Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Anonymní píše:
Dobrý den, čekáme holčičku a vybíráme jméno. Líbí se nám jméno Kateřina, ale furt váháme. Líbí se vám toto jméno v dnešní moderní době?
Proč se ptáš na emiminu? Jestli se vám jméno líbí, tak ho dejte.
Mě spíš nenapadá, jak na ni volat zdrobněle, aby se jí neříkalo kačko, kači, atp. Jinak si myslím, že dávat dětem moderní jména je hrozný mor, někteří rodiče snad neuvažují a chtějí moderní jméno, třeba dávat jméno Amálka mně nepřijde moc rozumné a originální a to protože budou ve třídě minimálně 3 se stejným jménem.
Moc ne. Celkově nejsem na tuhle klasiku.
Ale znám jich teď několik školkového a mladšího školního věku.
Káťo, Káti nebo Kateřinko nejvíc používám. Ptám se, jak chtějí oslovovat.
Známá má vnučku Kateřinku. Jak na ni volá Káčo, Kačeno. Tak mi stojí chlupy, které ani nemám. Ale jejich Káča, Kačena je na to zvyklá.
Mě se líbilo, když sem byla malá, ale teď už se mi líbí jen v tom základním tvaru. Ty komoleniny jako Kačenka mi přijdou strašný
ale záleží na vás, jestli se líbí, tak na okolí kasli.
@Anonymní píše:
Dobrý den, čekáme holčičku a vybíráme jméno. Líbí se nám jméno Kateřina, ale furt váháme. Líbí se vám toto jméno v dnešní moderní době?
Za 20 let budeme velmi nemoderní. Kateřina je hezké jméno „na furt“.
@boricmytu píše:
Mě spíš nenapadá, jak na ni volat zdrobněle, aby se jí neříkalo kačko, kači, atp. Jinak si myslím, že dávat dětem moderní jména je hrozný mor, někteří rodiče snad neuvažují a chtějí moderní jméno, třeba dávat jméno Amálka mně nepřijde moc rozumné a originální a to protože budou ve třídě minimálně 3 se stejným jménem.
Katynka, Katuška, Kejtý, Katrin, Ketrin, Katy, Kati, Káťa, Katuš, Katulka, tohle jméno má spoustu a spoustu možností, a nemusí to být zrovna kačena ![]()
Libi, sama tohle jmeno vlastnim
Akorat jsem alergicka na osloveni “Katerino” ![]()
@Ketris píše:
Libi, sama tohle jmeno vlastnimAkorat jsem alergicka na osloveni “Katerino”
Tohle jsem nikdy nechápal, proč je tolik lidí alergických na spisovné oslovení, Zuzano, Kláro, Petro, Milane, jsme dospělí, tak si nebudeme říkat zdrobněle, ne?
@boricmytu Proste se to ne kazdemu libi. Mne bohate staci osloveni Katko.. Nastesti to tak i vetsina lidi automaticky rekne.
@Ketris píše:
@boricmytu Proste se to ne kazdemu libi. Mne bohate staci osloveni Katko.. Nastesti to tak i vetsina lidi automaticky rekne.
Tam vidíš, mně Katko připadá hrozné, Kateřino nádherné. Sama mám doma Kateřinu a říkám jí Káťo nebo Kateřino, Kateřinko. Nikdy ne Kačko, nebo Katko.