Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
Ahoj mamky,
určitě se tu někde najde podobné téma, ale během 5 minut jsem ho nenašla, tak zakládám sama:-).
Chtěli bysme naší starší dceři (3,5roku) pořídit lyže a zkusit v zimě školičku. Loni už jsme zkoušeli po rovince na těch 1.lyžích, co se nazouvají jen na boty. Dědeček se aktivně nabídl, že by udělal ježíška, ale vybrat si to máme sami:-)). Eminka má teďka asi 104cm. Jaká délka lyží je ideální? A standardní nebo carvingové? Kdo máte zkušenosti s 1.učením, tak prosím poraďte. Řešila jsem i boty s tím, že asi koupíme nějaké jeté po Vánocích, aby je mohla vyzkoušet. Ale kamarádka mi doporučila ty rostoucí Roces Idea, že je mají na obě holky a jsou super. Tak to možná zkusím. Ale s lyžema tápu. A co ještě je třeba? Hůlky pro tyhle prcky asi ne, že? Takže jen helma a brýle?
Předem děkuji za názory:-).
Petra
Tak co se lyží týče, lyže co se obouvají na boty nejsou lyže, na tom se nenaučí. Lyže by správně měly být cca 15 cm menší než prcek, to je u vás 90cm, na těch se tedy sakra nadře, nepůjde jí to a akorát ji to nebude bavit. Takže naše dítě začínalo ve třech letch, na lyžích délky 70cm, nepamatuju si přesně kolik měřila, jezdila po týdnu, loni šla na 90-tky, dělaly jí problém určitě měsíc, pak je zvládla, to měla někde mezi 105-110cm. Kdyby na nich stála poprvé, dostala by 80cm dlouhé lyže. Už bych koupila jen carvingové, jiné ne, ono totiž na carvech se jezdí trochu jinak, mně je 35 let a naše generace, která fakt lyžuje, je přeučována z normálních lyží na styl carvingů a většina těch lidí, co koikám na svahu jezdí blbě, nevyužívají potenciál carvů, protože jsou zvyklí lyžovat jinak. Takže dítěti rovnou carvy. Leze to sakra do peněz, ta výbava, lyže klidně můžou být použité, přeskáče by neměly, měly by to být lyžařské nové boty, kterí musí sedět na nožičce, čímž se stalo, že měla i dvoje za sezonu. Chápu, že to lidi neradi slyší, ale použité přeskáče jsou vyšláplé jinak, mají v té botě být půl dne, tříleťák ´po nějakém týdnu v pohodě zvládne půldenní lyžování, pokud k tomu má podmínky, v použité botě bolí nožičky, ve vetší bitě, aby vydržela jim necedou lyže, špatně se jim ovládají, to je zase odrazuje. Prostě je to v prvnívh letech nějak finančně náročnější, pak se to ustálí. Hůlky nejsou první rok potřeba vůbec, potřeba je dobře sedící helma, naše dítě loni ve čtyřech už jezdilo s námi některé náročnější červené sjezdovky v Alpách, pak je nezbytnost páteřák. To je rada odborníků, manželův kamarád je lyžařský instruktor, dělá to už 8 let celou sezonu. Vím, že spouta rodičů šetří a neřeší to, pak dětičky posedávají na lavičkách, pobrekávají, nebaví je to. Takže rada od nás. Lyže je jedno, klidně jeté, my kupovali blizzi od Blizardu, boty nové a odpovídající velikost, první rok helmu, další roky i páteřní chránič, hůlky jsou první rok k ničemu.
Ahoj, onehdá jsem měla založenou podobnou diskuzi. Nakonec jsem koupila lyže nové, karvingy - vzhledem k tomu, že je podědí i druhý děcko, rozhodla jsem se takhle.
Byla jsem totiž dost překvapená jaký práskačky jsou schopný lidi prodat - k tomu za neskutečný peníze..
Lyže jsem chtěla co nejkratší, nejlépe 67, nakonec jsem koupila 70.
S botama si nech poradit, určitě budou u takhle malé nožičky na jednu přesku, zkoušek nejdříve jen tu vnitřní botičku.
Pokud jste ještě nelyžovali, zvážila bych i půjčení. Já loni nechala na horách 2/3 peněz, za které ted koupila nové (teda bez bot), ale to jen proto, že z 5ti dní „lyžoval“ 5 dní.
J.
Ahoj, souhlas s předchozím - naše dcerka měla loni 3 roky, měla 70 cm, super, naučila se brzo a jezdila krásně - letos mám po synovi sice schované lyže 90 cm, ale dcerka je malá, má 100cm, takže Ježíšek přinese 80 cm - vím, že to jsou peníze navíc, když mám lyže po synovi, ale myslím, že by se na nich dost nadřela, a já chci, aby jí to hlavně bavilo ![]()
četla jsem, že dětské lyže mají být cca o 10 - 20 cm kratší než je dítě..
já letos koupila dceři tyto
http://www.mall.cz/…-jr-evox-045
vzala jsem 90, tak snad budou ok, má kolem 105 cm.
Take zvazujeme zacit s lyzemi, premyslim, ze nejprve pujcime, abycho zjistili, zda na ne vubec vleze, je dost palicaty, tak abychom nevyhodili zbytecne penize. Koukala jsem po pujcovnach a lze si pujcit na celou zimni sezonu celou vybavu okolo 1100-1500Kc. Nemam prestavu kolik stoji lyze pro deticky, ale na to, jak rychle jim rostou nohy, tak mi to pujceni neprijde tak drahe?!?
Allo, asi to zvládne, pokud je trpělivá a učitě vám lyže i dýl vydrží, ale za sebe bych teda rozhodně volila kratší. I o více než 20 cm než sama měří. Hodně by jí to usnadnilo učení. Ale to už je teď bezpředmětný, když už je máš.
S tím půjčením já byla taky na vážkách, ale spočítala jsem si to a fakt se (mně) to nevyplatí.
Boty nejeraději nový.
Moje zkušenot je taková, že cokoli z dětského sportovního vybavení koupíš nový tak za pár let to prodáš za půlku i víc..
J.
janac píše:
Allo, asi to zvládne, pokud je trpělivá a učitě vám lyže i dýl vydrží, ale za sebe bych teda rozhodně volila kratší. I o více než 20 cm než sama měří. Hodně by jí to usnadnilo učení. Ale to už je teď bezpředmětný, když už je máš.S tím půjčením já byla taky na vážkách, ale spočítala jsem si to a fakt se (mně) to nevyplatí.
J.
Boty nejeraději nový.
Moje zkušenot je taková, že cokoli z dětského sportovního vybavení koupíš nový tak za pár let to prodáš za půlku i víc..
boty máme fungl - ty jsme dostali, hůlky nepotřebuje, tak to byla investice jen do lyží a ještě potřebuje helmu…
no uvidíme jak to půjde
případně koupíme kratší a tyto bude mít příští rok a pak podědí bráška..
Lyže by mělo mít dítě po bradu (u dospělého je to ke kořeni nosu). Určitě bych pořídila carvové.
Boty bych se nebála koupit použité, pokud budou v dobrém stavu - 3leté dítě v nich nebude lyžovat celý den a jedno tříleté dítě je za jednu sezonu nevyšlápne. Naše děti měly botky poděděné a vůbec to nevadilo
Ale určitě by neměly být hodně jeté ![]()
Helmu určitě kup, brýle se u nás nevyužily - některé děti je nosit nechtějí.
S učením vlastních dětí je vždycky potíž - rodič nikdy nemá takovou autoritu jako „cizí“ instruktor. Ale moje dcera ve 3 letech ještě nebyla na instruktora „zralá“ - hodinu probrečela ![]()
Důležité při učení je NEPOUŽÍVAT žádné brzdící pomůcky jako lana apod. Všechno musí dítě od začátku dělat samo - jinak se naučí špatné návyky. Ani není dobré pustit dítě z kopce a dole chytat. Lepší je učit na mírnějším svahu, vysvětlit jak dát nožičku do šipky (do pluhu), jak zastavit pluhem. Ve školičkách mají pod svahem koberec, o který se dítě zabrdí. Pak jen vezmeš svoji hůlku, dítě si strčí kolečko pod zadek a vytáhneš ho do kopce - je to takovej malej nácvik na vlek.
Ještě jsem zapomněla - při sjezdu by mělo mít dítě ruce na kolínkách a nevystrkovat zadeček - tak se učí správný postoj. Později při učení zatáčení se učí vytáčet kolínka a zároveň natáhnout ruku - vždy směrem ke svahu.
ezelva píše:
Take zvazujeme zacit s lyzemi, premyslim, ze nejprve pujcime, abycho zjistili, zda na ne vubec vleze, je dost palicaty, tak abychom nevyhodili zbytecne penize. Koukala jsem po pujcovnach a lze si pujcit na celou zimni sezonu celou vybavu okolo 1100-1500Kc. Nemam prestavu kolik stoji lyze pro deticky, ale na to, jak rychle jim rostou nohy, tak mi to pujceni neprijde tak drahe?!?
Pokud koupíš vše nové a po sezoně prodáš, tratíš na tom asi tak stejně (a máš všechno nové). Pokud koupíš ojeté a po sezoně prodáš, tratíš na tom určitě míň (z půjčovny věci asi nové nebudou). Navíc půjčovny chtějí kauci - takže jednorázově vydáš srovnatelně jako bys vybavení kupovala.
Ahoj holky, díky za odpovědi, vše je poučné!
Teri, ty se v tom asi hodně vyznáš. Co říkáš těm Roces Idea? Kamarádka (taky hodně lyžařská rodina) je hodně chválila. Ale taky to ve mně budí trošku nedůvěru, když to nahradí 5 čísel…
Lyže carvingy - je jedno jaká značka? Nebo víte o nějakých jooo dobrých?
Perulko, to nevím, já jsem se stěmi botami nesetkala, nevím, nakolik je to aretování pevné, to ti nemůžu říct. Mrňata potřebují mát tu nožičku pevnou, ne utáhlou, ale pevnou, aby se jim na lyže přenášel ten tlak co možná bez problémů. Sestřenice manžel trénuje malé kluky hokej a ten nesnáší takové ty brusle, co jsou víc velikostí, že prý na sport jsou na nic. nevím, jestli je to podobné. Ale když koupíš přeskáče nové, oni je za ti sezonu fakt moc nezničí, tak je pak dobře prodáš. Lyže já jí od mala kupuju blizzi od blizzardu jsou to tyhle http://www.skicentrum.com/…e-lyze-10-11 jen každý rok mají jiný obrázek, teď úplně koukám, za jakou cenu se dají koupit. Kupuju je vždy už třeba v říjnu, oni na internetu vyprodávají vždycky kolekci z loňské zimy a jsou za skvělou cenu. Ta IQ lišta je dobrá věc, vázaání se neprošroubovává do lyží, ale jen se šoupe po té liště. takže na další prodej jsou super, skvěle se prodají, nikdo nemusí nic převrtávat. Kolem 2000,– se pak bez problémů prodají, takže se extra netratí, lepší než si půjčovat v půjčovně.
Super, díky moc! To jsem přesně potřebovala. No a ty boty…kamarádka právě o bruslích říkala totéž co ty, ale na ty boty nedá dopustit. Ale asi je chci vidět v reálu. Taky stojí 2× tolik co přeskáče v jedné velikosti. Ale řeším to i proto, že to má přinést ježíšek a tak to nemůžem jít zkoušet do obchodu…
Jo Terri a brala bys teda jako první ty Blizzi 80 nebo 90? Malá má 105cm, měřila jsem ji.
Ahoj holky, ctyrletacka (110cm, 16 kilo) letos zacina na lyzich, ma 80ky a takove ty jednoprezkove prvni lyzaky (tusim rossignolky). Na pristi zimu chci koupit vybavu ted v jarnim vyprodeji, tak zjistuju, jak dlouhe lyze byste daly petiletemu diteti, co bude odhadem merit cca 116-118cm, pricemz je hodne hubene a zacatecnik?
Moc se mi tedy 90ky kupovat na jednu sezonu nechce, myslite ze uz stovky nebo ze vydrzime s 80kama nez se nauci aspon zatačet?
Jo a botky bude muset mit kazdopadne vetsi, myslite ze jsou lepsi ty viceprezkove jako u dospelaku? Ze z toho nebude prtavka akorat nastvana, ze to deset minut zapiname?
Diky moc ![]()
Alca