Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ja som ajtacka a leniva som teda dost
to ale nebude tou profesiou ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj. S partnerem jsme spolu 4 roky, z toho poslední rok svoji. Máme půlroční dítě, které má muž moc rád. Problém je v tom, že je čím dál línější. Už nevím, co s tím mám dělat. Chodí do práce (dělá IT) a živí nás, to ano, ale já krom 14 dní kolem porodu pracuji nonstop z domova taky a vydělávám zhruba 2/3 jeho platu, takže ne úplně málo. Do toho se starám ve dne v noci o malou a o celou domácnost.
Nedokáže pochopit, že taky na tu práci potřebuju mít čas, a tudíž že bych potřebovala pomoct- občas umýt nádobí, uklidit, vynést koš. Jednou za 14 dní milostivě vyluxuje, večer pomůže s koupáním malé (tak 10 minut) a tím jeho veškerá aktivita doma končí. Spí se mnou tak jednou týdně. Jsem ve fázi, když už ani já chuť na sex nemám, protože jsem večer tak unavená, že lehnu a jsem hned mrtvá…
Včera jsem ho dvakrát prosila, aby umyl nádobí a bylo mi řečeno, že ho neumyl, protože ho tam bylo moc a protože jsem ho stejně udělala za celý den já, takže nemá chuť ho mýt, že ta kupa ho akorát otrávila…
Všechno mě to hrozně sere. Řekla jsem mu, že svojí práci pustím. A on jako proč, to že prý nemusím. No a já na to, že pokud mi nebude víc pomáhat, tak že to prostě nemám šanci dál zvládat. To bylo včera.
A dneska ráno??? Koš, který měl vynést, zůstal připravený za vchodovými dveřmi přesně tak, jak jsem mu ho tam v jedenáct v noci připravila…Co na to říct?
jde přeci vždy jen o podstatu věci a tady jasně vidíš, že tvůj partner je naprostej sobec, nic jinýho vtom není a nikdy nebude, nemáto prostě v sobě, jako třebajá k, kterej se proetě ohne pro nějký drobek atd…prostěto v něm není a nikdy nebude, takže na to budeš dosmrti sama a smiř se s tím
otázka je jak to je se vším dál ![]()
@rodinka4 píše:
Ja som ajtacka a leniva som teda dostto ale nebude tou profesiou
ptavďa profesjouuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
![]()
@ontario7 Tak tak, nemá to v sobě, ale snad to není neřešitelné.
Děvčata, pěkná diskuze, docela veselá. Zakladatelko, takových diskuzí na téma „chlap mi doma nepomůže, na všechno jsem sama“ je tu spousta, ale myslím, že zrovna ty bys mohla mít šanci na zlepšení.
Tak dej vědět, jestli jsi s mužem promluvila a na čem jste se dohodli, příp. jestli je schopen to dodržet.
@iila píše:
@ontario7 Tak tak, nemá to v sobě, ale snad to není neřešitelné.Děvčata, pěkná diskuze, docela veselá. Zakladatelko, takových diskuzí na téma „chlap mi doma nepomůže, na všechno jsem sama“ je tu spousta, ale myslím, že zrovna ty bys mohla mít šanci na zlepšení.
Tak dej vědět, jestli jsi s mužem promluvila a na čem jste se dohodli, příp. jestli je schopen to dodržet.
@iila píše:
@ontario7 Tak tak, nemá to v sobě, ale snad to není neřešitelné.Děvčata, pěkná diskuze, docela veselá. Zakladatelko, takových diskuzí na téma „chlap mi doma nepomůže, na všechno jsem sama“ je tu spousta, ale myslím, že zrovna ty bys mohla mít šanci na zlepšení.
viděla jsi včera výměnu manželek? smutné, ač zábavní jací lidi vlastně dokáží být ![]()
Bud linejsi nez on! ![]()
Jinak, ta hospodyne mi prijde jako dobry napad, pokud ti nebude vadit cizi clovek a pokud strategie sokem nezabere.
Mam ajtaka a je velmi poradny, umel se o sebe a svuj prostor starat driv, nez jsme se poznali.
Me by jako zenske strasne vadilo chlapa buzerovat a porad mu pripominat, co ma udelat. Je jednou dospely, tak ma tohle umet, nebudu ho vychovavat jak decko.
Haha,o ajťácích…mám doma ajťáka a hádejte,proč jsem si našla tuto diskuzi ![]()
Ono ne všichni patří do jednoho pytle,je to hodně o výchově,ale nikdo nemůže popírat,že prostě určité profese dělají spíše určité osobnostní typy.
Nejvtipnější je, že já si ještě vyslechnu jak se přepínám a jak nemám nic řešit.a pak když bude v lednici jen jedna zkažená šunka a kousek plesnivého chleba,tak co.
Manžel byl vždycky spíš domácí typ, já spíš akční. Já se naučila podnikat věci sama. Teď máme dvouleté dítě, druhé na cestě. A já byla s malým tři dny pryč, čekala jsem, že si ho pak chlap přebere, ale ne. Měl náročný týden v práci a potřebuje si odpocnout. Jede třikrát asi na týdenní dovču bez nás. Mám pocit, že toho dělám víc než on a je to nefér. Většina domácnosti je na mě, pracuju na polovicak, péče o dítě z 80 % já. Zase on má náročnou práci, chodí nakupovat, vyřizuje vše kolem hypotéky a bytů, auta, daně, opravy atd. Občas na mě vyjede kvůli kravinam, to mi hodně vadí. Když jsem mu řekla, že za tu jeho dovču chci aspoň čokoládu, dovezl jednu a že ji máme napůl.
Ale zase mám asi víc energie než on, on mě vždy nechá odpocnout, když potřebuju, ale plně mě nezastoupi. Má nižší nároky na úklid. Pro něj je to nepodstatné. Teď mi dvakrát padlo hlídání a opět jsem s malým byla já - aby si vzal v práci volno neexistuje. Já zrovna taky měla pracovat. Ale je pravda, že moje práce je hodně pohodová oproti jeho. Teď nad vším tak přemýšlím, všechno řeším (asi hormony?) Nechci ho buzerovat, ale občas mě strašně štve, že funguje tak na půl plynu, všechny výlety plánuju já. Máte doma akčnější muže, nebo taky občas máte pocit, ze vy jste ten motor a chlap se veze?
@Anett.taa píše:
Manžel byl vždycky spíš domácí typ, já spíš akční. Já se naučila podnikat věci sama. Teď máme dvouleté dítě, druhé na cestě. A já byla s malým tři dny pryč, čekala jsem, že si ho pak chlap přebere, ale ne. Měl náročný týden v práci a potřebuje si odpocnout. Jede třikrát asi na týdenní dovču bez nás. Mám pocit, že toho dělám víc než on a je to nefér. Většina domácnosti je na mě, pracuju na polovicak, péče o dítě z 80 % já. Zase on má náročnou práci, chodí nakupovat, vyřizuje vše kolem hypotéky a bytů, auta, daně, opravy atd. Občas na mě vyjede kvůli kravinam, to mi hodně vadí. Když jsem mu řekla, že za tu jeho dovču chci aspoň čokoládu, dovezl jednu a že ji máme napůl.Ale zase mám asi víc energie než on, on mě vždy nechá odpocnout, když potřebuju, ale plně mě nezastoupi. Má nižší nároky na úklid. Pro něj je to nepodstatné. Teď mi dvakrát padlo hlídání a opět jsem s malým byla já - aby si vzal v práci volno neexistuje. Já zrovna taky měla pracovat. Ale je pravda, že moje práce je hodně pohodová oproti jeho. Teď nad vším tak přemýšlím, všechno řeším (asi hormony?) Nechci ho buzerovat, ale občas mě strašně štve, že funguje tak na půl plynu, všechny výlety plánuju já. Máte doma akčnější muže, nebo taky občas máte pocit, ze vy jste ten motor a chlap se veze?
Třikrát za rok jede na týdenní dovolenou bez vás?
A vás někam vezme? Manžel by si totiž tímto vyplacal skoro celou roční dovolenou a to by mu fakt neprošlo ![]()
@Anett.taa píše:
Manžel byl vždycky spíš domácí typ, já spíš akční. Já se naučila podnikat věci sama. Teď máme dvouleté dítě, druhé na cestě. A já byla s malým tři dny pryč, čekala jsem, že si ho pak chlap přebere, ale ne. Měl náročný týden v práci a potřebuje si odpocnout. Jede třikrát asi na týdenní dovču bez nás. Mám pocit, že toho dělám víc než on a je to nefér. Většina domácnosti je na mě, pracuju na polovicak, péče o dítě z 80 % já. Zase on má náročnou práci, chodí nakupovat, vyřizuje vše kolem hypotéky a bytů, auta, daně, opravy atd. Občas na mě vyjede kvůli kravinam, to mi hodně vadí. Když jsem mu řekla, že za tu jeho dovču chci aspoň čokoládu, dovezl jednu a že ji máme napůl.Ale zase mám asi víc energie než on, on mě vždy nechá odpocnout, když potřebuju, ale plně mě nezastoupi. Má nižší nároky na úklid. Pro něj je to nepodstatné. Teď mi dvakrát padlo hlídání a opět jsem s malým byla já - aby si vzal v práci volno neexistuje. Já zrovna taky měla pracovat. Ale je pravda, že moje práce je hodně pohodová oproti jeho. Teď nad vším tak přemýšlím, všechno řeším (asi hormony?) Nechci ho buzerovat, ale občas mě strašně štve, že funguje tak na půl plynu, všechny výlety plánuju já. Máte doma akčnější muže, nebo taky občas máte pocit, ze vy jste ten motor a chlap se veze?
hele je mi líto, ale to je fakt temperamentem a ten moc nepředěláš. Iniciativní a akční člověk z něj nebude. Když ty přestaneš být iniciativní, tak něco co on považuje za potřebné asi začne dělat, ale bude to něco jíného a v jiné intenzitě, než si představuješ ty.
To že si nevezme dovolenou, když on nejspíš bude ten hlavní živitel a ty nejspíš nejsi zpět v původní práci, ale máš přívýdělek k rodičáku není nic nelogického.
Ale chápu že máš pocit, že ty toho odedřeš víc.
Respektive - domluvte se, že neděle od rána do oběda bude prostě se starším dítětem a mimo byt/dům. Ať si dělají cokoliv, ty se přidáš na oběd, který nebudeš vařit.
V rámci zachování příčetnosti až bude doma ještě další dítě to je něco, co si chcete navyknout co nejdřív. Po třetím roce dítka bych je vyháněla samotné a od té doby co bude mladěí odstavený, tak neděle bere pryč obě děti.
To je nějakých 200 hodin ročně, on je na dovolených bez rodiny 500 hodin ročně ![]()
Příspěvek upraven 07.05.22 v 17:30
@Anett.taa tohle bych doma nesnesla. Jako, aby byl stále unavený a pak si jel sám na dovolenou. Uznávám, že chodí do práce, my máme s manželem stejnou práci, takže umím uznat i náročnost a s miminem doma to bylo hodně srovnatelné. Takže chlap mi pomáhal i v době mateřské a nyní, když pracujeme oba děláme doma vše napůl.
Krom tech dovolenych to vidim jako v pohode. Ty dovolene bych mu zatrhla.