Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosímvás, jak teď oblékáte děti, a co jimd ávátedo školky na ven.. jájsemv tomhle asi hrozná matka..vždycky mě udivuje proč jsou ostatní děti tak nabalené
![]()
@ntkv Neboj mě to běžně udivuje taky. Já dítě dávám do jeslí v lehké bundě, mikina, tričo, tepláky. Snažim si vzpomenout na čepici
@ntkv Já teda už přemýšlela, že vytáhnu zimní bundu, ale ona má venku vždycky tak teplé ručičky. Má košilku, tričko, mikinu a lehkou bundu. Bez čepice teda ani ranu.
Syn 3 roky - do města má džíny, tílko, triko s dlouhým, mikinu, podzimní bundu, celoroční boty, plátěnou čepici. Na zahradu punčocháče, tepláky, tílko, triko s dlouhým, mikinu podzimní bundu, plátěnou čepici. Punčocháče, protože se válí po zemi.
Triko s dlouhým jsem vytáhla až tento týden, jinak měl triko s krátkým + mikinu nebo triko s dlouhým ale bez mikiny.
@Kofolová píše:
no a to je to co nesnáší, když se mu snažím číst, tak zavírá knížku, zajímá ho milion jiných věcí, jen příběh ne
Na čtení je třeba ještě brzy, ale mluv s ním pořád dokola jako blbec. Syn má 20 měsíců a normálně bys mu rozuměla skoro všechno. O mimina mluvíme a mluvíme. Jsem jak blázen, on třeba podal kostku a řekl kostka a já řekla: ano kostka, ta je červená, je to červená kostka, kostka, kostička. Takhle fakt několikrát a různě. Nebo jsem říkala pejsek, pes, pejsánek a je černej, to je černej pejsek
a tak podobně se vším jak idiot
,ale krásně mluví
Dneska v pohodě sedí a říka např. mamko podíej, koska, čenená ňáká
Venku títěj lampy a táto, nepinkej
A zvířátka umí vyjmenovat slovem i zvukem, na mluvení je šikula. Ale zase na nočník se mu moc nechce, teď asi tři dny docela chodí tak snad už to brzy přijde ![]()
K oblečení. Dávám tílko, triko dl. rukáv bunda teplejší a kalhoty s bavlněnou podšívkou jo a čepku bavlněnou slabší.
@natyber Jenom,že to tě to dítě musí chtít poslouchat. Syn až ted ve 3 letech je ochotný něco poslouchat.
@natyber píše:
Na čtení je třeba ještě brzy, ale mluv s ním pořád dokola jako blbec. Syn má 20 měsíců a normálně bys mu rozuměla skoro všechno. O mimina mluvíme a mluvíme. Jsem jak blázen, on třeba podal kostku a řekl kostka a já řekla: ano kostka, ta je červená, je to červená kostka, kostka, kostička. Takhle fakt několikrát a různě. Nebo jsem říkala pejsek, pes, pejsánek a je černej, to je černej pejseka tak podobně se vším jak idiot
,ale krásně mluví
Dneska v pohodě sedí a říka např. mamko podíej, koska, čenená ňáká
Venku títěj lampy a táto, nepinkej
A zvířátka umí vyjmenovat slovem i zvukem, na mluvení je šikula. Ale zase na nočník se mu moc nechce, teď asi tři dny docela chodí tak snad už to brzy přijde
Ano dekuji za radu. To delam odjakziva a nic.
@ntkv každé dítě je asi jiné… Některé je otužilejší… Náš nejmladší vypadá, že má alergii na chlad. Jak je venku pod 5 stupňů, tak dostává (pouze venku) rýmu. A to je opravdu dostatečně oblečený. Stejně to nepomáhá.
Teď do školky má normální zimní oblečení (boty i bundu), jen bez rukavic a s podzimní čepicí, která není tak teplá.
Já dávám džíny, tričko, mikču, bundu a čepici nic extra, nevim co by sme dělali až budou fskt mrazy..
@Kofolová Já tyhle rady miluji, protože si fakt připadám, že jsem někde udělala chybu
Mám dotaz související s tématem jen nepřímo, ale když už se tu na začátku probíralo (ne)mluvení tříletých dětí, tak bych ráda znala názor maminek zmíněných dětí.
Zanedlouho mého syna čeká kontrolní prohlídka v jednom roce a když jsem se jen tak namátkou dívala do jeho zdravotní knížky, udivilo mě, že na stránce pro záznamy o roční prohlídce (nahoře, jak se zaškrtávají políčka) je „první slova“ a pak na stránce pro záznamy o prohlídce v 18 měsících je „spojuje jednotlivá slova“. Není to trochu brzo? Ne teda, že bych si s tím dělala hlavu, jen mě to udivilo. Sice vím, že jsou děti, které jsou v mluvení hodně napřed oproti průměru a v roce sem tam něco řeknou, ale nezdá se mi, že by to byl standart. Co znám děti kolem sebe (a je jich celkem dost), tak i ty, které byly „extra hujeři“ by měli v obou případech zaškrtnuto „NE“. Co si o tom myslíte? Nebavili jste se o tom třeba s vašimi pediatry, proč to tam je?
@Hoa Mai Podle mě dítě v 18 měsících umí spojovat. Řekne třeba: máma, ham. Už to je spojování.
@annaei píše:
@Kofolová Já tyhle rady miluji, protože si fakt připadám, že jsem někde udělala chybu
Prd. Chytrych reci je vsude plno
nechce tak nemluvi. Takovy rady maj vetsinou lidi co jim dite mluvi a na ktere to funguje. Nic si z toho nedelej. ![]()