Líní tříleťáci

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
6050
23.11.14 23:49
@Hoa Mai píše:
@natyber No já vím, že to umět může, ale nepřijde mi, že by to byla standartní dovednost dětí v tomhle věku. Nebo s těmi prvními slovy v roce - z asi 30 dětí, které znám a jsou stejně staré, jako můj syn (tzn. 12 - 13 měsíců) řeklo první slovo jedno jediné. A můj syn říká „ba ba“, když vidí psa nebo když se ho zeptám, jak dělá pejsek, jako „haf haf“. Dá se to brát jako první slovo?

Podle mě je to v průkaze jen orientační, pokud na další prohlídce doktor zjistí, že se nic moc nemění tak asi zbystří. Jinak standardní to asi uplně není, ale to není u dětí podle mě nic. Stejně tak, jako jedno lítá v deseti měsících a jiné nechodí ještě v roce a půl. Dítě se věci naučí, jen potřebuje svůj čas. Haf, haf bych brala jako první slovo u nás to bylo ta, ta a já to brala jako táta :lol: Ono to docela dlouho trvá, ale pak najednou nestačíš zírat kolik slov se z té pusy line :roll: :lol: Na roce syn uměl táta, máma a bů (kravička) a pak říkal na všechno ostatní aba, které později zdokonalil na ábaba :lol: Ale za to začal chodit až na 15 měsících :roll: Rozhodně buď v klidu, na mluvení má ještě čas a jestli bude šikovný, tak si budeš přát, aby občas mlčel :zed: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7376
23.11.14 23:52

@natyber me se doktorka ptala jestli rika alespon 10 slov v roce :D mam, tata, blal, ajajaj, pepa pig :DD a jine slabiky:D že pry to se pocita

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7376
23.11.14 23:52

Jo a jeste cici :D (kdyz chce mliko)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2997
24.11.14 00:02
@Hoa Mai píše:
Mám dotaz související s tématem jen nepřímo, ale když už se tu na začátku probíralo (ne)mluvení tříletých dětí, tak bych ráda znala názor maminek zmíněných dětí.
Zanedlouho mého syna čeká kontrolní prohlídka v jednom roce a když jsem se jen tak namátkou dívala do jeho zdravotní knížky, udivilo mě, že na stránce pro záznamy o roční prohlídce (nahoře, jak se zaškrtávají políčka) je „první slova“ a pak na stránce pro záznamy o prohlídce v 18 měsících je „spojuje jednotlivá slova“. Není to trochu brzo? Ne teda, že bych si s tím dělala hlavu, jen mě to udivilo. Sice vím, že jsou děti, které jsou v mluvení hodně napřed oproti průměru a v roce sem tam něco řeknou, ale nezdá se mi, že by to byl standart. Co znám děti kolem sebe (a je jich celkem dost), tak i ty, které byly „extra hujeři“ by měli v obou případech zaškrtnuto „NE“. Co si o tom myslíte? Nebavili jste se o tom třeba s vašimi pediatry, proč to tam je?

Kdyz se me dr zeptala na prvni slova, rekla jsem, ze rika neee a tatata a zaskrtla mi, ze prvni slova ano. Taky se mi to zda brzo na neco smysluplneho. Ve 14m chape vyznam a pouziva slova ne a mnam. Pripada mi to adekvatni veku :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
24.11.14 00:04

@natyber no to je právě otázka, co se dá považovat za první slovo a co ne. Syn taky říká „mama“ a „tata“, ale nemyslí tím ani mě, ani svého otce, takže to jako slova neberu, stejně tak říká „jaja“, „dědě“ atd., to je prostě jenom žvatlání bez významu. „Haf“ bych brala jako slovo, kdyby řekl opravdu haf, ale on říká „ba ba“, i když je to cíleně na psa. Zas na našeho psa to neřekl nikdy, jen na psy cizí. Tak přemýšlím, jestli vůbec ví, že náš pes je pes…kdo se má v těch miminech vyznat :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2997
24.11.14 00:05
@MarieOVMUC píše:
@natyber me se doktorka ptala jestli rika alespon 10 slov v roce :D mam, tata, blal, ajajaj, pepa pig :DD a jine slabiky:D že pry to se pocita

Tak jestli se pocita ťapiii, jabiii, ťabii, ťaviii a dalsi skoro neidentifikovatelne slabiky, pak mam doma chodico slovnik :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
24.11.14 00:07

@MarieOVMUC :-D pepa pig je teda povedená slabika! No tak jestli počítala i ajajaj, tak v tom případě můj syn mluví od 7 měsíců, to by byla teda pěkná blbost. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6050
24.11.14 00:08

@MarieOVMUC Jo tak se to bere. Mě když se ptala na deset slov, tak jsem vykulila oči a v duchu počítala a ona na mě, jestli jako říká mámá, tátá, bábá apod. a já že jo a to jí stačilo. Nepotřebovala přesně deset slov, jen chtěla vědět, zda se nějak slovně začíná projevovat. Já přestala kojit brzy, tak cici neměl :lol: ale teď mi podává podprsenku a říká manko pjša (mamko, prsa) :lol: a konečně začíná tuát na nošnik. Všímám si, že mu to fakt jde dobře a už mu chybí jen vynechat, změnit, nebo ubrat pár písmen :lol: Třeba na procházku je pro něj dost těžké, to říká na pokákáskuku, dvakrát a dlouze, ale já ho chápu ;) No a bonbonek to teda umí suprově :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
24.11.14 00:12
@marrlinka píše:
Tak jestli se pocita ťapiii, jabiii, ťabii, ťaviii a dalsi skoro neidentifikovatelne slabiky, pak mam doma chodico slovnik :lol:

No asi tak. Já taky chápu slovo jako něco, co má význam. Kdyby na mě volal „mama“, tak to beru jako slovo, ale že si to jen tak žvatlá pod fousama, když si hraje, podle mě žádné slovo není. No jsem zvědavá, pak se zeptám, co je tím myšleno a přiznám jenom to „ba ba“, schválně, co tam zaškrtne. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7376
24.11.14 00:15

@natyber ono je u nas doma fajn, ze dcerka ma 32 mesicu a zacina konecne srozumitelne vysvetlovat a popisovat, co vlastne chce (dneska mi rikala, ze me ma rada a ja to pochopila, ze ji boli zada. DD) a syn 15 mesicu pribehne zpivajic peppa pig, zakrici ajaj a zdrhne a dcerka pak zbytek dne zpiva peppa pig ajajaj:D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7376
24.11.14 00:17

@Hoa Mai svova s skladaji ze slabik.. takze vse, co neni neartikulovany zvuk je slabika popripade slovo:D co ty vis, co pod tim zvatlanim vlastne je:) syn rika mam cici a kdyz se mu nechce tak rekne mam a mlaska :DD

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6050
24.11.14 00:19
@Hoa Mai píše:
@natyber no to je právě otázka, co se dá považovat za první slovo a co ne. Syn taky říká „mama“ a „tata“, ale nemyslí tím ani mě, ani svého otce, takže to jako slova neberu, stejně tak říká „jaja“, „dědě“ atd., to je prostě jenom žvatlání bez významu. „Haf“ bych brala jako slovo, kdyby řekl opravdu haf, ale on říká „ba ba“, i když je to cíleně na psa. Zas na našeho psa to neřekl nikdy, jen na psy cizí. Tak přemýšlím, jestli vůbec ví, že náš pes je pes…kdo se má v těch miminech vyznat :lol: :lol: :lol:

Myslím, že ani lékaři neberou první slovo jako slovo. Dítě prostě komunikuje a to je důležité. Dítě nejprve slyší jen souzvuk slabik všimni si až začne žvatlat víc, jak se to žvatlání podobá slovu. Ty když řekneš to je pes a dělá baf, baf a dítě odpoví ba, ba tak napodobuje tvoji intonaci. Pokud ukážeš dítěti psa a ono ti řekne ba, ba tak je to podle mě mluva. Můj syn miloval železniční přejezd. Pokaždé jsem říkala záááávora a on ááábaba. Trvalo fakt několik měsíců než začal říkat záboa. Určitě ví, že váš pes je pes, jinak by venku psa nepoznal. A jestli mu je jedenáct měsíců tak co bys chtěla :lol: Po tom roce a půl to podle mě najednou začnou vnímat všechny ty souvislosti a pak teprv začínají pořádně mluvit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6050
24.11.14 00:22
@marrlinka píše:
Tak jestli se pocita ťapiii, jabiii, ťabii, ťaviii a dalsi skoro neidentifikovatelne slabiky, pak mam doma chodico slovnik :lol:

Záleží na tom, jak staré máš dítě :think: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6050
24.11.14 00:30

No koukám, že už to tady zase začíná nabírat na síle. Nebudu se hádat o tom, co kdo u svého dítěte považuje za slovo. Je jasné, že ze začátku dítě jen žvatlá, časem začne žvatlat tak, že vám to připadá jako by opravdu vědělo co říká. Najednou říká mama a opravdu myslí mámu apod. Já prostě považuji za první slova ta, kterým jsem rozumněla a syn je říkal když měl. Např. jsem vzala knížku a řekla, že kravička dělá bů a syn odpvídal bů. Podle mě slovo :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silky123
24.11.14 00:40

Naše dcera do dvou let jen sem tam nějaké slovo. Na dvouletých narozeninách řekla první nějakou větu…, tři dny po narozeninách náraz. Mluví, mluví, mluví… Měla jsem dojem, že bude asi opožděná. Já na ni pořád mluvila, zpívala, ukazovala, upozorňovala. Nic.

Pak to vypadalo, že nechtěla dělat nic polovičatě, což skutečně nechce ani teď :), a začala zrovna v celých větách.

Spíš je teď úsměvné, když manžel říká, že mluví 25 hodin denně a on jí musí skákat do řeči, aby se dostal ke slovu a mohl mi něco sdělit.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML