Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
Kdy jste poprvé letěli s miminkem?😊 v kolika měsících, jak dlouho, kam, jak to zvládlo miminko a jak vy? Negativa/pozitiva. Letěli byste znovu?
Názory: neletěla bych s miminkem protože, … prosím nepište. Je to na každém rodiči.
Diky ![]()
S úplným miminem ne ale v půl roce jo. Naplanovala jsem ale let přes oběd a mimino spalo. Při vzletu nejlíp kojit nebo flašku, to samý při přistání. Užili jsme si to, neměli jsme jedinej problém. Obecně s detmi litame od mimin několikrát ročně. Ale jsme vždycky připravený, neokoukany hračky atd, a krátký lety, volili jsme vždy Řecko, Španělsko nebo Itálii abysme se vešli do max 3 hodin a hotely v blízkosti letiště kvůli co nejkratšímu transferu.
4.5 mesice, pres 24 hodin, uz nevim, kolik to bylo celkem…27-30? No pres pulku zemekoule ![]()
Dite vetsinou v pohode, akorat melo jeden delsi zachvat place a neslo utisit, nocni mura spolucestujicich ale nastesti byli skveli, bud nas se sluchatkama na usich ignorovali, nebo se i snazili pomoct. Ja byla zlikvidovana ![]()
V 7.5 mesicich jsme leteli zpet a pak jsme to zopakovali 2× v nasledujich 2 letech. Prvni let byl nejhorsi, vsechny dalsi cesty byly lepsi.
No letela bych znova, moc jina moznost nebyla, kdyz jsem se rozhodla rodit na druhe strane sveta a chtela vzit dite za rodinou. Ale moje oblibena cinnost to nebyla. Nicmene pozitiva/negativa jsem nijak neresila, jet jsem chtela, na vyber nebylo…jedine nekolik mesicu na vyletni lodi? ![]()
@ClaireX já s miminem neletěla, ale při každém letu je v letadle aspoň jedno miminko, a vypadá to, že to zvládá mimino i rodiče,
horší jsou někdy děti kolem 2-3 let
Zrovna jsem teď letěla s 10 měsíčním, k tomu tedy i dcera 4,5 let. Let 2,5 hod cca a ještě v 6 ráno, výjezd z bytu, kde jsme bydlely, asi ve 2.20.
Dalo se, dostal mleko, měla jsem hračky a vše při ruce. Když bylo potřeba, řekla jsem si někomu o pomoc, a lidi byli ochotní a malej se na ně usmíval, tak jim to ani nevadilo.
Plakal jednou - přebaleni, svačina a pak ok.
Potom až po příletu chvilku, ale to už jsme všichni vystupovali.
Dá se to, ale chtělo to tedy spoustu sil. Kdyby spal, bylo by to snazší, ale když nespal, tak se musel nějakým způsobem udržet v klidu na místě sedačky celý ten let.
My právě uvažujeme nad podzimní dovolenou. Jednak si nejsem vůbec jistá destinaci a taky letem😅 malému v té době bude cca 5 měsíců, tenkrát jsem letěla se starším. Tomu bylo 9m a to už bylo takové na pováženou, už lezl a stavěl se, tam pohoda protože to bylo v noci a chrupal. Ale cestou zpět to už pak ke konci bylo dlouhé.
@Beruska999999 kam jste letěli takovou dálku? Mám vybráno kolem 10hodin letu, něco i kde je 14 hodin a nevím nevím😅
@ClaireX píše: Více
„Pozitiva“ to bude mít pro celé letadlo, pokud ti tam bude řvát.
My poprvé letěli v 6 měsících na Mauricius, takže let dlouhý i s přestupem a čekáním v Dubaji. Dcera to zvládla úplně skvěle, žádný problém jsme neměli. Ale já byla z té cesty úplně vyřízená. Celou dobu jsem měla dceru na klíně, pohodlí si tedy umíme všichni představit. V letadle ji krmit - nebyla už kojena, takže řešit lahvicky, mléko, já sama jsem se normálně nenajedla, protože když usnula, bála jsem se pohnout, abych ji nevzbudila, natož si tam rozložit stolek a najíst se. Vzhledem k délce letu jsem byla fakt šťastná, když spala a bála jsem se toho hororového scénáře s brečícím dítětem po celou dobu letu
Přebalovat na WC v letadle… No za mě ne. Ale to je fakt na každém. Já osobně jsem se tenkrát zařekla, ze další takovou cestu absolvuju až bude dcera mluvit, jíst a chodit na záchod ![]()
@ClaireX píše: Více
no 10 hodin letu? potěš koště - já myslela, že míníte letět někam cca 3 hodiny na dovolenou
@CarolS píše: Více
Tos vystihla přesně
Já upřímně obdivuju všechny, co s takhle malými dětmi tak daleko cestujou. Já měla děti na UM, a když jsme se někam vypravili, tak z toho tahání lahviček, plen, kočáru, improvizovaného krmení a přebalování, jsem byla totálně vyřízená
Zlatá dovolená, kdy už se dítě umí obléknout, najíst a dojít si na záchod
Ale samozřejmě někomu to nevadí, případně to jinak nejde, takže naprosto chápu a děti v letadle mi vůbec nevadí, když nejsou moje ![]()
Švagr letěl sám s šestiměsíčními dvojčaty do USA. Říkal že v pohodě, nejhorší cesta do Německa na letiště, vezla jsem je já s manželem.
Měl přímý let a o děcka se prý vůbec nemusel starat, ale měl pro ně zaplacené místo. Pomáhaly mu letušky ![]()
Děti 90% času spaly nebo jedli, on si prý pospal s nimi. Řvaly prý asi 15 minut až po přistání. Švagr je všeobecně hodně neohrožený a taková dobrodružství ho nijak nevykolejí.
Snáď něco kolem 10m?
Do toho půl roku bych asi neletěla. Kratší let po Evropě. Bez problémů, ale dítě kojeno. Větší problém byl starší, který žárlil, že je miminko ma maminke. To byl první let. Pak další bez problémů. Akorát občas pláč až při přistávaní kvůli ouškám.
Leteli jsme ted s 6m na UM-5,5 hodiny. Cesta tady super nad ocekavani. Zachranuje nas nositko…UM v pohode mam horkou vodu v termosce, kojeneckou ve velky lahvi, mliko odsypany, fungujeme tak denne. Ja se jen bala jestli mne ty vody nechaji pri odbaveni a “baby food” je uplne ok a nechaji vse
…chtela jsem letet do 3 hodin, no to se nam nepovedlo..snad i cesta zpet bude ok
mam 6m ale je spis jako 9m (leze po 4, sedi, stavi se, zacina obchazet)…