Litovali jste koupě bytu namísto domu?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
18152
20.12.21 19:51

Tak jsou lidi, co půjdou klidně i do starého baráku, budou postupně rekonstruovat, ale budou šťastní, že mají ten vysněný domek ze zahradou.
Pak jsou tací, které by takový stav odrovnal.
My jsme to zamlada taky řešili. Taky jsme měli jen na byt nebo na domek k rekonstrukci, ale už nebyly prachy na tu rekonstrukci. Rozhodli jsme se pro domek s postupnou rekonstrukcí, zpětně toho nelituju. Bylo to náročné, někdy na hraně, ale zase jsme v tom viděli smysl, bavilo nás to a naplňovalo. Měli jsme radost z každého vyměněného okna, z každé drobné opravy. Co šlo, jsme si dělali sami. Ale mám chlapa, co s tím nemá problém a baví ho to. Ty musíš vědět, jak by to ten tvůj zvládal.
Já vím, že bych na bytě trpěla. Zvykla bych si, ale stejně bych dělala všecko pro to, abysme do toho baráku šli.
To si musíš říct sama, co chceš ty a on a co jste tomu ochotní obětovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
20.12.21 19:52

Koupila jsem byt, ale s vědomím, že je to na pár let a pak bude dům. Radši bych bydlela v polorozpadlým domě na vesnici než v bytě. Jenže já vím jaký to je, nemám iluze a jsem tělem i duší vesnická buchta. U vás mám tak trochu obavu, že žijete v iluzích. Ale zkusit to můžete….člověk by si měl sny plnit. Můžete koupit starší dům a opravovat postupně….

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
20.12.21 19:53

S domem/ baráčkem je spousta práce od nevidím do nevidím, rizikem je také dojíždění kamkoliv.. Zapřemýšlej, jestli opravdu chcete domeček za větším městem, nebo si jen s partnerem sníte, jak to bude hezké na základě internetových nabídek..( Ironicky je to podané třeba zde:http://prigl.cz/…jcynictejsi/ )
Slyšela jsi někdy o zelených vdovách, o zácpách na silnicích směrem do velkého města a z velkého města, o minizahrádkách?

Zkusili jste někdy být v nějaké vesnici třeba týden na dovolené a fungovat jako místní?
A víš o nutnosti dětí dojíždět třeba do vedlejší vesnice, o menší nabídce kroužků? Že to stojí i více peněz - hlavně až skončí Babišův uplácecí balíček 75%slev na jízdné pro děti, mladé a důchodce..Známý si takhle vysnil domeček za Prahou pro rodinu, až pak zjistil, že z jeho horšího platu neutáhne rodinný rozpočet( musel si najít novou práci v době krize po r. 2010), když je žena na mateřské, že starší děti musí dojíždět do školy, on cestou do práce a z práce stráví 3 hodiny s 6ti přestupy, plus musí platit benzín, jízdenku na bus, kupon MHD kromě dalších normálních rodinných výdajů a hypotéky..

Co zkusit koupit nějakou chatu?

Zase na druhou stranu kamarádce takové přestěhování vyšlo, rodina se sžila s místními a jsou spokojeni. Ale jsou na přímé trati do Prahy, mají pravidelné spojení vlakem, ne bus jednou za 2-3hod..

Zjistěte si také, zda byste zvládli něco menšího postavit svépomocí třeba přes víkendy, přes léto, prostě s kamarády a příbuznými, tak se to na vesnicích a menších městech dělává..Výrazně se tím ušetří.

• Citovat
  • Upravit
ludmilaadamkova
20.12.21 19:53

Jsou lidi co koupili dům a jsou nešťastní a jsou lidi co jsou nešťastní v bytě.

• Citovat
  • Upravit
K92
2038
20.12.21 19:57

Tak snad nemusíte mít všechno hned ne? Teď kupte byt a za pár let se uvidí…
Někde jsem četla, že v ČR v bytě bydlí něco mezi 60-70 % obyvatel, zbytek v domě. Domeček prostě každý nemá a ani mít nemůže. Koupit v dnešní době hezký dům je velký luxus.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
20.12.21 20:01

Já jsem bytovej člověk. Bydlíme v baráku, zvyklá jsem si, má to výhody a nevýhody. Zahrada se v českých podmínkách dá užívat tak tři měsíce v roce, z nichž ještě půlka proprší. Nevidím v tom nějakou ultra vyhodu :nevim:

Ale barák je v Praze. Na vesnici bych žít nechtěla, to raději 3+1 v paneláku.

Na vašem místě bych si pořídila chatu nebo chalupu. To je rozumný kompromis. Tam se můžete realizovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18152
20.12.21 20:06

@Bábrdl
Víš, jak se dnes pohybují ceny chalup?
Tady už po několikáté doporučujete byt a chatu nebo chalupu. Pokud by to neměla být chatka 4×4 bez pozemku, tak chalupy jsou u nás na vyšších cenách, než rodinné domy na vesnici. Bavím se o chalupách, které nejsou k demolici, ale aspoň trochu obyvatelné.
Navíc ne každého baví to pendlování mezi bytem a chalupou, mít dvě domácnosti, pořád se balit a někam převážet hromady věcí.
Byt a chalupa je podle mě v jejich případě, kdy nemají peníze, ultra blbost.
To už radši starší domek a postupná rekonstrukce. Pokud oba ten dům fakt hodně chtějí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
197
20.12.21 20:17

Já moc tenhle kult baráků nechápu. :oops: Jsem maximálně spokojená v bytě a do toho zahrnuju i tu finanční svobodu toho že nemáme žádnou hypotéku na bydlení nad naše finanční možnosti. U spousty lidí mi ten hon za barákem přijde přehnanej, ještě když v životě třeba nevypěstovali ani bazalku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22566
20.12.21 20:22
@anniething píše:
Já moc tenhle kult baráků nechápu. :oops: Jsem maximálně spokojená v bytě a do toho zahrnuju i tu finanční svobodu toho že nemáme žádnou hypotéku na bydlení nad naše finanční možnosti. U spousty lidí mi ten hon za barákem přijde přehnanej, ještě když v životě třeba nevypěstovali ani bazalku…

To jsem právě byla já, zahrada mě fakt nebavila a ono bohužel nejde dávat si jen kávu na terase

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
20.12.21 20:26
@bigl píše:
@Bábrdl
Víš, jak se dnes pohybují ceny chalup?
Tady už po několikáté doporučujete byt a chatu nebo chalupu. Pokud by to neměla být chatka 4×4 bez pozemku, tak chalupy jsou u nás na vyšších cenách, než rodinné domy na vesnici. Bavím se o chalupách, které nejsou k demolici, ale aspoň trochu obyvatelné.
Navíc ne každého baví to pendlování mezi bytem a chalupou, mít dvě domácnosti, pořád se balit a někam převážet hromady věcí.
Byt a chalupa je podle mě v jejich případě, kdy nemají peníze, ultra blbost.
To už radši starší domek a postupná rekonstrukce. Pokud oba ten dům fakt hodně chtějí.

Jistě, koho „nebaví pendlovat“, si chalupu nekoupil :mrgreen:

A větě „ceny chalup jsou u nás vyšší než rodinné domky na vesnici“ nerozumím. 😁Chalupa pro mne je „starý RD na vesnici“ :nevim:

V mém okolí tužbu po „domečku“ řešilo chalupou víc lidí a jsou spokojení. Má to svoje výhody. Chalupu si opravují, když jsou prachy, když nejsou, tak se dílčí opravy odloží, v zimě tam člověk nemusí, v létě drobnější nepohodlí snese.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18152
20.12.21 20:40
@Bábrdl píše:
Jistě, koho „nebaví pendlovat“, si chalupu nekoupil :mrgreen:

A větě „ceny chalup jsou u nás vyšší než rodinné domky na vesnici“ nerozumím. 😁Chalupa pro mne je „starý RD na vesnici“ :nevim:

V mém okolí tužbu po „domečku“ řešilo chalupou víc lidí a jsou spokojení. Má to svoje výhody. Chalupu si opravují, když jsou prachy, když nejsou, tak se dílčí opravy odloží, v zimě tam člověk nemusí, v létě drobnější nepohodlí snese.

Tak pro mě je chalupa jako chalupa v nějaké rekreační oblasti na horách, ideálně nějaké polosamota, nebo chatová oblast. S větším pozemkem, né třema 200 metrů proužek kolem.
A já jsem pochopila, že oni mají finance max na ten starý dům na vesnici, určitě ne na byt a starý dům, který budou 20 let rekonstruovat, protože i na ten byt potřebují hypotéku. Když mají stěží na domek k rekonstrukci nebo na byt, tak těžko si můžou pořídit obojí.
Ti lidi v tvém okolí asi měli byt splacený a chalupu si pořizovali pro zábavu a jako koníček, ne? Takové taky znám, ale je něco jiného, když jedno vlastní bydlení už máš pořešené a splacené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.12.21 20:54

My jsme šli s partnerem z domku do bytu. Zahradničení nás nebavilo.
Po 4 letech prodáváme byt a kupujeme domek. Je menší a zahrádka jen s bazénem a pergolou, takže to nám vyhovuje.
Bohužel jsme nezvládli, jak všichni sousedé čumí, jen když neseš nákup. Půl hodinové hledání parkovacího místa na denním pořádku. Okolo nás všude rámus (to by nám nevadilo), do doby, než jsme udělali oslavu a sousedé si stěžovali a to končila ve 21:30.
Nedovedu si představit slavit v bytě třeba Silvestra s kamarády 8o

• Citovat
  • Upravit
18152
20.12.21 20:59
@Anonymní píše:
My jsme šli s partnerem z domku do bytu. Zahradničení nás nebavilo.
Po 4 letech prodáváme byt a kupujeme domek. Je menší a zahrádka jen s bazénem a pergolou, takže to nám vyhovuje.
Bohužel jsme nezvládli, jak všichni sousedé čumí, jen když neseš nákup. Půl hodinové hledání parkovacího místa na denním pořádku. Okolo nás všude rámus (to by nám nevadilo), do doby, než jsme udělali oslavu a sousedé si stěžovali a to končila ve 21:30.
Nedovedu si představit slavit v bytě třeba Silvestra s kamarády 8o

A proč na vás sousedé čumí, když nesete nákup? :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1177
20.12.21 21:35

Tak asi zalezi, jake jsou vase priority a ocekavani.

My se nastehovali do velkeho bytu v sirsim centru, mame terasu, i kus zahradky (ne primo u bytu). Zvazovali jsme docela dlouho, ze prodame a pujdeme do domu. Chteli jsme hlavne primy vstup na zahradu kvuli psovi, bazen. Jenze v pro nas zajimavych lokalitach je proste samostatny dum raketa. Byli jsme i na prohlidce nadherneho domu, klid, krasa, velky pozemek. Ale kdyz jsme se rozhodovali, dosli jsme k tomu, ze je pro nas ta lokalita natolik zasadni, ze to asi nic neprebije…mame kousek do centra, pred domem park, vyziti apod. S domem bychom to ztratili a museli bychom jezdit dal. Takze my se treba smirili s touto volbou a nemyslim si, ze bychom rozhodnuti litovali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1695
20.12.21 22:04
@Anonymní píše:
Ja mám vlastní byt a hrozne mě mrzi, ze nikdy nebudu mít svůj dům. Hrozne bych chtěla mít svůj domek, kde bude klid a ticho, zadní sousedé, jen soukromí a vše jen podle mě. Je to můj sen a zavidim každému kdo ten dům má. Jsem ale samozivitelka a bohužel na tohle nikdy nedosahnu. Byt vámi tak zkusím ještě najít nějaké řešení a dům si koupit

Hele ten klid a ticho ke dost relativní. Na podzim jsme byli u kamarádky v baráčku a to byl děs. Všichni kolem sekali zahradu, v dálce slyšet cirkulárka, stěkali psi, řvali děti… Ani moje dítě, co je zvyklé spát v ruchu tam nebylo schopné usnout… V létě to musí být ještě o něco lepší. :lol: Takže to jedině mít baráček někde na samotě. Jsme si doma pak říkali, že zlatý byt a sem tam dupání od sousedů nad námi. :mrgreen:
Jinak já bych dům ráda, ale jedině v Praze, naše lokalita, co bych chtěla startuje na 20 mega na domech k rekonstrukci :mrgreen: takze já si nechám zajít chuť a řešíme to bytem a zahradou na léto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí