Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Vždycky chodíme na první schůzku, pak už ne. Ledaže něco potřebujeme. Pití na pláž si kupujeme, slunečníky a lehátka si platíme místní. Vynést se dá leda kousek ovoce, když ho máš třeba nakousnuté, nikdo ti ho nesebere. Káva i ostatní věci jsou volně dostupné v těch uvedených časech. Pokoj jsme nikdy neměnilo, nevím. Ručníky na pláž bereme svoje. Ploutve a ostatní výbavu bych asi vezla taky, ať si lidi myslí co chtějí. Je mi to jedno.
1. Ručníky na pokoj nebereme vlastní, ale osušky na pláž si bereme.
2. Ploutve, brýle, kruh, rukávky, boty do vody, matraci, hračky a podobné si bereme svoje a vůbec by mě nenapadlo si myslet, že je to sockoidní
Vzhledem k tomu, že jsme jednou byli na zájezdu na úplném konci světa (řecký ostrov nepoznamenaný turistickým ruchem), tak ani nevím, kde by to pak sháněla.
Vůbec na tom nevidím nic divného.
3. Vzhledem k tomu, že jste si koupili All inc. 500 m od hotelu
tak asi si to budete muset kupovat. To je fakt blbost, no, ponaučení propříště.
4. Tak, jak je to napsané v informacích, tak bych čekala, že to bude. Mimo časy podávání kávy se to ale určitě dá koupit.
5. Hele, sama přece poznáš tu mez. Ano, taky se mi stalo, že jsem se při snídani normálně najedla a vzala si třeba jablko a chroustala si ho cestou ze snídaně. Jsou ale lidi, který si jsou schopný připravit ze snídaně svačinu s sebou - normálně si namazat chleby, obložit a pak si to odnést
To je docela úlet, no.
6. čas na wc určitě bude, čeká se chvíli na kufry
7. na schůzky s delegátem chodíme, i když manžel je nenávidí
Ono to bývá tak, že sice na nástěnce visí potřebné informace, ale od delegáta nebo dalších účastníků zájezdu se můžete dozvědět různé vychytávky, zajímavosti…
8. Nikdy jsem to nezkoušela domlouvat, ale pokud budete mít speciální přání, údajně se dává,,všimné"
v jaké výši, to netuším, znám pouze z doslechu
9. nevzpomínám si teď na žádný případ
10. znám akorát takové to plošné nadávání na všechno ![]()
@Anonymní píše:
Díky. Já to tu nechci přesně psát, ať je to univerzální i pro ostatní, ale není to Turecko, balená voda tam spíš nebude, nevadí, koupíme. Já to vybavení (brýle, ploutve) právě chci z domu i kvůli tomu, aby jim to pasovalo, děti jsou hodně drobné a do spousty brýlí i vel. S jim teče, tak chci vzít to vyzkoušené. No, snad neodjedou, já jen nesnáším, když jsem středem pozornosti, tak mi pomáhá, když si dopředu projedu různé scénáře, tak nějak mě to uklidní. Asi už mám cestovní horečku, teď budu ještě vybírat kufr, protože poslední roky jsme jezdili vždycky tak, že jsem doma do plastových krabic nebo obřích tašek naházela tolik věcí, kolik pobral kufr u auta, a jelo se. Dneska jsem omlouvala na těch 10 dnů děti ze školy a došlo mi, že se to blíží…
Jinak opravdu neodjedou, pokud letite vramci EU tak zadne kontroly nejsou, max vam projedou prirucaky skenerem a nez vyhazou, privezou kufry tak kor v sezone mate 30-60min nez se vsichni nalodi do busu. A delegati maji seznamy na ktery se musite hlasit.
My jsme jednou zkejsli na letisti v buse skoro tri hodiny, jednomu starsimu paru nepriletely kufry, pak jsme se dozvedeli ze par neumel nemecky ani anglicky a nez egyptane pochopili o co jde, a dovolali a vyridili to v praze a pak prepravu zavazadel do destinace tak jsme byli slusne vareni a nas*.. ale i kdyby nas za tu dobo rozvezli do hotelu tak se cekalo ![]()
Tak preji krasnou dovcu bez karambolu ![]()
Ručníky na plaz beru ty rychleschnoucí, brýle a ploutve ano, slunečník kupte tam. Na schůzku s delegátka jdete, zabere to max hodinu. Na WC si určitě stihneš zajít. Spropitné dávám jen na konci za úklid. Pití a ovoce asi nebude problém, když nemáte bar na pláži nebo hotel u pláže.
@Anonymní píše:
@stinga Díky. Takové ty velké slunečníky na hlavní pláži k pronajmutí s lehátky nechceme, budeme asi chodit o kus dál na takovou menší pláž, a chceme tam i něco málo procestovat, takže chceme malý slunečník svůj, vyhovuje nám si vždycky spíš někam zalézt do kouta. Dětské ploutvičky zase tak obří nejsou a moc místa nezaberou, v bazénu nebo na rybníku jsou dětem na nic, právě chci, aby si vyzkoušely v moři, jaký to je s nimi fofr.
Jinak k té lokalitě - on ten hotel je blízko pláže, ale jsou to rozeseté budovy po velkém pozemku, tak počítáme raději s variantou, že budeme v tom koutu nejdál od pláže, a kde přesně je bar/jídelna jsem nezkoumala, třeba to je od pláže 100m, nevím. Šlo mi spíš o to, že když půjdu s mladším dítětem pro pití, tak abychom tam nemuseli tvrdnout, než to vypije, protože pije neskutečně pomalu.
aha, tak možná bude i před pláží bar all inclusive a budete tam moci chodit na pití, zkuste pohledat na popisu hotelu, nebo uvidíte až na místě,
a ještě jsem neodpověděla na tu balenou vodu - ta většinou bývá také na prodej v hotelovém baru jako ta káva během dne - za peníze,
ale jak jsem psala, různé hotely jsou různě striktní - třeba jednou na Mallorce jsme byli přímo na pláži, ale pohárek s pitím z postmixu se na pláž vynést nemohl, to řvali, jako bys někoho zavraždila a někde jsou docela ležérní
@Anonymní píše:
@stinga Díky. Takové ty velké slunečníky na hlavní pláži k pronajmutí s lehátky nechceme, budeme asi chodit o kus dál na takovou menší pláž, a chceme tam i něco málo procestovat, takže chceme malý slunečník svůj, vyhovuje nám si vždycky spíš někam zalézt do kouta. Dětské ploutvičky zase tak obří nejsou a moc místa nezaberou, v bazénu nebo na rybníku jsou dětem na nic, právě chci, aby si vyzkoušely v moři, jaký to je s nimi fofr.
Jinak k té lokalitě - on ten hotel je blízko pláže, ale jsou to rozeseté budovy po velkém pozemku, tak počítáme raději s variantou, žeta budeme v tom koutu nejdál od pláže, a kde přesně je bar/jídelna jsem nezkoumala, třeba to je od pláže 100m, nevím. Šlo mi spíš o to, že když půjdu s mladším dítětem pro pití, tak abychom tam nemuseli tvrdnout, než to vypije, protože pije neskutečně pomalu.
tak jestli je dítě mrňavec, tak když mu načepuješ do pohárku a on bude usrkovat, tak to přeleješ do flaštičky, tak nikdo nic neřekne - trapní jsou lidé, kteří pod ten postmix strkají flašky, ale to co říkáš ty, bude v pohodě
@Anonymní píše:
Mohu oživit diskuzi a zeptat se zkušených dovolenkářů? Za 14 dní letíme poprvé na zájezd s All Inclusive a s cestovkou, jih Evropy, menší hotel 3 hvězdy. Když se ptám ve svém okolí na zkušenosti a chci odpověď na některé otázky, tak mi každý říká něco jiného, tak zkusím, co tady. Jen se, prosím, nezhádejte. Je mi jasné, že to bude v každém hotelu jiné, spíš mě zajímá zkušenost, ať nejsme za totální vidláky.
1. Berete si sebou ručníky? Hotelové ručníky jsou určené jen na pokoj, ne? Na pláž bych si měla vzít svůj?
2. Dětem jsme chtěli vzít ploutve, potapěčské brýle, malý slunečník, který se vejde do kufru (prý z Decathlonu se vleze). No a prý budeme za socky, že se tohle kupuje až tam. No já jednak chci jistotu, že to dětem bude sedět, a dost se mi příčí kupovat další plasty, když je máme doma, natož za ty ceny, za které se to tam prodává. Co z těchto věcí berete a kupujete?
3. Pití sebou u AI - když si děti půjdou pro džus a přelijou si ho do lahvičky a vezmou na pláž, je to ok, nebo je to ostudné a nedělá se to? Pláž je cca 500m od hotelu, žádné hotelové občerstvení na ní není, vracet se kvůli napití mi přijde zbytečné, kupovat na pláži jiné pití taky. Bývá u AI třeba i balená voda, nebo se to opravdu přes náramek všechno čepuje do kelímků?
4. V informacích k hotelu je vyhrazený čas na odpolední kávu a čaj, znamená to, že káva je dostupná jen ráno a pak v tento čas, nebo dostane manžel kávu kdykoliv (pije jich tak 6 za den, klidně si je zaplatí, jen mi to vrtá hlavou a dostala jsem taky různé odpovědi)?
5. Vynášení jídla - nechceme si tam hrabat zásoby, ale když si dítě vezme kus ovoce a nesní ho, tak si ho snad může vzít sebou, ne? Přijde mi dost zcestné, aby dítě opatlalo jablko a pak ho tam nechalo.
6. Přeprava z letiště - trochu nás děsí ta organizovanost a já nesnáším WC v letadle, ne že by to na letišti bylo lepší, ale určitě po příletu budu hned hledat WC, je tam dost času na vyzvednutí zavazadel, odskočení si atd., nemůže se stát, že odjedou bez nás, že ne?
7. Delegát - jsou nějaké ty schůzky s delegátem nějak povinné, nebo ho můžeme od příletu úspěšně ignorovat a poslední den se někoho zeptat, kdy se odjíždí?
8. Umístění pokoje - je to už rozděleno, nebo je možnost si říct, že chceme co nejdál od baru a pódia? Prý se za toto očekávají peníze pro recepční, to jako fakt?
9. Spropitné - u služby AI rozdáváte spropitné, případně za co?
10. Je něco, u čeho si říkáte u AI v hotelu, že se Češi zase „vytáhli“ a kroutíte očima, tedy čeho bychom se měli vyvarovat? Nemyslím, že bychom dělali ostudu, ale doteď jsme jezdili na dovolené zcela po své ose.Nejsme názorově jednotní ani v rodině, tak radši anonym, ať nemusím vysvětlovat… Díky za pochopení.
Mám opakovanou zkušenost z Řecka a Španělska.
1. V hotelech ručníky a osušky jsou i je několikrát vymění, stačí je hodit do umyvadla nebo na zem. Plážové (rychleschnoucí) osušky si bereme vždy svoje, ale vím, že je v některých hotelech taky půjčovali, mně přišlo zbytečné za toto platit, vždy vozím s sebou kousek prádelní šňůry a pár kolíčků, není problém. Jen ve Španělsku se nám jeden rok stávalo, že do rána úplně neproschly, mají tam zvláštně slaný a hodně vlhký vzduch v noci, jiný než v Řecku, od té doby vozíme raději dvoje, aby bylo na výměnu, pro jistotu, ale máme tenké, skladné, moc místa nezaberou.
2. Potápěčské cajky si vozíme svoje, když jsme byli s dětmi, tak i jejich nafukovací blbinky (a zpátky, co se koupilo nově
), ale slunečník ne, mně není líto si každý den zaplatit set dvě lehátka + slunečník, už jen proto, že nevydržím ležet na zemi kvůli zádům a že ráda sleduju okolí. Počítám s tímto výdajem předem.
3. No, nemělo by se to, ale vím, že to lidi dělají, že si z postmixu nalévají do lahví, nikdy jsem nezažila, že by jim někdo přímo vynadal. Já to teda nedělám, přijde mi to trapné. Ale my bereme hotely zásadně co nejblíže k pláži, takže pro nás není problém si pro to pití opakovaně dojít. Kelímky nám nikdo nezakazoval na pláž odnášet. Balenou vodu jsme měli ve Španělsku, v Řecku ne. Tam jsem si ji koupila ve velkém 5 l barelu hned po příjezdu, stálo to asi 3 eura, abych měla pití na noc a na ráno kvůli lékům, voda z vodovodu se většinou pít nedá, je slaná. Malou petku mívám u sebe běžně i v ČR.
4. Vymezený čas pro kávu jsem nezažila, byla k dispozici pořád, buď v jídelně, nebo venku v plážovém baru. Ale pokud vymezený je, tak se určitě dá někde koupit.
5. Kousek ovoce nebo buchty nikdo dítěti z rukou trhat nebude.
6. Na WC budete mít času dost a nebudete jediná, kdo se na něj vrhne.
Na kufry se čeká kolikrát jakou dobu. Bez vás neodjedou, to se nebojte.
7. Schůzky povinné nejsou, ale doporučuju jít aspoň na tu první. Jinak u recepce visívá nástěnka, kde má každá CK svůj kousek, a tam bývají ty důležité informace, i časy a termíny výletů a odjezdů domů. Někdy tam mají i svůj šanon s informacemi všeho druhu.
8. Pokoje jsou určené předem, dají se vyměnit ze závažných důvodů. My jsme tohle nikdy řešit nemuseli, tuky ťuk. Ale pokud se chcete opravdu v klidu vyspat, vezměte si s sebou špunty do uší. Já na ně nedám dopustit, on totiž nějaký hluk je téměř všude a vždy. ![]()
9. Spropitné nedáváme. Ledaže bychom snad chtěli nějaké zvláštní zacházení, ale to se ještě nestalo. ![]()
10. Co já osobně nesnáším, je, když si u jídla lidi naberou na talíře hory pokrmu, který ještě ani neochutnali a vlastně ani nevědí, jestli ho budou chtít jíst, a pak to celé vyhazují, protože zjistí, že jim to nejede. Tohle nepochopím, tak si vezmu trochu, ochutnám a případně si dojdu přidat. Nebo když se někdo strká např. u zákusků, jako by šlo o život, přitom je pořád průběžně doplňují.
A taky když je někdo rozeřvaný, že ho všichni v rádiusu 5 m musejí poslouchat. Prostě nemám ráda burany no.
Přeji krásnou dovolenou!
![]()
Příspěvek upraven 30.05.22 v 22:07
@lucad77 Díky moc za detailní odpověď. My právě taky nemáme rádi plýtvání a vyhazování, takže děti vedeme k tomu, dát si na talíř jen to, co snědí. S tím, že když budou ochutnávat něco nového, tak jim hlavu neutrhneme, že jim to nechutná, ale jak říkáš, mají si vzít kousek. A s tím pitím, já právě nemyslela z postmixu rovnou do lahvičky, ale spíš z kelímků to, co děti nedopijou, mám zkušenost z výletů, že si vyprosí pití, ale dají si třeba předtím nanuk a tu limču už do sebe nenarvou, tak že bychom tam netvrdli a přelili to a vyrazili.
No uvidíme, jak to bude probíhat, půlka června ještě není plná sezóna, mělo by být klidněji. My si tam chtěli taky jen něco v soukromí pronajmout a koupit letenky zvlášť, ale právě že to vyšlo cenově jen o pár tisíc levnější, než komplet to AI s cestovkou, tak jsme si říkali, že dětem taky ukážeme tento typ dovolené.
A špunty jsou dobrý point, ty vezmeme.
@Anonymní píše:
@lucad77 Díky moc za detailní odpověď. My právě taky nemáme rádi plýtvání a vyhazování, takže děti vedeme k tomu, dát si na talíř jen to, co snědí. S tím, že když budou ochutnávat něco nového, tak jim hlavu neutrhneme, že jim to nechutná, ale jak říkáš, mají si vzít kousek. A s tím pitím, já právě nemyslela z postmixu rovnou do lahvičky, ale spíš z kelímků to, co děti nedopijou, mám zkušenost z výletů, že si vyprosí pití, ale dají si třeba předtím nanuk a tu limču už do sebe nenarvou, tak že bychom tam netvrdli a přelili to a vyrazili.
No uvidíme, jak to bude probíhat, půlka června ještě není plná sezóna, mělo by být klidněji. My si tam chtěli taky jen něco v soukromí pronajmout a koupit letenky zvlášť, ale právě že to vyšlo cenově jen o pár tisíc levnější, než komplet to AI s cestovkou, tak jsme si říkali, že dětem taky ukážeme tento typ dovolené.
A špunty jsou dobrý point, ty vezmeme.
To určitě nebude problém.
@stinga píše:
jo však v pořádku, ty plážové ručníky dávají jen v některých zemích
a ve fajnovějších hotelech 4+. Schůzku s delegátem považuji za elementární slušnost, abychom o sobě alespoň věděli. Je cenným zdrojem informací o místě pobytu ( třeba příliv - odliv, na Zanzibaru nemít tuto informaci může být nebezpečné).Tím spíše, pokud někdo neumí ani bleptnout cizím jazykem a nedorozumí se s místním personálem. Je trapárna se s delegátem nesejít a pak somrovat informace od jiných hostů. Nevynášet jídlo ven, respektovat místní pravidla, nebýt za burana, za kterého se ostatní Češi stydí.
@Anonymní píše:2. Dětem jsme chtěli vzít ploutve, potapěčské brýle, malý slunečník, který se vejde do kufru (prý z Decathlonu se vleze). No a prý budeme za socky, že se tohle kupuje až tam. No já jednak chci jistotu, že to dětem bude sedět, a dost se mi příčí kupovat další plasty, když je máme doma, natož za ty ceny, za které se to tam prodává. Co z těchto věcí berete a kupujete?
Osobně mám tedy na potápění docela drahé profesionální vybavení, které si vozím (aspoň tu část na šnorchlování). Nevím jak „za socky“, ale rozhodně „za trouby“ mi přijdou ti, co se tam plácají v nekvalitních šuntech koupených ještě ke všemu za přemrštěné ceny v místní šmukárně.
Slunečník nevím, jezdím do takových all in, kde mám k dospozici na pláži jak slunečník, tak ručníky ![]()
@vulpes píše:
Osobně mám tedy na potápění docela drahé profesionální vybavení, které si vozím (aspoň tu část na šnorchlování). Nevím jak „za socky“, ale rozhodně „za trouby“ mi přijdou ti, co se tam plácají v nekvalitních šuntech koupených ještě ke všemu za přemrštěné ceny v místní šmukárně.Slunečník nevím, jezdím do takových all in, kde mám k dospozici na pláži jak slunečník, tak ručníky
Díky, vidím to stejně.
Co se slunečníku týče, tak děti jsou světlé typy (zrz, hodně pih) a budeme chtít určitě navštívit takové ty schovanější vzdálenější pláže, tak se bojím spoléhat jen na kloboučky a ráda bych si s nimi zahrála třeba karty a měla je chvilku ve stínu. Psala mi sestra, že mají takový ten plážový stan/přístřešek a je prý skladný a lehký, tak možná zvážím to.
Byli jsme v rezortu párkrát, v různých zemích, a nedělala bych z toho kovbojku. Jestli máte all inclusive, mají vás krmit a napájet celý den, takže snad si můžete odnést trochu vody, ovoce nebo sendvič na pláž, zvlášť pro děti, abyste pořád nemuseli běhat zpátky. Nevhodné by to bylo v případě, že si zaplatíte jen snídani nebo polopenzi, ale nakreckujete na celý den, což není tenhle případ.
Ručníky na pláž bych vzala, pokud nebudete mít ověřeno, že je hotel poskytuje.
Stejně tak bych vzala jakékoli vybavení, které chci. Co je komu do toho?
Delegát je tam pro vás, ne vy pro něj, takže na „elementární slušnost“ bych se nijak neohlížela. Jděte, jestli vám to přijde smysluplné, jinak ne. Informace jsou často kdykoli k dispozici v šanonech cestovek nebo na nástěnkách nebo je rozdávají v těch autobusech.
Jsem netušila, že existuje tolik „zásad“, když si člověk zaplatí zájezd ![]()