Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Asi bych ho nakopala do zadku. Zkus se na den dva na všechny domácí práce vybodnout a uvidíš jestli ho to nenakopne. Mého manžela to třeba nakoplo a od té doby mi se vším pomáhá. Vím, že to bude možná těžké, protože přece jenom chce mít člověk doma uklizeno, ale za zkoušku nic nedáš. My měli doma bordel dva dny než se můj manžel naštval a začal sám uklízet, přičemž jsem ho v tom nechala a starala jsem se o malého. ![]()
Asi bych byla taky líná a třeba pár dní dělala věci jen pro sebe a dítě..vařit jen pro nás, prát jen pro nás, umývat jen po nás atd..at se krmí sám, nebo si vaří, at si pro sebe nakupuje, at si po sobě umývá.. ![]()
Potrpi si na jedlo doma? nevar mu, povedz ze nestihas. Ma rad poriadok? Neupratuj. Najdi jeho slabu stranku, nieco na com mu zalezi, potrebuje nastavit zrkadlo. A ak toto nepomoze si v haji. Existuju aj taky flegmatici. ![]()
Příspěvek upraven 21.09.16 v 12:51
Byl takový vždy, nebo je záležitost poslední doby, nebo toho, že si to nyní víc uvědomuješ.
Co dělá, když přijde z práce domů? To jako sedí a kouká, že ty pořád kmitáš?
Cesta ke zlepšení bude složitá. A to z více důvodů. Nejspíš to začíná už tím, jak byl vychován nebo v jakém prostředí vyrůstal (o domácnost se stará ženská). Pokračovalo to tím, že při pořízení společného bydlení si také od začátku zastávala větší penzum domácch prací. No a ktomu s emohla přidat nějaká únava, vyhoření atd. a nedělá teď nic.
Takže podle mého nezbývá, než že si někdy společně sednete, ty mu řekneš, že už fakt je toho na tebe moc a potřebuješ, jestli by byl tak hodný a pomohl ti. A buď si práce rozdělíte a každý bude mít trvale něco na starost, nebo vždy napíšete do klobouku, co je potřeba a budete si to losovat.
Anebo některé věci začnete dělat spolu. Takové společné mytí oken, které skončí vzájemným požďuchováním A TAK DÁLE patří třeba k hezkým zážitkům, které z partnerství mám…
Co si na úklid někoho zjednat a na mytí nádobí pořídit myčku? Manžel by pak měl na starosti dítě, když se vrátí z práce, aby to bylo fifty-fifty ![]()
Kdybych téma chtěla zlehčit, tak řeknu, že na líného manžela pozvat hodinového manžela ![]()
No ten můj je šikovný, ale kolikrát nééééž se do něčeho dokope
Je fakt, že kdyby jsme vyhodili z baráku televizi (což bych nejradši udělala, ale neprošlo by mi to), udělal by podle mého o hodně víc práce ![]()
@Niccollett No jestli je to takový běžný chlap, tak ho to nenakopne. Já tohle jednou zkoušela na manžela a nakonec jsem se do toho úklidu stejně musela pustit sama, protože mě ten bordel doma už fakt vytáčel. Potrestala jsem se akorát sama. On byl přes den v práci, tak to stejně neviděl, doma jsem v tom chlívu byla já. A večer, když si odbyl svůj díl povinností s dětma, tak zasednul k TV nebo PC a bylo mu to taky šumafuk.
Ale tohle už jsme tak nějak překonali, obě děti chodí do MŠ, sice furt nemocné a taky blbě stíhám, ale je to lepší. S manželem jsme se dohodli, že když chci s něčím pomoct, napíšu mu to na lístek. Protože když mu to jen řeknu, tak mu to jde jedním uchem tam a druhým ven. Třeba v sobotu mu vždy napíšu přímo seznam věcí, co má udělat, a on si odškrtává. Někdy pak se trochu nepohodneme, když tam třeba zapomenu něco napsat nebo tak, ale víceméně to funguje. Taky máme tak nějak rozděleno, co dělám já, co on a co můžem oba. Ovšem tento systém předpokládá, že ten chlap je OCHOTEN tý ženský pomoct.
Anonymní, můžete si spolu sednout a pokusíš se mu to nějak vysvětlit a dohodnout se spolu na něčem. Nepíšeš, jak je pro tebe tvoje práce důležitá. Jestli on je z rodiny, kde vše oddře ženská a sám není ochoten pomoci a tobě by to zas tak zásadně nevadilo, tak může být i lepší, abys teda ty zůstala doma, o vše se starala a on tě živil. Ale zase byste tedy měli o dost menší příjmy, že. To vše si musí uvědomit.
Přijde mi, že „ajťáci“ jsou v tomhle všichni stejný, prostě na domácnost nepoužitelný
vím, že je to škatulkování, ale o tomhle jsem se zatím několikrát přesvědčila, že je to pravda… ![]()
no asi bych si zaplatila jednou týdně paní na úklid (z jeho výplaty samozřejmě), pořídila myčku, robotický vysavač… pak ti ubyde práce doma a jemu dej nějakou pravidelnou činnost, kterou bude mít jen on, např. to luxování koberců… je škoda kazit si vztah úklidem ![]()
@Premek_Orac píše:Anebo některé věci začnete dělat spolu. Takové společné mytí oken, které skončí vzájemným požďuchováním A TAK DÁLE patří třeba k hezkým zážitkům, které z partnerství mám…
myslíš takovou malou domácí defenestrací manželky?
![]()
Příspěvek upraven 21.09.16 v 13:09
@kadlina Nojo, vidíš, paní na úklid je asi lepší než pustit dobrou práci
Ale na myčku bacha, ona tu práci neudělá sama, musí se to do ní naládovat, někdy i předmýt a pak zas vyndat. To je taky práce.
A jinak si taky myslím, že by jsme my, ženy, které toho děláme doma nejvíc, měly zvolnit. Já když byla pryč kolem porodu a manžel doma se starší dcerou sám, v pořádku vše v rámci možností zvládali a manžel mě velmi překvapil (je pravda, že jim obědy vařila babička, ale jinak na ostatní věci byli sami a to ještě máme na starosti péči o pana domácího a hospodářství). Takže když jim teče do bot, dokážou to. Takhle nás a naši péči mají moc jisté a tak zleniví..
Co na to říct
asi nemá smysl si začít dělat naschvály typu nevynesl si koš tak já nevařím, je to lenoch ale nedokopeš ho k ničemu pokud se budete hádat o blbinách. Kup si myčku, hned je o starost méně a na lince se nic nekupí. S manželem si v klidu sedni a proberte to, když pustíš práci která ti dobře vydělává tak uškodíš hlavně sobě. Byl takový vždy nebo jen poslední dobou?
Zdravím všechny
no a nebyl takový už před tím? je možné že sis toho nevšimla protože nebylo dítě, ale teď přišlo dítě a najednou je toho moc. Asi ho už nepředěláš
Jeho chovani a podil na domacich pracech odpovida cloveku, co je 10hodin denne v praci a financne je to plne na nem.Kdyz vydelavas tolik, tak bych si taky pekne dupla.Co takhle dat mu malou jakmile dorazi z prace, zasit se do loznice k PC (nebo kde pracujes) a rict, ze musis 4hodiny delat? At ji da veceri, vykoupe, precte atd.
Ahoj. S partnerem jsme spolu 4 roky, z toho poslední rok svoji. Máme půlroční dítě, které má muž moc rád. Problém je v tom, že je čím dál línější. Už nevím, co s tím mám dělat. Chodí do práce (dělá IT) a živí nás, to ano, ale já krom 14 dní kolem porodu pracuji nonstop z domova taky a vydělávám zhruba 2/3 jeho platu, takže ne úplně málo. Do toho se starám ve dne v noci o malou a o celou domácnost.
Nedokáže pochopit, že taky na tu práci potřebuju mít čas, a tudíž že bych potřebovala pomoct- občas umýt nádobí, uklidit, vynést koš. Jednou za 14 dní milostivě vyluxuje, večer pomůže s koupáním malé (tak 10 minut) a tím jeho veškerá aktivita doma končí. Spí se mnou tak jednou týdně. Jsem ve fázi, když už ani já chuť na sex nemám, protože jsem večer tak unavená, že lehnu a jsem hned mrtvá…
Včera jsem ho dvakrát prosila, aby umyl nádobí a bylo mi řečeno, že ho neumyl, protože ho tam bylo moc a protože jsem ho stejně udělala za celý den já, takže nemá chuť ho mýt, že ta kupa ho akorát otrávila…
Všechno mě to hrozně sere. Řekla jsem mu, že svojí práci pustím. A on jako proč, to že prý nemusím. No a já na to, že pokud mi nebude víc pomáhat, tak že to prostě nemám šanci dál zvládat. To bylo včera.
A dneska ráno??? Koš, který měl vynést, zůstal připravený za vchodovými dveřmi přesně tak, jak jsem mu ho tam v jedenáct v noci připravila…
Co na to říct?