Logopedie - 3 roky

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
259
21.8.12 12:55

logopedie - 3 roky

Ahojky,
mám 3letého synka. Máme problém s řečí, velmi málo mluví a výřečnost také není nic moc. Docházíme na kontroly k psycholožce, k neurologovi i k dětské psychiatričce, je pod dohledem. Měli jsme strach, že to jeho „nemluvení“ spočívá v nějaké diagnóze. Jeden čas tam padlo i podezření na autismus. To nám zatím doktoři vyvracejí, že autista určitě není. Ale určitou formu dysfázie má. Aspoň co se týče mluvení, vyjadřování a porozumnění. Poslední dobou dělá pokroky, tak si děláme naději, že to brzo vše dožene. Od září nastupuje do školky, tak očekáváme zlepšení. Doktoři nám doporučují logopedickou péči, že by jí měl začít co nejdříve. Ale bohužel máme smůlu, že nás takhle brzo nikde na logopedii nechtějí, že prý až od 4let. Dnes se mi podařilo ukecat jednu logopedku, že nás veme, ale mají tak narváno, že nás vemou až bůhví kdy. Vzala si moje tel. číslo, že se mi ozve. Dala si do poznámky, že máme dysfázii, takže by nás mohla prý upřednostnit.
Takže žádnou logopedickou péči nemáme a přitom jí potřebujeme :-/
Je tady nějaká maminka, která má podobně staré dítě a dochází s ním na logopedii? Co se tam tak učí? Chtěla bych s ním cvičit doma, ale nevím jak. Poradí mi, prosím, někdo??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9454
21.8.12 13:04

Ne ale znam dost 3 letych deti ktere teprve zacinaji mluvit a nikdy nikde nebyly :lol: moje dcera zacala mluvit pred mesicem a ve skolce byly minimalne dve trilety co nekomunikovali ale rozmluvily se mezi detma :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14210
21.8.12 13:07

Ja kdyz se pediatricky ptala, jestli by dceru doporucila na logopedii, tak mi prave bylo receno, ze je jeste moc mala, ze mame jeste rok pockat a pak pripadne prijit. Bylo to na 3 lete prohlidce. Chci zkusit aspon logopedku ve skolce ted od zari, tak snad ta ji vezme. Dcera mluvi hodne i rozumi, ale ma problem s vyslovnosti, zamenuje pismenka a i nekdy celkem huhna, ze ji lidi nerozumi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6363
21.8.12 13:30

Já začala docházet se synem na logopedii ve 3,5 letech. Ve stejnou dobu začal chodit do školky. Oni chtějí tak od tří let (alespoň co mi říkala dětská lékařka), kvůli spolupráci. Když jsem viděla jak probíhala sezení na logopedii s mým synem (navíc ta jeho povaha…), tak se ani nedivím.
Celkově nám bylo doporučeno ukazování různých obrázků (knížky, letáky apod.), čtení, vysvětlování, vyprávění apod. To jsem s ním dělala. Začal se rozmlouvat. Výslovnost se výrazně zlepšila, i když je mu stále hůř rozumět. Hlavně, když začne spěchat.
Těžko říct, jak by probíhala terapie s tvým synem (stejný systém), ale mohla bych ti poskytnout určité podklady, se kterými jsme pracovali my.
Jinak trénujeme jednotlivá písmenka. Vždy je soubor obrázků, pojemnovávají se jednotlivé předměty (vždy obsahují dané písmeno), říká se k čemu slouží apod. Pak dostane souhrnný obrázek. Tam se popisuje kdo tam je, co dělá, co má apod. Pak ještě dostaneme papír se slovíčky. To já na to hodím oko a pak při různých příležitostech (třeba i formou hry) opakujeme. Hodně se používá rozklad slova. Nejen po slabikách, ale když je potřeba tak i po písmenkách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
elis_an3
21.8.12 13:31

Ve 3 letech se na logopedii běžně nechodí, ba i v těch 4 letech to je vyjímka, na logopedii se procvičuje to, co dělá dítěti problémy, L, S,C…jediné, co s malým můžeš dělat je, najít nějaké pěkné básničky a prostě si je s ním říkat a soustředit se na vlastní artikulaci.......ale s vaší diagnózou asi více neporadím, přesně s tímhle nemám zkušenosti…

• Citovat
  • Upravit
6051
21.8.12 13:32

Ahoj - my začali chodit ve 3a půl letech ke kamarádce,
náš pediatr taky doporučuje začít kolem 3 a půl roku, takže nám ochotně napsal poukaz pro pojišťovnu
- kamarádka je klinický logoped - je to fajn, člověk vůbec nemá pocit že by byl u nějakého lékaře…má maličkou ordinaci, je to tam spíš jako v kanceláři - takže děti co mají fobii z doktorů nemívají problém, všechno malému nejdřív ukázala na takovém plyšákovi s velkou pusou a hýbacím jazykem. Sledovala jak kreslí, jak drží tužku - to všechno s řečí také souvisí
my měli drobný problém - malý neuměl říct K a říkal místo toho T, taky se jí po důkladnější kontrole nezdálo D a G - příčinou byly slabší svaly na jazyku…už po první návštěvě se toho hrozně moc naučil, ukázala mu špachtličkou kam s jazykem a hned mu to šlo - za dva dny už říkal K i bez špachtličky

dostali jsme nějaké cvičení na posílení jazyka (protahuje se nahoru dolů, olizuje horní a dolní zuby, mlaská jako koníček) - zábavnou formou s obrázky, pak procvičování nějakých slov, říkanky…a kreslíme kruhy na uvolnění zápěstí

u nás jsou to doopravdy drobnosti a malý už mluví pomalu jak televizní hlasatel
dobré jsou pomůcky a hry firmy Granna, existují logopedické knížky na trénink výslovnosti

sama bych asi nic nezačínala - logoped malého zkoukne a nasadí vám přesně to co potřebujete - držím moc palce - kdyžtak zkuste za logopedem popojet do nějakého okolního města…není jich moc :kytka: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14210
21.8.12 13:39

A pomuze logoped i v pripade zameny pismen? Dcera vyslovovat umi krome R a Ř, na to ma podle me jeste cas, ma 3,5 roku, ale zamenuje pismenka napr. misto Kuba rekne Puba a naopak misto Posta rika Kosta, ale prijde ji, ze to rika spravne, protoze kdyz po ni zopakuju co rekne ona, tak hned ze ne, ze to je takhle a rekne to znova spatne a mysli si, ze dobre

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
957
21.8.12 13:42

Tak mému synkovi byly 3 roky na konci července a začíná se rozmlouvat až nyní. Už jsem z toho také byla na mrtvici, hlavně jsem občas nechápala co chce a on se vztekal, což už je mnohem lepší, když už se umí vyjádřit :palec:
K psycholožce docházíme také a do 3 let se to příliš neřeší a myslím, že logopedie je opravdu vhodnější až od 4 let, to už mají děti i lepší soustředěnost. Pak se spíše řeší výslovnost atp. Určitě se to zlepší, malému to krásně naskakuje, každý den nás překvapí jinými výrazy, ale ve větách tedy ještě nemluví, spíš takové krátké větné spojení.
Do školky bohužel nejde, protože má jiné zdravotní problémy, ale kdyby šel, tak věřím, že si za měsíc budu zacpávat uši ;)
Tedy bych počkala jak zapůsobí školka a pak případně hledala odbornou pomoc. Držím palce :palec:
:mavam: :mavam: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
elis_an3
21.8.12 13:43

@Jolynka to by mohla být spíše nějaká dys porucha, že vyměňuje písmenka, ketré umí říkat a s R a Ř mi vždy logopedky říkají, že je čas, že se to děti někdy naučí až ve škole, není to žádná katastrofa, možná spíše s dcerou zajít do PPP

• Citovat
  • Upravit
6051
21.8.12 13:45

Jolynko - to logopedie určitě řeší!!! - protože to samé jsme měli my s tím K-T a G-D - taky komplet zaměňoval písmena - po jedné lekci v podstatě vyřešeno ;) ;) ukázala mu kam dávat jazyk a bylo to - zaměňoval to komplet ve všech slovech a přesně jak píšeš, taky se zlobil když jsem to po něm zopakovala jeho řečí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6363
21.8.12 13:47

@Jolynka, je to porucha zvaná paralálie. Syn to dělá taky. Na logopedii se to řeší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
elis_an3
21.8.12 13:49

@kostickaa já myslím, že tady to bude něco jiného, hodně dětí říká mitina místo mikina a tak, ale tohle mi příjde podle popisu něco jiného, v poradně by to měli diagnostikovat, pak poslat popřípadě na logopedii nebo vydat zprávu o přístupu k dítěti

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.8.12 13:57

Malá taky nemluvila, jen pár slov, začala mluvit až ve školce a to už jí byli 3 a čtvrt roku a v září jí budou 4roky a mluví tak, že mi z toho jde hlava kolem, prostě od nemluvení obrovský krok k nepřetržitému mluvení

• Citovat
  • Upravit
283
21.8.12 14:04

Zdravim, jakozto zastupce logo profese, pokud Vam byl doporucen logoped, tak nevahejte. Urcite se Vas nekdo z klinickych ujme, pokud ma dysfaticke rysy. Cim drive se zacne, tim lepe, lepsi prognoza. Urcite jsou deti, ktere ve trech zacinaji povidat a rozmluvi se sami, ale jsou take deti, ktere potrebuji vedeni a cilenou podporu nejen v reci, ale i s tim souvisejici zrakove a sluchove percepci a sluch. pameti. Vyslovnost se zacina samozrejme resit pozdeji, mezi 4. A 5. rokem dle hlasek. Trenovat budete patrne porozumeni slovum, zrakova cviceni(pulene obrazky, prikladani stejnych obrazku), sluchova cviceni (vytleskavani slov po slabikach, rozlisovani zvuku, citoslovci), rozvijet slovni zasobu od nejjednodusiho apod. Samozrejme doporucuji konzultovat vse s odbornikem, aby nevznikly nejake spatne navyky. Zacit muzete uz nyni, protoze Vas nejdriv ceka to nejtezsi, a to naucit se cilene spolupraci s pani logopedkou i denni praci s maminkou, coz nekdy zabere i rok, takze se pak vse zbytecne prodluzuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
259
21.8.12 15:19

@irinna díky za odpověď. Taky bych co nejdříve začala, jenže právě nevím jak a vůbec netuším, kdy se k odborníkovi dostanem. Je to škoda, v našem okrese (Jihlavsko) je minimum logopedů, v Jihlavě jen dva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí