Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, jdu sem najít spřízněné duše které mají doma líné tříleté děti ![]()
Můj syn (červenec 2011) má 99cm a 14kg cca.
Nají se jakš-takš sám, obleče si ponožky a občas slipy. Přes den je bez plen, většinou si ale ucvrnke než si vzpomene že se mu chce čurat. Před pár dny jsme vzali plenku na noc (asi předčasně protože se vždy počurá ![]()
Mluvení moc nedá, co jsem dala dohromady tak máma, táta, já, mimi, babi, pápá, auto, autofu (autobus), atko (jeřáb), tko(tečka), oko, kope(kopec nebo Miky Mouse), edle (vedle), abko(jabko), mňamy, mňam, ham (na jídlo), eťe (ještě), tady, pa(spát), ko(mlíko, míč nebo kolo, had, hafa(pes)a toto, todle, to (s ukazováním na něco).
Umí zvuky zvířat jako je slepice, pes, kočka, ptáček, had, kráva.
Občas se mu podaří složit věta, ale bohužel mu rozumím jenom já jako například
„Ja eště ne pa“ - „Nechci spát“ „Tata atko“ - „Táta jeřáb (táto zvedni mě)“ atd
Jinak zvířata pozná, barvy taky, umí poznat čeho je 1, 2 nebo 3kusy.
Je na tom někdo podobně?
@Kofolová mám doma též tříleťáka, plíny nemáme a v poho. To oblíkání je vážně o lenosti to znám on by to uměl i sám a když se mu chce tak i umí ale jakmile se mu nechce tak je to druhej porod
. Jinak mluvit se snaží ale taky zatím nic extra tak doufám že se pořádně rozmluví ve školce. Nevím jak to máte Vy ale náš malej má ted mega období vzdoru takže spousta věcí není o tom že by neuměl ale o tom že to dělat prostě nechce
…
Kdy začal mluvit? kolem těch 3 let by se měla řeč celkem rychle rozvíjet, ne stagnovat. pokud před půl rokem neřekl ani slovo, tak bych mu dala čas, je to určitě v pohodě, ale pokud si udržuje stejný slovník od roka a půl, tak by mě to asi trochu zneklidňovalo. můj 2,5 letý v lednu uměl jen bů a haf, teď mluví o něco víc než tvůj malý, ale rozumím mu taky jen já, většinu i chlapovi musím překládat. a líný děti mám teda obě, neoblíkne si ani ty ponožky, noc, starší taky ve 3 letech nic, od 3,5 jakž takž, ale třeba s mikinou má problém. hlavně se u toho horzně vzteká ![]()
@klarushka vzdor docela sedí, poslední dobou pořád kníká a nechce uklízet atd…:D
Ahojky, syn je srpnový, taky tříleták. V nečem jsme na tom líp, v něčem hůř. ![]()
Sám se nají jakž takž, ale třeba od polévky je vždy trochu zlitý. Jinak teda pije z hrnku.
Oblíkání - hrůza a děs, přesvědčuju ho každý den, po dobrém i po zlém, nechce se mu. Obleče si jen slipy a tepláky. Triko mu musím navléknout přes hlavu, jinak se do toho celý zamotá. Svlíknout se umí celý.
Plínky už teda nemáme, přes den od 31. měsíce, na noc od 32. měsíce.
Mluví podobně jako Tvůj, ale možná se blýská na lepší časy, nebot za posledních 5 dní se naučil asi 20 nových slov, ovšem výslovnost mizerná. Skládá věty jako „Táta má auto“, „holka má mimi“.. snaží se.. ale musí nad tím hodně přemýšlet, co chce říct.
Barvy neumí, ty ho moc neučím, pravda. Za to pozná všechny zvířata, a všechny značky aut. Spoustu z nich umí vyslovit, i když jinak moc nemluví. Je vidět, co se mu učit chce. ![]()
A do školky nejde.
![]()
@Kofolová vzhledem k tomu, že už doma máme čtyřleťáka, tak jsme oproti vám napřed. Ale loni před školkou tedy také žádný zázrak. Za ten rok mezi dětmi se naučil strašně moc. Nyní je samostatná fungující jednotka, celý den mele, až mě bolí hlava. A to byl loni skoupý na slovo.
@slavuska1 nestagnuje, ale jde to pomalu, teď se nedávno naučil to vedle, kopec, babi a jabko, předtím se naučil asi dva měsíce zpět ten svůj jeřád a tečku, takže s logopedem stresovat nechcem. Do školky ještě letos nejde, jsem doma s miminem, tak zůstává ještě doma, navíc stejně bynebyla šance se do státní dostat tady
@Kofolová píše:
@slavuska1 nestagnuje, ale jde to pomalu, teď se nedávno naučil to vedle, kopec, babi a jabko, předtím se naučil asi dva měsíce zpět ten svůj jeřád a tečku, takže s logopedem stresovat nechcem. Do školky ještě letos nejde, jsem doma s miminem, tak zůstává ještě doma, navíc stejně bynebyla šance se do státní dostat tady
Jo, to jsem na tom úplně stejně.. taky jsem doma s miminem, a nejde do školky. Ještě nedávno se naučil tak max. 1 nové slovo za týden. ![]()
Jo a čtení ho vůbec nebaví, radši na pohádky kouká. Když s ním začnu hrát hru že mu nerozumím co mi chce, tak se buď vztekne nebo mi to třeba ukáže v obrázkové knížce. Jinak je po mě strašnej cholerik ![]()
Můj se taky u oblíkání strašně vzteká, hned jak se mu to nepovede, a pak už to ve vzteku nejde vůbec. Nevím, co s tím.. Ponožky je snad to nejhorší. ![]()
@Cosmos píše:
Jo, to jsem na tom úplně stejně.. taky jsem doma s miminem, a nejde do školky. Ještě nedávno se naučil tak max. 1 nové slovo za týden.
já bych se ho ráda zbavila do školky ale nejde to no ![]()
všem by nám to pomohla ta školka
Mám holku 2 a 3/4 cca, mluví, básničky, písničky pohádky zpaměti, aplikuje si knížky na realitu (jakože když je knížka o jídle, používá ty věty k jídlu), zpívá tancuje, pleny ani na noc nemá min půl roku, přes den rok..barvy, počítat do deseti, pravou levou..a nevim, je šikovná i motoricky..¨
Oblíkání, kompletně se svlíkne..občas má světlou chvilku tak se zkouší oblíct, ale když to po ní chci, tak nééé maminka..
Strašně teď bojuju se vzdorem..Nevzteká se, ale protestuje, prostě si lehne na zem a ani se nehne a to i venku, nechce venčit psa, protože chce jít na hřiště,, jsem z ní na Chocholouška..
A je tak abejčená, že jí neoblomí nic.. ![]()
@Cosmos píše:
Můj se taky u oblíkání strašně vzteká, hned jak se mu to nepovede, a pak už to ve vzteku nejde vůbec. Nevím, co s tím.. Ponožky je snad to nejhorší.
ponožky si obuje jen snad jedny nebo dvoje, ty s volnou gumou co má větší