Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, myslim, ze ve trech letech uz na ne maji nejaky „paky“ a spoustu veci uz pochopi, ale nam byla doporucena logopedie v 18 mesicich, coz je za cca mesic a tam jsem teprve zvedava, co s nim budou delat..
neudrzim ho ani minutu v klidu, to bude rodeo
ale pokud nemluvi vubec, tak se asi bude postupovat uplne od zacatku, co jsem vycetla, tak ruzny foukani, hry, zvuky vseho moznyho atp
@Ali-Ali Já byla se synem poprvé ve 3 a čtvrt. Pár slov už uměl, ale žádná sláva to nebyla. Ta první sezení byla spíš o zvykání syna na paní logopedku. Pak dělali hodně cvičení s jazykem a obličejovými svaly, u toho mluvit nepotřeboval. A postupně najížděli na jednoduché slabiky, slova, teď už to jsou básničky, říkanky.
edit: A ještě s ním hrála různé hry na rozvoj motoriky nebo hráli i domino, kreslili,…
Příspěvek upraven 15.06.15 v 13:19
@MirkaO fakt vás někdo poslal na logopedii v 18-ti měsících? To jako proč? ![]()
No jinak k dotazu, moc nevím, moje dítě bylo ve třech letech, spolupráce nijaká, proto takhle malé děti moc neberou, taky jsem chodili se starší, takže proto na ní koukla, dělám s ní sama doma cviky na uvolnění jazyka, to je v podstatě jediné a na regulérní logopedii jdeme hned po jejích čtvrtých narozeninách. I to ještě bude složitejší krapet na její spolupráci.
@terinka4444 píše:
@MirkaO fakt vás někdo poslal na logopedii v 18-ti měsících? To jako proč?No jinak k dotazu, moc nevím, moje dítě bylo ve třech letech, spolupráce nijaká, proto takhle malé děti moc neberou, taky jsem chodili se starší, takže proto na ní koukla, dělám s ní sama doma cviky na uvolnění jazyka, to je v podstatě jediné a na regulérní logopedii jdeme hned po jejích čtvrtých narozeninách. I to ještě bude složitejší krapet na její spolupráci.
Můžeš hodit prosím konkrétně, co s ní děláš? Já znám jen - jazyk vypláznout a hýbat jím ze strany na stranu, nahoru dolů, vyplazovat/„zaplazovat“…ale tím končím.
@Kissie9 My děláme např. koníčka (takové to klapání), čerta, boulit jazykem do obou tváří, objíždět jazykem po horním/spodním rtu (možno namazat něčím dobrým
), nebo syn vystrčí jazyk a já mu svým ukazováčkem na něj lehce tlačím.
@Ali-Ali no jak, posadí si dítě naproti sobě a bude si s ním povídat. První vyšetření je delší, bude si dělat poznámky, jak na tom dítě je. U našeho malého popsala celou A4 až se z toho opotila. Neřekl jí taky v podstatě nic. Ale výsledky byly patrné hned po prvním nácviku. Nemusíš mít vůbec strach, tam jde jen o to, aby se soustředil na logopedku, náš malej třeba ze začátku hysterčil, nechtěl ode mě, ale s tím by si taky měla umět poradit.
@Kissie9 píše:
Můžeš hodit prosím konkrétně, co s ní děláš? Já znám jen - jazyk vypláznout a hýbat jím ze strany na stranu, nahoru dolů, vyplazovat/„zaplazovat“…ale tím končím.
jmenuje se to artikulační cvičení a je toho hodně, zkus pohledat, kdybys nenašla, tak já ti to večer vypíšu.
Jinak taky by mě zajímala logopedie v 18 měs, k tomu je nějaký speciální důvod?? U nás berou děti až od 3 let a to ty, které fakt neřeknou ani slovo. Pokud třeba jen vynechávají nějaká písmenka nebo komolí, tak to stačí i později ![]()
@terinka4444 píše:
jmenuje se to artikulační cvičení a je toho hodně, zkus pohledat, kdybys nenašla, tak já ti to večer vypíšu.
už mi něco dalšího napsala @Susanna (tímto díky)…ale zkusím ještě pohledat. Malá nemluví, ale ještě má nějaký ten čas. Jen se mi zdá odvážnější ve svých pokusech o té doby, co blbneme s tím jazykem…pojala jsem to jako hru, blbnutí a to ji baví ![]()
@Kissie9 to určitě cokoliv tě tím jazykem napadne, dělání čerta, dlaskání jako koníček, nebo jen jazyk nezi dáseň a zuby a jakoby kroužit po zoubkách dokola, nebo dělat že se lízá z dlaně jako z mističky mléko, jako že je kočička, aby tím jazykem udělala mističku, nebo jako že líže nanuk, jakýkoliv pohyb tím jazykem je dobrý.
@terinka4444 píše:
@Kissie9 to určitě cokoliv tě tím jazykem napadne, dělání čerta, dlaskání jako koníček, nebo jen jazyk nezi dáseň a zuby a jakoby kroužit po zoubkách dokola, nebo dělat že se lízá z dlaně jako z mističky mléko, jako že je kočička, aby tím jazykem udělala mističku, nebo jako že líže nanuk, jakýkoliv pohyb tím jazykem je dobrý.
super, díky
Ta mistička by ji mohla bavit..něco dalšího vymyslím. Ona je pro každou blbost a když může na maminku vypláznout jazyk a dělat obličeje, tak toho řádně využije ![]()
Moise, nevím jak v 18 měsících - zřejmě po sluchové vadě. Ale já s klukem chodím od dvou a kousek. Měl sluchovou vadu a tam se s rozvojem řeči u klinického logopeda nečeká. Nejde o mluvení, ale o rozumění řeči. Do cca 3,5 se rozvíjí pasivní slovní zásoba, motorika úst a jazyka, celková motorika…
Pak se teprve naskakuje se slabikama. My jsme u rozvíjení slovní zásoby a spolupráce, neřekne ani slovo.
Prvně jsem byla s klukem na logopedii v 18m kvůli pootevřené puse. Dočetla jsem se, že se k logopedovi mohou dostat i půl roční miminka, která mají problém s kojením či používáním pusinky při zavádění příkrmů. Ale není logoped jako logoped, tyto případy řeší klinický logoped
Chodime se synem na logopedii chvili pred tretim rokem (je v dubnu). Ne ze by mluvil malo, mluvi az moc. Ale mluvi spatne a malo kdo mu rozumi. V zari ma nastoupit do skolky a tak jsem chtela aby se to zlepsilo. Pouziva par pismen a s tim si vystaci. Vetsinou je to p, b, t.. takze misto pohadka - popapa, masinka-papinta, kecup-pepup atd…
Prvnich par sezenich jsem tam byla s nim a ted uz dovnitr nechodim. Ale cele to probiha tak ze prvnich 10-15min logopedka rozda na stul karticky jako pexeso, ktere syn otaci a na nich jsou obrazky jak procvicovat jazyk a to dela. Vypouluje jazyk na jednu a druhou tvar, dava jazyk nahoru na nos, dolu na bradu, na zuby, za zuby, dela konicka, certa, vyplazuje jazyk, kruzim jim atd atd.. az to dodelaji tak dalsich 10-15min si prohlizi knizku a povidaji si, ukazuji na obrazky, on opakuje co logopedka rika, Nebo skladaji puzzle, hraji dominu a zase se povidaji a on opakuje.. tak trosku formou hry.
zatim zadne basnicky nebo cilene uceni se vyslovnosti
![]()
Chodime jednou za 14dni a jedno sezeni trva tak 20-25min. Tak uvidime jestli se to do zari trosku zlepsi ![]()
@terinka4444 syn se narodil s rozstepam patra, proto takhle brzy..budeme chodit ke klinickemu logopedovi, tak snad tam s nim neco zmuzu
rozstepove deti zacinaji obvykle rok od operace..