Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
irinno mohla bych se, prosím, přidat s dotazem? Tomášek od dvou a půl let používá R, ale bohužel ráčkuje. Dětská na to nic neříkala, většinou všude čtu, že se to řeší až v těch 4 nebo 5 letech. Myslíš, že je nějaká šance, aby se začal vyslovovat R správně sám od sebe? Mě to přijde čistě laicky jako blbost, když už si zvykl vyslovovat ho takhle, ale všichni na mě koukají jak na blázna, že už bych chtěla vyrazit na logopedii. Díky moc za názor!
Ahoj, já jsem se synem začala chodit k logopedovi když měl asi 3 a čtvrt roku. Teď má něco přes čtyři roky, chodí i do školky a děláme vše možné, takže jisté pokroky vidět jsou, ale nic moc. Má podle všeho dysfázii, ani náš logoped není schopen říct proč vlastně nemluví. Tedy mluví, ale dost zvláštním způsobem. Věty tvoří spíš takové jednoduché, spojuje slova ale jako věta to ještě moc nezní. Má problém y výslovností, delší slova nezopakuje, spíš jenom napodobí ten zvuk. Už i jeho ani ne tříletý brácha mluví líp než on. A odmítá spolupracovat, když s ním chci cvičit, akorát se urazí, mluví schválně potichu, občas něco zkusí ale hned ho to přestane bavit. Přesto nás logoped vzal hned a u něj syn docela spolupracuje. My trénujeme každé slovo zvlášť, pojmenováváme obrázky a když už syn umí obrázek pojmenovat, trénujeme výslovnost. Zaměřujeme se na hlásky které mu nejdou a vždycky to slovo musí zopakovat 5× za sebou, aby si ho zafixoval. Ale stejně si zafixoval úplné minimum slov, jsem už z toho nešťastná. Také vyťukáváme slabiky. Každé dítě ale potřebuje trénovat něco jiného, o tom musí rozhodnout logoped, jak s ním pracovat. Držím palce.
Dceři chybí vyslovovat ř má 4,5.Dle rad z jiné diskuze jsme ř zvládly, když mluví šeptem ve slově dříví, tříska apod.Ale nahlas ho stejně neříká
.Nevím, jak ji pomoct, abych kvůli jednomu písmenku nechodila na logopedii. Nikdy nezaměňovala písmenka, věty říká od 18. měsíce. Do 3 let zvládla i r vše. Ale ř je prostě problém. Zjistila jsem, že byl problém s ohebností jazyka takže šeptem zvládá, ale nahlas ne. Mám setrvat v trénování šeptem a doufat, že nahlas to naskočí samo?
@Handulinka píše:
irinno mohla bych se, prosím, přidat s dotazem? Tomášek od dvou a půl let používá R, ale bohužel ráčkuje. Dětská na to nic neříkala, většinou všude čtu, že se to řeší až v těch 4 nebo 5 letech. Myslíš, že je nějaká šance, aby se začal vyslovovat R správně sám od sebe? Mě to přijde čistě laicky jako blbost, když už si zvykl vyslovovat ho takhle, ale všichni na mě koukají jak na blázna, že už bych chtěla vyrazit na logopedii. Díky moc za názor!
ahoj, bohuzel Te nepotesim. Pravdepodobnost, ze R naskoci spravne je mala. Dite uz ma zvuk pro hlasku R a jiny vetsinou nepotrebuje, takze se musi trenovat cilene. Kazdopadne pretrenovat tzv. zlozvyky se doporucuje po 4. roce. Konkretne R osobne jsem nedelala pred 5.rokem, max. nejakou prupravu. Je to motoricky narocna hlaska a napr. pri intenzivnim cviceni u citlivejsich deti muze zapricinit i koktani.. Doporucit v mladsim veku lze ruzna cviceni s jazykem, vyplazovani, zvedani za zuby, k nosu apod. Abyste se tim v tech 4-5. Letech uz nezdrzovali.
@kochaa píše:
@irinna díky za odpověď. Taky bych co nejdříve začala, jenže právě nevím jak a vůbec netuším, kdy se k odborníkovi dostanem. Je to škoda, v našem okrese (Jihlavsko) je minimum logopedů, v Jihlavě jen dva.
Je to skoda, ale mely by Vas uprednostnit. Zkuste se treba domluvit, tedy pokud jste flexibilni, jestli byste mohli obcas zavolat a vyuzit nejakou omluvu, ze budete mooc vdecny:-D.
Naprosto vím o čem píšeš. Náš syn má 3,5roku a s mluvením jsme na tom stejně. Na logopedii normálně docházíme od necelých tří let. A logopedka nás vzala.Co cvičíme nejde takhle na dálku říct, to je individiuální. Hlavně zvyšujeme zásbu slov, ted začínáme spojovat, procvičujeme jazyk a obličejové svaly atd. Včera jsme byli dokonce na foniatrické klinice, kde dr. skoukla krk, uši, nos a poslala nás na audiologické vyšetření. Vše dopadlo dobře, další ko za 1/2roku a je tam podezření na vývojovou dysfazii, ale že se ještě uvidí co dál. Takže máme dále intenzivně chodit na logo-napsala nám to do zprávy, aby si nás mohla logopedka zvát každých 14dní(musí to mít v kartě od odborníka, jinak se pojištovna vzpouzí to proplatit).A máme se teda ukázat za půl roku, co udělá školka, také od září nastupuje.Jsem zvědavá jak to zvládne i když nemá poruchu porozumnění. Držím moc palce-máme to běh na dlouhou trať, co?
![]()
Ahoj, mám holku 3 a čtvrt roku. Dr na tříletce to moc neřešila a malá s eteda začíná víc snažit sama. Konečně dokáže nějaké spojení (třeba tam pípí ňam ňam - v překladu - tam ptáček papá). ale slovní zásoba téměř nulová, též zaměnuje písmenka. řekne třeba normálně „Jo“, ale místo JÁ řekne „Vá“. Místo třeba „Mámo utíkej“, říká „Máma vejouvejou“ no a spoutu takových „žbleptů“…
Zdravím,
mám dvojčata tříletá. Jedna mluví od roka slova a od dvou krásně ve větách, ale ta druhá problém. do dvou nemluvila skoro vůbec, apk trochu začala slova, ale nebylo jí zase skoro rozumět.
od roka apůl jsem uháněla doktorku, aby nás polslala na logopedii. podařilo se to až vloni, ale logopedka nám řekla, at přijdem za rok
, že je ještě malá. Pak mě kámoška poradila svojí logopedku, kam chodí se svýma dětma a právě už úplně odmala a není prý problém.
Tak jsme se tam objednali, byl torochu problém zase s naší dětskou kvůli žádance ale nakonec dobrý.
No a logopedka se malý koukla do pusy a hned nás poslala na přestřižení uzdičky.
teď chodíme třetí měsíc na logošku a písmenka krásně naskakují jedno za druhým a celkově v mluvení už dohání ségru.
takže se nenechat odradit a najít si tu správnou logopedku.
Ahoj, jestli Tě uklidním, můj syn, skoro 3letý, velmi špatně mluvit, poslední dobou se rozmouvala, el v¨ěty to nejsou, jen slova. Navíc nedokončoval slova-t¨řeba místo konec, řekne kone, pasta-pa, kartáček-ka…Byli jsme v novor. věku stříhat jazykovou uzdičku a ta mu zase zarostla, takže teď logopedka doporučila šmiknout-což jsme udělali, syn to přijal no a teď začínáme jako s nějakým 1,5roků starým dítětem. Musí posílit kořen jazyka-takže učíme vyplazovat do stran, nahoru, dolu, foukat, rehabilitujeme podle obrázků jazyk a rty. Logopedka má super přístup, malý se trošku lepší. i více komunikuje, ikdyž jen zatím ve slovech.Asi bude trošku za ostatníma dětma-i ona říkala, že ho ten jazyk brzdil ve vývoji, že řeč má lehce opožděnou, ale že to dožene. Tak třeba zkus cviky s tím jazykem…
S jazykem cičíme podle knížky. bez toho by to nešlo. musíme deně.
Slyšla jsem, že v Základní škole logopedické s. r. o. v Ostravě - Hrabůvce berou na logopedii i menší děti. Lukášek od mé kamarádky tam chodil rok a půl. Teď je v první třídě a mluví prefektě. Viděla jsem i logo sešit a ten je super. Viky
Taky mame problem… maly bude mit za mesic tri roky a pri preventivni prohlidce nam pediatricka dipirucila logopedii. Zda se mi to docela brzi. Ma svuj styl reci ale kdyz chce dikaze mluvit pekne tak nevim co ted. Jestli pockat a cvicit s nim nebo navsteva logopeda. Nejsem si jista zda by se dikazal soustredit
Mate nekdo zkusenost, jak probiha logopedie s nemluvicim triletym ditetem? Dneska jsme byli u psycholozky, to zvladnul v pohode, ale ona ho nechala delat, co chtel, takze nebyl problem. Tu logopedii si nejak neumim predstavit. Rekne jedno slovo za den a pritahnout ke stolecku nebo ke knizce, to je jak valecna strategie na pulhodiny…
Takze me logicky napada, co tam jako bude vlastne resit ![]()
@Ali-Ali nevim ale malou beru příští týden. Jinak by jí ještě ani nevzala ale chodim tam s nejstaršim takže říkala at jí vezmu a že na ní taky koukne. Uvidíme jestli něco řekne ![]()