Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Adriana Lima píše:
To je přesně ono co všude vídám, i u švagrové, která děti ve 3 letech krmí aby doma neudělali nepořádek, navíc musí sníst VŠECHNOkdyž ne, tak to jistí facka a nacpe to do nich
moje když nechtějí, tak nenutím, jsem opět líná to řešit, když budou mít hlad, tak se snad najedí ne?
však jo, chlap a dítě nikdy hlady neumře
Pokud ho nezavřeš na týden do skříně
![]()
Jen ještě podotknu, že na jídlo ho dávám do židličky a se zástěrou, jinak by byl schopen zprasit sebe a byt
A to já jsem zase líná ho 100× denně převlíkat ![]()
Ono se holt musi pocitat s tim, ze dite dela bordylek.Kdyz se uci jist tak se zamatla, ale nauci se to, obcas i za cenu toho, ze po par tydnech intenzivniho uceni se musi kuchyn vymalovat.To stejne nocnik, obcas to po intenzivni snaze bude chtit nechat vycistit koberec nebo petkrat denne vytrit.
Nejvic lito mi je ale tech vystajlovanych deti, ktere chodi maminky prezentovat na hriste i kdyz se decka nesmi posadit, natoz se dotknout pisku.
Příspěvek upraven 31.10.14 v 14:24
@Adriana Lima hihi, mám stejný názor
dokonce občas za těma kalužema vyrazíme na procházku, po zahradě se můžou válet jak chtějí, sousedovic děti k nám chodí rády, nic moc jim tu nezakazuju - krom sebedestrukčních činností. nějaký flek, natrhlé tepláky, zničené boty na zahradu taky neřešim. Mladší syn si od 2,5 let umí udělat kakao, ted 3letý si utírá zadek, začal konečně chodit na wc sám, umí se obléknout a svléknout- někdy potřebuje pomoci, sám jí od cca roku, no a že byl špinavý? naoco? hlavně že se najedl on já a nakonec i pes
jen nechce moc mluvit. starší 8let už dělá někdy snídaně vč mého kafe, dokáže někdy zabavit bráchu abych dospala noc.
@Gina108 píše:
Mně jen zaráží, že si u vás ve školce neuměj čtyřleťáci sami utřít zadek popř. obléknout. Kdo to žiješ?![]()
![]()
U nás se to toleruje jen u tříletých na začátku roku. Dceři jsou tři a teď se nejmíň půlka dětí v její třídě dokáže takto obsloužit sama, jinak by se tam ta učitelka zvencla
No hele, uč. nám kladla na srdce abychom to ty 4 leté naučili. Tak jsem se do toho pustila a syn chce dokonce utírat zadeček i ségře, protože je pyšnej nato, jak to zvládá. Jenomže jsem si tam vyslechla diskusi maminek, že to děti učit nebudou na povel učitelek, že až prý budou větší a tak. Tak se učitelka asi nechtěla hádat a pochválila mého šikulku, že to tak hezky zvládnul
Jedna moje známá, její syn chodí s naším, mi řekla u kafe, že na uč. kašle že od toho tam jsou
víc s ní nedebatuju, nechci se hádat.
Já jsem taky strašně líná
ale hlavně uklízet
…moje dítko je taky samostatné, ale není to mou zásluhou, on už je takový, všechno sám, jinak by se tu zvencnul vzteky
, takže jsem se naučila ho nechat „žít“ a korigovat jen v případech ohružíjích můj nebo jeho život…
i když teď dva poslední dny vymrčuje, že ho má nakrmit maminka, nevím kde to viděl a vážně mě to nebaví
![]()
Taky dceři nejsem pořád za zadkem. Má 2 roky a v hodně věcem jí nechávám volnou ruku. Nesekýruji ji pro blbiny, ale na důležitých zásadách trvám. Taky musí sama uklízet hračky, jíst, z části se obléknout a svléknout, sama si chodí na nočník a obslouží se… To neberte jako chlubení, prostě jí nic jiného nezbývá
Když je opravadu potřeba, tak jí samozřejmě pomůžu. Ono je to v konečném důsledku pro ty děcka přínosem. Umí si v životě poradit a nečekají, že se maminka postará o vše. Takže výhodné jak pro děti, tak pro rodiče ![]()
@catherine100 píše:
Já jsem taky strašně línáale hlavně uklízet
…moje dítko je taky samostatné, ale není to mou zásluhou, on už je takový, všechno sám, jinak by se tu zvencnul vzteky
, takže jsem se naučila ho nechat „žít“ a korigovat jen v případech ohružíjích můj nebo jeho život…i když teď dva poslední dny vymrčuje, že ho má nakrmit maminka, nevím kde to viděl a vážně mě to nebaví
![]()
to bude asi zase nějaké období, máme doma to samé ![]()
@Reee ![]()
To je teda malej šikulka
Taky se můžu ráno válet, sice nespím, ale můžu si dýl poležet, syn totiž pustí sám TV a pohádky a jak píšeš zabaví tu mladší
Moje švagrová má doma např. pořád uklizeno, za drobek na zemi děti dostávají na zadek
dokonce už se s ní nestýkám pár měsíců právě kvůli tomuhle, děsně mě štvala, nemám na ní náladu. Navíc cepovala u nich i moje děti, což jsem nepřenesla přes srdce a poslala jsem jí někam, že to nejsou její děti. Opětovala to tím, ať si dělaj bordel doma od té doby tam nechodíme a je nám líp ![]()
@Adriana Lima Myslím, že tvůj přístup je správný a hrdě se taky řadím mezi „líné“ matky. Moje lenost byla podpořena tím, že mě to nebavilo a že syn prosazoval „sám sám“ - např. jí sám asi od roku, nebavilo a zdržovalo mě sedět u něj a krmit, prcka to taky prudilo, takže jí sám všechno, včetně polívek, už dlouho (teď ve 2 letech jí už moc hezky). Ráda ho taky učím, že když rozleje pití, jde si pro hadr a utře to (návštěvy občas nechápou, ale ho to baví, je to pro něj zase něco jiného, nová činnost), sám si myje ruce a to si donese pod umyvadlo i stoleček na stání. Jen kontroluju, ale příliš se nezapojuji. Za 4 měsíce bude mít bráchu, takže bude i fajn, když se to naučí
Sám si již sedá k velkému stolu na židli, sám si podá lžičku…My matky přece nejsme otroci ![]()
Venku ho taky většinou nechám dělat co chce, kaluže má taky rád, občas je lepší některé věci prostě neřešit a být oba v pohodě, než se stresovat, ne? ![]()
Tak myslím, že je tohle samozřejmostí u každého tříletého dítěte natož u čtyřletého. Nikdy by mě tedy nenapadlo, že by jsem si mohla pomyslet, že jsem líná, a nechám například svojí tříletou dceru oblékat samotnou.
@cverunka píše:
Taky dceři nejsem pořád za zadkem. Má 2 roky a v hodně věcem jí nechávám volnou ruku. Nesekýruji ji pro blbiny, ale na důležitých zásadách trvám. Taky musí sama uklízet hračky, jíst, z části se obléknout a svléknout, sama si chodí na nočník a obslouží se… To neberte jako chlubení, prostě jí nic jiného nezbýváKdyž je opravadu potřeba, tak jí samozřejmě pomůžu. Ono je to v konečném důsledku pro ty děcka přínosem. Umí si v životě poradit a nečekají, že se maminka postará o vše. Takže výhodné jak pro děti, tak pro rodiče
Jen se klidně pochlub, je super že máme takové šikovné děti, které maminky imrvére jen nepronásledují s každým prdem ![]()
Já tady mám vedle sebe 4 letého draka a jsme na tom nějak podobně. Plenky měl asi do roka a půl, ale to se tu neřeší. Starala jsem se o postiženého tátu a naučil se sám se vším mi pomáhat. Nikdo ho k tomu nenutil. Bavilo ho to. Jakmilůe byl trošku šikovnější, tak sám od sebe šel, vyskládal myčku, pomáhá utírat nádobí, dokáže ho roztřídit. S pračkou je to podobné. Vyndá prádlo, nasype prášek, dá aviváž, pračku pustí. Vaří se mnou, krájí, míchá, cokoliv. Večer mu ukrojím chleba, nachystám do mikrovlnky, ráno si dokáže namazat máslem, kakao si udělá, ohřeje. Je samostatnej. Čte, trošku počítá ale třeba kreslit ho nebaví.
Setkala jsem se s tím, že mě považovali za přehnaně náročnou matku, ale já ho učím jen to co sám chce a co ho baví. Nikdy ho nikdo do ničeho nenutil.
@Adriana Lima zajímavé, že tomu říkáš „líná matka“, protože podle mě naučit dítě samostatnosti a ještě k tomu hravou formou, aby to byla zábava a ne dril, je těžší, než to dítě „opečovávat“.
Tenhle přístup se mi líbí a mám v úmyslu takhle vychovávat i syna. Myslím, že když se na dítě postupně a úměrně jeho věku přidává zodpovědnost za sebe sama, tak dítěti vlastně projevuješ důvěru, že to zvládne sám, i když to nebude dokonalé a nebude to mít hotové tak rychle, jako kdybys to udělala za něj. A myslím, že tuhletu důvěru v jejich schopnosti si děti svým způsobem uvědomují a pak je ty činnosti i víc baví, dělají je rády a ochotně a jsou do nich motivovány přirozenou snahou tu důvěru nezklamat.