Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@karinka píše: Více
Me by spis nez ohled na ostatni zarazil nulovy ohled na sebe. Porad premyslim o tom, jak nedostatecny klid pri nemoci muze tak vycerpat organismus, ze je pak vic nachylny treba na infarkt a jine kardiologicke potize. Urcite se zvysuje i riziko jinych nemoci. A to je fakt vyhra, sice neprijit o praci, ale prijit o zivot.
Neletěla bych, ne kvůli ohleduplnosti, ale čistě kvůli tomu dítěti. Když si představím, že bych měla pět dní vysoké horečky, pak jeden den bez a pak zase zvýšenou a někdo mě táhnul letadlem lítat po Benátkách, tak to ani náhodou. Tělo je oslabené, organismus se musí zregenerovat. Ještě kdyby to byla válecí dovolená na delší dobu, kdy je možný to dítě nechat ještě pár dní v klidu. Ale courat v zimě po Benátkách pár dní po horečkách, ani náhodou.
@Šmoulice Pudloslava tady neradila jako doktorka, ale napsala, že se svým dítětem by jela. Ona je neuroložka, takže trochu mimo obor.
@Zmatka píše: Více
To je sice hezke, ale kdyz musis, tak proste musis. Mit nekoho s druhym platem, tak taky asi vykrikuju, jak jsou lidi bezohledni, ale, v me situaci, si to vazne nemuzu dovolit. Zivim 2 deti, hypo na krku a mam sice pojisteni, kde platim 1000,– nesicne, kdybych byla nedejboze na dlohodobe nemocenske, ale to plati, az od 21 dne na nemocenske. Fakt si kazdy nemuze dovolit marodit, tomu ver
@Zmatka píše: Více
jestli to je reakce na ATB po pichani usi, zrejme je to bezna praxe. Mam dojem, ze to je kvuli otvoru v uchu, ktery tim pichnutim vznikne, aby tam asi nevnikla jeste i bakterie do vnitrousi. Po pravde, mne to doktorka nevysvetlovala, jenom rekla, ze se to tak dela.
Jedne zname se stalo to, ze decko bylo na pichani usi, nedali ATB a pak mel tak paradni zanet, ze s tim skoncil na dlouhou dobu v nemocnici. Takze doktori asi vedi, co delaji.
@karinka No tak pokud to je tak, a prostě nemůžeš jinak, tak se asi nedá nic dělat. Když bys na nemocenské ani nevyžila.
Na druhou stranu bych pak neargumentovala státní správou. To pak docela zní, že jediný ženský, co si berou nemocenskou, jsou ve státním. Protože tam můžou, nebo se ulejvaj nebo já nevím co. A správné a normální je makat i nemocná.
I když je pravda, že jsem o tom vedle založila diskuzi a řekla bych, že dokonce většina ženských si tam tu nemocenskou nebere. Ale zase, většina má asi home office.
Co mě ale zarazilo je, když se tam někdo „chlubil“, že jeho dítě nebylo vůůůbec nemocné. Nevím, jak staré, ale jako děti do 8 let mají běžně průměrně 10 infekcí ročně. Takže na 99% ty rodiče tahají nemocné dítě do školy. Ještě dokážu pochopit, že někdo dělá něco sobě jako dospělému. Ale i dětem…? Začala jsem se o to docela zajímat a podle výzkumů je prokázané, že nemoci trvají delší dobu, když je člověk přechází a chodí do práce/do školy.
@Zmatka moje první dítě marodila dost, píchané uši, angíny. Druhá měla poprvé ve třech letech zápal plic, který zvládla bez ATB, pak dvě nějaké virozky a v 8 letech spálu-jediná její ATB v 16 letém životě. Ve školce prakticky nemarodila. Takže určitě jsou takové děti.
Jinak k těm neschopenkám-dělám v nemocnici na směny a neschopenky neexistují, na běžné nemoci myslím. Prostě když je někomu fakt blbě, že není schopen ani s Brufenem, tak se přehází pár služeb, vymění se služba za službu a jede se dál. Je fakt, že už jsme dost promořená, ale představ si, že by ze šesti směnných sester dvě měly hotečku a šly marodit. Tak se nenapíšou služby a zavře se oddělení? Asi těžko, to by neprošlo. Já měla za 32 let práce neschopenku dvakrát-na slepák a na záda-hospitalizace. I dvě IVF jsem zvládla bez neschopenky.
@renap Tak moje deti nemely ATB nikdy, nic pichane atd.
Ale nerikej, ze dite do 10 let neni nikdy nemocne, nachlazene. Proste teploty/horecky, ryma, kasel. Kdyz si predstavim, jak ja byvam unavena jako dospela, boli te hlava, blbe se ti dejcha. A ted jak to asi snasi dite, jit v takovym stavu do skoly?
@unuděná píše: Více
to je to nejmensi, da se pouzit respirator.
Ja to teda cele nectu, ale to dite ma teplotu ted (psano v nedeli) a docela malickou. Leti az za dva dny. pripravila bych se na to, ze jeden z rodicu mozna bude na hotelu s marodem, ale spis se asi do te doby vyzdravi a kdyz neudelate smrtici itinerar, tak si dovolenou uzije.
@Pudloslava píše: Více
letí zítra, v neděli mělo 37,5,ale předtím do pátku píše 39. Tak asi dostalo to tělo zabrat. Já bych neletěla, na tři dny, aktivní dovolenou, to bych se na to vyprdla. Kdyby letěli v létě k moři, kde se může ještě pár dní válet a odpočívat, tak jo. Ale tohle ani náhodou.
@renap píše: Více
jj, rikam, ze jine matky to budou videt jinak.
Ony i deti jsou ruzne nachylne, me se zreba vzdycky drsnejsi odchov vyplatil. Obvykle ty nemucky na dovolene presly.
Ale jine matky maji zkusenost se svymi detmi jinou, jdou z nemoci do nemoci, kdyz to nedoleci.
Nerikam vubec, ze to je cesta pro kazdeho.
(Aktivni dovolena za me je 1000 mezru prevyseni a pod. Ne chozeni po meste. )
@KKK85 píše: Více
Nepřechodila to a netrpěla. Jednalo se o dlouhou konzultaci s lékařkou.
@Pudloslava píše: Více
Taky se směju tomu, že chození po městě někdo považuje za akční dovolenou … ![]()
Zvlášť Benátky, kde ani moc chodit nemusíš, když nechceš. Protože ty lodě fakt plují pořád a všude ![]()
A nechápu ani, jak jí tady někdo psal, že by ty lodě měli vynechat. Proč? Vaporetto není Gondola, dá se zalézt i dovnitř, kdyby byla zima. ![]()
@Šmoulice víš moc dobře, jak to bylo myšleno. Aktivní jsem myslela jako že budou chodit, i když jenom po městě. Jako že to dítě nebude ležet někde na lehátku u moře, což by mohlo, kdyby jeli na válecí dovolenou do hotelu.