Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj. Naše malá má čerstvě 4 měsíce a už asi 14 dní místo pasení koníků roztáhne ruce, těžiště dá na bříško až hrudníček a dělá letadlo. Dříve pásla koníčky ukázkově. Četla jsem, že v tomto věku je to špatně a že by nejprve měla umět vzpřímení na napnutých rukou (což ještě neuměla). Letadlo by mělo následovat někdy kolem věku 7 měsíců. Máte někdo prosím někdo zkušenost s tím, jak moc špatné to je? Dělaly to vaše děti také a mají teď nějaké následky? Je mi totiž jasné, že se tím přetěžuje páteř v momentě, kdy na to ještě není připravena. Zeptám se na to samozřejmě i pediatra, ale půjdeme k němu po změně lékařky poprvé a tak chci znát i názor dalších lidí. Předem moc díky! ![]()
Dcera dělala - následky dodnes (vystrčené břicho, špatné kotníky,…). Syn měla taky tendence, ale naštěstí byl už odmala sledovaný na RHB, takže ten je ok.
@Hadumi, jejda, tos mě vyděsila! A vy jste to tenkrát vůbec neřešili? Myslíš ze když začneme rehabilitovat, tak ještě není pozdě? ![]()
VKlidu, není pozdě
Prober to s pediatrou a pak případně na tu rehabilitaci.
My to měli taky, dcera chvíli pásla docela hezky, pak začala placat rucickama do stran a úplně se o ně zapomněla opírat. Já to po pár týdnech nevydržela a konzultovala to u fyzioterapeutky, ta doporučila cvičit vojtovku. Od 5 měsíců jsme cvičili a v 6 měsících už se uměla opřít o natažené ruce, tzn. obrovský pokrok, úplně se srovnala. Pak jsme ještě chvíli cvičili, ale to už jsem dost flakala, protože dál už byl vývoj v normě.
@Leon týnka Přesně toto mi ve čtyřech měsících dělala dcera. Sama jsem se objednala na rehabky a cvičili jsme vojtovku asi dva měsíce. Pak jsme to ukončili po domluvě s doktorkou, i když to nebylo dokonalé. Ale já jsem byla už ze cvičení psychicky unavená. Když začala lézt, tak to dělat přestala.
@Leon týnka neřešili, protože pediatr tvrdil, že je to ok. Až po letech jsem zjistila, že to fakt ok nebylo. Neboj se, dítěti jsou 4m. a to se s tím dá hodně dělat a následky mít nejspíš ani nebude.
@Sexynohy @dickys @rubeola @Hadumi, mamky díky za rady, začnu to řešit hned v úterý s pediatrem a nechám si doporučit vhodného fyzioterapeuta!
![]()