Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak to mi nikdy neudělali že by celý talíř hodili na zem(nedávám a nikdy sem nedávala do misek, rovnou do taliře…možná je to tím
ale spíš náhoda), aj když dojí tak mladší talíř jen odsune dál do stolu, sundá bryndák a odejde, starší si po sobě uklidí…ale pod nima by se i hejno slepic kolikrát nažralo ![]()
Existuje miska s přísavkou, měli jsme, ale přísavku jsme sundali, malí to neshazoval, ale možná pro tvé dítě fajn věc
Najdu odkaz…
@cizova hm, tak vás to asi minulo. Ono nejde o to, v čem to jídlo je, syn shazuje všechno, ne jen jídlo. když na něco na stole dosáhne - lup s tím na zem a kouká, co se bude dít. Rozbitné věci dávám z dosahu, ostatní nechám, ať si je pohází, kam chce, zvedám až na konci po jídle. Nebo třeba když vidí na židli nebo na gauči oblečení, hned se k tomu žene, aby ho stáhl dolů, to samé s hračkama.
Tahle, a fakt to drží http://www.babyrenka.cz/…isavkou.html
To co píšeš není nic o líné matce. Ale ty zuby bych teda doporučovala 4 letému dítěti rozhodně dočisťovat.
@Hoa Mai to mi kluci taky dělali ale s jídlem si to nikdy nedovolili
ale uřímně sem to čekala že to udělají
ono to bude možná tím že jeden je nežravka a jídlo ho moc nebere, a druhý by si pro drobek nechal koleno vrtat ![]()
@Ráchelia Jé, díky. To zkusím. I když jak ho znám, tak místo jídla bude koumat, jak by se ta miska dala od stolu oddělat
. Ale zkusím to, třeba se mu to bude líbit a dokrmit pak můžu vždycky.
@cizova no syn je taky nežravka a ani moc nepije. Umí se sám napít z tvrdého pítka, ale udělal to jednou, asi aby předvedl, že to umí, a už to nikdy nezopakoval, musím mu nabízet, klidně by vydržel celý den hlady a žízní. Umí se napít i z normálního hrnku, ale to chce zas jen z mého půllitrového, který mu musím přidržovat
.
Já myslím, že to trochu i o lenosti je, jak už někdo psal, i já vyšlu dítě z gauče nebo od počítače, aby mi něco přinesl, podal
nebo když skončí pohádka, řeknu staršímu, aby tam té mladší pustil nějakou jinou pohádku, abych se nemusela zvedat
tak nějak se ty děti zapojují do všeho nenásilně sami a mě to prostě, přiznejme si to, ulehčuje práci.
Jak psala @jenny.fields o tom dočištění zubů, nato jsem byla také líná a tak má syn elektrický dětský zubní kartáček a s tím ho to baví
jak jsem ho sledovala, tak opravdu pečlivě čistí všude a musím ho vyhánět aby už to položil, jeho to prostě díky tomu kartáčku baví. Dokonce se mě ptá, maminko nechceš udělat kávu? Seď, já to udělám, to mu ale nedovolím, protože by se mohl opařit tak si vodu dám vařit sama a kafe zaleju, ale on nasype kafe, pak cukr a dolije mlékem
pohoda.
Když už jsme u té lenosti-nelenosti. Taky nežehlíte a jen skládáte jako já? Nebo jaké máte vychytávky aby jste si ulehčili práci? Jsem vážně vážně radši s dětmi venku, nebo moc ráda něco vytvářím, baví mě s nimi výtvarničit a tak uvítám i rady, porady o ostatních.
@Adriana Lima já nevím, mě to nepřijde jako lenost, ale spíš jako nějaká výchova, že i to dítě může něco pomoct..
Třeba když to vezmu z druhého konce tak znám rodiny, kdy děti sedí u PC, televize a jenom houknou mám hlad, mám žízeň a maminka běží
@kvaček Tím líp, že tchýně neříkala o mě pravdu
jo jo děti a počítače to znám a moc mě to neoslovuje.Moje k PC můžou na pohádku ráno než jdem do školky tak u toho snídají, pak ale stejně celý den nemaj čas. Já mám ale kolem sebe víc těch pečujících matek, co hned otírají ruce, zavazují tkaničky, pomáhají dítěti dolů z prolézačky, já jen hlásím, vylezl jsi nahoru, tak si slez, já piju kafe s tetou, vypadám jak macecha pro ostatní?
Samozřejmně to dělám jen pokud vím, že si neublíží, nejsem blázen. To jen pro rýpalky
Tady je větší rozlet maminek, tak můžu pokecat s mě podobnými, díky bohu, nebo mě klepne tady z místních ![]()
EDIT: Tady jakoby se maminky předháněli o Misiss maminka roku
@Adriana Lima píše:
Ahoj maminky, jaký máte názor na,,líné matky´´ Tím nemyslím líné v pravém slova smyslu, ale takové, co třeba svoje děti do dvou let nekrmí a raději je nechají v židličce aby se v jídle pomatlali a nakrmili sami?
I když je to pak ve skutečnosti podle mě pracnější, ten svinčík uklízet.
Nicméně, moje,,lenost´´ mě dostala tak daleko, že svoje děti radši všechno trpělivě učím, aby byli samostatnější. Do ničeho je nenutím, jen mě prostě nebaví taková ta neustálá péče a tak můj syn čerstvě 4 roky si umí sám utírat zadek a já to jen překontroluji, sám si myje ruce, čistí zuby, obléká se, svléká atd…možná to umí i vaše děti, ale věřte mi, že ve školce stejně starých dětí je spíš vyjímka, podle učitelek, jsou tam takové děti jen 2. Jsem špatná matka, když ho nechám, aby své menší sestře nalil do hrnečku čaj, nebo ji pomohl s čímkoliv? Že moje děti, ač tak malé, sami uklízí své hračky? Připomínám, že nejsou nijak nucené, jen si radši dám práci s tím, je něco naučit, aby to co nejdřív zvládali i samiteď nevím, co čekat za odpovědi, ale snad váš pohled a jak to máte doma vy?
Já své děti nesrovnávám s žádnými, dcera má ve 2 letech plínky a na rýpání od ostatních, že je už nato velká z vysoka kašlu! Je moje šikulka, umí třeba krásně malovat. Dnes jsme vyráběli ze slaného těsta výrobky a až malá vstane, budeme je barvit. Syn si právě nalil mléko, ohřál v mikrovlnce a dal si kakao - vše sámJsem,,líná´´matka a vy? Ráda si počtu nějaké reálné příběhy a né jen odborné knížky a články jak se co má a nebo nemá dělat
ad 1) Vazne mas obavu, ze bys mohla byt spatna matka? Skoro mam chut ti napsat, ze ses, ciste ze zvedavosti, jestli si budes trhat vlasy, litovat a slibovat, ze odtedka uz decka nic samotne delat nenechas.
Ad 2) A nepovidej. Ty ostatni decka ve skolce, co se samy neoblikaj, to neni srovnani? Nebo snad nerovnavas jen v tech pripadech, ve kterych by z toho tvoje decka mohla vyjit hure, nez ostatni?
Má sestra třeba tvrdí, že děti žádné povinnosti doma mít nemají, pač mají mít bezstarostné dětství a povinnosti zavede až tak v 10 letech
Kluky má věku 5a8 let, tak si ještě chvíli počkám jak to u ní zafunguje…já osobně si myslím, že je to naivní představa ![]()
@Adriana Lima Já se vždy malé zeptám, zvládneš to sama nebo chceš pomoc? Kdyby ti to nešlo tak já ti pomohu. Většinu věcí zvládne, a pak má hroznou radost a volá: hele mami, zvládla, nikolka zvládla
Podle mě je to pěstování sebevědomí, Dávám jí důvěru, že jí věřím že to zvládne (třeba se sama venku vyčůrat) a ví, že kdyby se jí nedařilo tak jí pomohu. ![]()