Logopedie - 3 roky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1547
15.6.15 13:11

Ahoj, myslim, ze ve trech letech uz na ne maji nejaky „paky“ a spoustu veci uz pochopi, ale nam byla doporucena logopedie v 18 mesicich, coz je za cca mesic a tam jsem teprve zvedava, co s nim budou delat.. :nevim: neudrzim ho ani minutu v klidu, to bude rodeo :mrgreen: ale pokud nemluvi vubec, tak se asi bude postupovat uplne od zacatku, co jsem vycetla, tak ruzny foukani, hry, zvuky vseho moznyho atp

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22756
15.6.15 13:17

@Ali-Ali Já byla se synem poprvé ve 3 a čtvrt. Pár slov už uměl, ale žádná sláva to nebyla. Ta první sezení byla spíš o zvykání syna na paní logopedku. Pak dělali hodně cvičení s jazykem a obličejovými svaly, u toho mluvit nepotřeboval. A postupně najížděli na jednoduché slabiky, slova, teď už to jsou básničky, říkanky.
edit: A ještě s ním hrála různé hry na rozvoj motoriky nebo hráli i domino, kreslili,…

Příspěvek upraven 15.06.15 v 13:19

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
15.6.15 13:18

@MirkaO fakt vás někdo poslal na logopedii v 18-ti měsících? To jako proč? 8o

No jinak k dotazu, moc nevím, moje dítě bylo ve třech letech, spolupráce nijaká, proto takhle malé děti moc neberou, taky jsem chodili se starší, takže proto na ní koukla, dělám s ní sama doma cviky na uvolnění jazyka, to je v podstatě jediné a na regulérní logopedii jdeme hned po jejích čtvrtých narozeninách. I to ještě bude složitejší krapet na její spolupráci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8138
15.6.15 13:24
@terinka4444 píše:
@MirkaO fakt vás někdo poslal na logopedii v 18-ti měsících? To jako proč? 8oNo jinak k dotazu, moc nevím, moje dítě bylo ve třech letech, spolupráce nijaká, proto takhle malé děti moc neberou, taky jsem chodili se starší, takže proto na ní koukla, dělám s ní sama doma cviky na uvolnění jazyka, to je v podstatě jediné a na regulérní logopedii jdeme hned po jejích čtvrtých narozeninách. I to ještě bude složitejší krapet na její spolupráci.

Můžeš hodit prosím konkrétně, co s ní děláš? Já znám jen - jazyk vypláznout a hýbat jím ze strany na stranu, nahoru dolů, vyplazovat/„zaplazovat“…ale tím končím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22756
15.6.15 13:30

@Kissie9 My děláme např. koníčka (takové to klapání), čerta, boulit jazykem do obou tváří, objíždět jazykem po horním/spodním rtu (možno namazat něčím dobrým ;) ), nebo syn vystrčí jazyk a já mu svým ukazováčkem na něj lehce tlačím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56295
15.6.15 13:32

@Ali-Ali no jak, posadí si dítě naproti sobě a bude si s ním povídat. První vyšetření je delší, bude si dělat poznámky, jak na tom dítě je. U našeho malého popsala celou A4 až se z toho opotila. Neřekl jí taky v podstatě nic. Ale výsledky byly patrné hned po prvním nácviku. Nemusíš mít vůbec strach, tam jde jen o to, aby se soustředil na logopedku, náš malej třeba ze začátku hysterčil, nechtěl ode mě, ale s tím by si taky měla umět poradit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
15.6.15 13:34
@Kissie9 píše:
Můžeš hodit prosím konkrétně, co s ní děláš? Já znám jen - jazyk vypláznout a hýbat jím ze strany na stranu, nahoru dolů, vyplazovat/„zaplazovat“…ale tím končím.

jmenuje se to artikulační cvičení a je toho hodně, zkus pohledat, kdybys nenašla, tak já ti to večer vypíšu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56295
15.6.15 13:38

Jinak taky by mě zajímala logopedie v 18 měs, k tomu je nějaký speciální důvod?? U nás berou děti až od 3 let a to ty, které fakt neřeknou ani slovo. Pokud třeba jen vynechávají nějaká písmenka nebo komolí, tak to stačí i později :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8138
15.6.15 13:41
@terinka4444 píše:
jmenuje se to artikulační cvičení a je toho hodně, zkus pohledat, kdybys nenašla, tak já ti to večer vypíšu.

už mi něco dalšího napsala @Susanna (tímto díky)…ale zkusím ještě pohledat. Malá nemluví, ale ještě má nějaký ten čas. Jen se mi zdá odvážnější ve svých pokusech o té doby, co blbneme s tím jazykem…pojala jsem to jako hru, blbnutí a to ji baví :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
15.6.15 13:46

@Kissie9 to určitě cokoliv tě tím jazykem napadne, dělání čerta, dlaskání jako koníček, nebo jen jazyk nezi dáseň a zuby a jakoby kroužit po zoubkách dokola, nebo dělat že se lízá z dlaně jako z mističky mléko, jako že je kočička, aby tím jazykem udělala mističku, nebo jako že líže nanuk, jakýkoliv pohyb tím jazykem je dobrý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8138
15.6.15 13:51
@terinka4444 píše:
@Kissie9 to určitě cokoliv tě tím jazykem napadne, dělání čerta, dlaskání jako koníček, nebo jen jazyk nezi dáseň a zuby a jakoby kroužit po zoubkách dokola, nebo dělat že se lízá z dlaně jako z mističky mléko, jako že je kočička, aby tím jazykem udělala mističku, nebo jako že líže nanuk, jakýkoliv pohyb tím jazykem je dobrý.

super, díky :) Ta mistička by ji mohla bavit..něco dalšího vymyslím. Ona je pro každou blbost a když může na maminku vypláznout jazyk a dělat obličeje, tak toho řádně využije :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
639
15.6.15 13:53

Moise, nevím jak v 18 měsících - zřejmě po sluchové vadě. Ale já s klukem chodím od dvou a kousek. Měl sluchovou vadu a tam se s rozvojem řeči u klinického logopeda nečeká. Nejde o mluvení, ale o rozumění řeči. Do cca 3,5 se rozvíjí pasivní slovní zásoba, motorika úst a jazyka, celková motorika…
Pak se teprve naskakuje se slabikama. My jsme u rozvíjení slovní zásoby a spolupráce, neřekne ani slovo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5315
15.6.15 14:10

Prvně jsem byla s klukem na logopedii v 18m kvůli pootevřené puse. Dočetla jsem se, že se k logopedovi mohou dostat i půl roční miminka, která mají problém s kojením či používáním pusinky při zavádění příkrmů. Ale není logoped jako logoped, tyto případy řeší klinický logoped

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16245
15.6.15 14:38

Chodime se synem na logopedii chvili pred tretim rokem (je v dubnu). Ne ze by mluvil malo, mluvi az moc. Ale mluvi spatne a malo kdo mu rozumi. V zari ma nastoupit do skolky a tak jsem chtela aby se to zlepsilo. Pouziva par pismen a s tim si vystaci. Vetsinou je to p, b, t.. takze misto pohadka - popapa, masinka-papinta, kecup-pepup atd…

Prvnich par sezenich jsem tam byla s nim a ted uz dovnitr nechodim. Ale cele to probiha tak ze prvnich 10-15min logopedka rozda na stul karticky jako pexeso, ktere syn otaci a na nich jsou obrazky jak procvicovat jazyk a to dela. Vypouluje jazyk na jednu a druhou tvar, dava jazyk nahoru na nos, dolu na bradu, na zuby, za zuby, dela konicka, certa, vyplazuje jazyk, kruzim jim atd atd.. az to dodelaji tak dalsich 10-15min si prohlizi knizku a povidaji si, ukazuji na obrazky, on opakuje co logopedka rika, Nebo skladaji puzzle, hraji dominu a zase se povidaji a on opakuje.. tak trosku formou hry.

zatim zadne basnicky nebo cilene uceni se vyslovnosti :think: :think:
Chodime jednou za 14dni a jedno sezeni trva tak 20-25min. Tak uvidime jestli se to do zari trosku zlepsi :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1547
15.6.15 14:47

@terinka4444 syn se narodil s rozstepam patra, proto takhle brzy..budeme chodit ke klinickemu logopedovi, tak snad tam s nim neco zmuzu :nevim: rozstepove deti zacinaji obvykle rok od operace..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí