Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Šla bych o kamenného bazaru, na netu obnošené prodáš blbě, protože je tam napsáno obnošené, když je v bazaru mamina uvidí,tak je koupí spíš.Já když vidím co za šlupky se tady prodává u nás
a jaké ceny na tom mají, tak nechápu.Občas se tam objeví hezké, opravdu neošlapané, a ty jsou hned pryč ![]()
wobludečka píše:
Každá věc má kupce, je to otázka ceny. Já už jsem několikatery starší botičky koupila, jako náhradní nebo na písek, ale dlouho jsem vybírala a počkala si na rozumnou cenu. Např. 40,– Kč za pár. Za dvě stovky mu můžu rovnou koupit nový, to už pro mě prostě není zajímavý.
Přesně tak. Než dát za obnošené boty pětikilo, to raději nové.
Zkus jeste bazarek v materskem centru a pod., ja tak prodala zimni goretex Superfit za 499kc (20% z ceny si vzalo MC, ale 400kc jsem mela v kapse), ale fakt je, ze loni dcerka moc toho nenachodila a byly jako nove…a prodavali se skoro mesic, navic az pote, co jsem je soupla dopredu a na dobre viditelne misto…male detaily hodne pomuzou. Nebo do kamenneho sekace jak pisou holky
Ale to byl zatim muj prvni uspech. Taky mam ted spoustu Superfit sandalek a budu je pomalu prodavat, mozna uz pres net. Holky, nemate zajem
?
Tak hodne stesti…
Možná mám hloupej dotaz, ale jak se pozna ošlapana bota? Dcerka uz brazdi botky cca dva mesice a prijdou mi porad dobry, hlavne kdyby se vycistili…nejde tam spis o tu vnitrni stelku, ta se moc nepozna jestli je oslapana, ne?
podle mě ošlapaná je viditelně „zmizelá“ část podrážky, třeba na patě.
Stélka bude ošlapaná, vytlačená dycky a navíc se dá vyměnit.
A co přes facebook? Já tam prodala hooodně věcí a na MMB ani jednu, tam je toho totiž tolik, že se v tom nikdo nevyzná a než se k tobě někdo dostane… Já bych to tam zkusila prodat.
A prodala bych to za pár korun. Lepší jak kdyby mi ležely zbytečně doma. Já taky prodávala drahé značkové věci třeba z původní ceny 900 Kč jen za 120 Kč.
Ja taky radej prodam za par korun nez abych to vyhodila. Prodavam vse, nejen boty. Jinak boty kupuju nove,nejake nejmensi byly od pribuznych. Lyzaky a gumaky kupuju klidne v bazaru..
Já si myslím, že pokud je víc dětí v rodině, nemusí jít třeba přímo o sourozence,ale děti ségry, sestřenice apod., tak se to prodávat nevyplatí. Moje děti mají boty nové, až na vyjímky, třeba u babičky mezi slepice jim nedám Pegresky za 700
Tak ty naše kvalitní schovávám a používám jako záložní, právě pro tyto situace, nebo na chatu, do lesa, do bláta..
Lepší než prodat za pakatel původní ceny. Za přijatelnou cenu to stejně dál neprodám.
Záleží taky jak moc velké boty chceš prodat. Pokud jsou po dítěti co v nich běhá celý den, tak je jasný, že ta stélka už je vytlačená. Pkud jsou to ty první velikosti, kde se botičky používají spíš, aby nebyla zima, nebo pár krůčku za den, tak si myslím, že obnošený nevadí. Většinou ani nejsou moc poničený. Ja teď taky scháním botičky, syn ještě nechodí, tak je mi líto za to dávat 700Kč, a příjde mi blbý, aby v kočárku seděl jenom v ponožkách. Na aukru jdou koupit za 100-200Kč.
Clementine píše:
ahoj maminky,
dneska jsem probírala botník a od léta tu mám čtvery botky, ze ktrerých syn (batole) stačil vyrůst. Má cenu dát je na bazar(y)?Dneska jsem koukala na prvních pět stran na MMB a u žádného inzerátu žádný zájemce
Přiznám se, že já bych použité boty nikdy nekoupila, ale zase v těch našich botách je spousta peněz, kvalita s žirafou.
Myslíte, že to má cenu to tam dát? Abych to za tři měsíce stejně neházela do koše nebo charity
S péčí o nohu je nutno začít hned po narození dítěte. Již úzké a těsné punčošky nebo punčochové kalhoty omezí pohyb dětských nohou a mohou způsobit deformity.
Noha dítěte potřebuje ke svému vývoji úplnou volnost pohybu a možnost procvičování nožní svaloviny. Nebráníme proto dítěti v chůzi a běhu po přírodních měkkých podložkách jako je písek, tráva, lesní půda apod.
Dětská noha roste, obuv nikoliv. Kontrolujte pravidelně, zda dítě z obuvi nevyrostlo. U batolat doporučujeme 1× měsíčně, u předškoláků a mladších školáků za 2 až 3 měsíce, u starších školáků za 4 až 5 měsíců, u 15letých až 20letých jednou za půl roku.
Nové boty kupujte včas, když je to zapotřebí. V souladu s růstem nohou platí – čím menší dítě, tím více párů obuvi za rok. Poškození nohou vzniká, jestliže trvale nosíme krátkou obuv.
Stará ševcovská zásada zní: “Raději delší a užší”. Prítom “užší” se týká objemu přes prstní klouby, nikoliv ve špici. Žádná obuv se nepoddá do délky a pouze obuv z přírodních materiálů povolí do určité míry do šířky.
Dbejte na to, aby děti nosily obuv podle účelu, ke kterému byla vyrobena. Sebepohodlnější sportovní obuv gumotextilní nebo celogumová obuv se nehodí na celodenní nošení.
Nekupujte obuv na dětských burzách, nenechávejte děti nosit boty po starších sourozencích.
Dětské noze neprospěje ani nošení opotřebované obuvi se sešlapanými opatky a patníky, s prošlapanými podešvemi a devastovanými podšívkami a stélkami. Čím levnější obuv byla dětem koupena, tím častěji se její stav musí kontrolovat.
Prohlížejte pravidelně, jak dítě obuv opotřebovává. Prohlížením obuvi poměrně snadno zjistíme první příznaky deformací.
Nepodceňujme přezouvání. Na přezouvání doporučujeme sandálovou obuv s tvarovanou stélkou (fusbety), ve které se noha dítěte nepotí a která zabraňuje namáhání nožní klenby.
Dodržujte pravidelnou hygienu nohou dětí – včasné a správné stříhání nehtů, nošení bavlněných ponožek a punčocháčů.
Mějte vždy na paměti, že obuv není jen módním doplňkem oblečení vašeho dítěte, ale slouží hlavně jako podpůrný a stabilizující element zdravého vývoje jeho nohou.
jana2009 píše:
Záleží taky jak moc velké boty chceš prodat. Pokud jsou po dítěti co v nich běhá celý den, tak je jasný, že ta stélka už je vytlačená. Pkud jsou to ty první velikosti, kde se botičky používají spíš, aby nebyla zima, nebo pár krůčku za den, tak si myslím, že obnošený nevadí. Většinou ani nejsou moc poničený. Ja teď taky scháním botičky, syn ještě nechodí, tak je mi líto za to dávat 700Kč, a příjde mi blbý, aby v kočárku seděl jenom v ponožkách. Na aukru jdou koupit za 100-200Kč.