizikove ale ne kontraindikace.
@Lerista Taky mám malé děti a někdy vážně jedu z posledního. Loňský rok byl hodně náročný, snad se to už obrátí k lepšímu. A jak říkáš, přijdu z práce, doma se nezastavím… Jaké léky jsi měla předtím?
Ne, nejdu do toho. I doktorka v rs centru me podporila v odmitnuti Tysabri. Je to asi fakt prilis rizikove. Leky jsem mela nasledujici: prvnich 10 let nic, pak 3 roky Medrol, 7 let Copaxone, rok a pul Tecfidera. Gilenya neschválena VZP, Lemtrada neschvalena.
@Lerista To je divné
. Mně právě nabízel všechny, ale postupně zbyla jen Tecfidera. Lemtradu teda nezmínil. Tak zůstaneš u Tecfidery? A ty ataky jsou teď mírnější?
@Lerista To je divné
. Mně právě nabízel všechny, ale postupně zbyla jen Tecfidera. Lemtradu teda nezmínil. Tak zůstaneš u Tecfidery? A ty ataky jsou teď mírnější?
Jak jsem nemocna uz dlouho, tak kazda ataka uz neco zanecha. Uz si na ni i beru neschopenku a pracuju jen o vychazkach. Nic jineho nez Tecfidera mi asi nezbyva. Lemtrada je dalsi level nad Tecfiderou. A neni hrazena z verejneho pojisteni, tak to pojistovna nemusi schvalit. Jako treba u me.
Je tu někdo, kdo tento lék na RS užívá? Prosím o vaše zkušenosti. Užívala jsem lék Aubagio, ale nebyl dostatečně účinný. Zajímají mě vaše zkušenosti a postřehy. Na co si dát pozor… Moc děkuji za reakce.