Má cenu studovat školu kvůli titulu?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2164
31.3.23 20:34
@Xmanx píše:
Spíš o mé nedostatčné vůli se učit, ale také nad tím vydržet co jsem to tak celé 4 roky dělal. Co se týče pozice prací tak u železnice a hlavně u strojvedoucího stačí maturita avšak rodičům se tato povolání nelíbí jelikož jsou to spíše práce pro nižší společenskou vrstvu.

To rozhodně není, co máš za rodiče. Ale rozhodně je to práce, která dost narušuje běžný život.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3927
31.3.23 21:04
@Xmanx píše:
Spíš o mé nedostatčné vůli se učit, ale také nad tím vydržet co jsem to tak celé 4 roky dělal. Co se týče pozice prací tak u železnice a hlavně u strojvedoucího stačí maturita avšak rodičům se tato povolání nelíbí jelikož jsou to spíše práce pro nižší společenskou vrstvu.

No tak tenhle pohled je opravdu smutný. Strojvedoucích je myslím málo, takže bys nouzi o práci neměl. Spíš jestli by tě pak nemrzelo, že nemůžeš jít výš. Pokud bys ale chtěl dělat strojvedoucího nebo něco podobného, tak do toho běž, rodiče nerodiče.
Je to tvoje volba, tvoje kariéra, tvoje peníze, tvoje budoucnost.
Já, kdybych neměla obě ruce levé, bych klidně šla dělat nějakou manuální práci pro „nižší společenskou vrstvu.“ Protože když to člověk umí, je to skvěle placené a do důchodu bych se nemusela bát, že budu bez práce.
Je super být manažerem, sedět v teplém kanclíku, tvářit se důležitě a brát desetitisíce. Ale to ti titul opravdu nezaručí, nikdy, nikde. Z 80% je všechno jenom o pracovitosti, důslednosti, odhodlání a samozřejmě taky štěstí. Po vystudování jakékoliv VŠ, pokud člověk zároveň nenabírá praxi, stejně začíná na neoblíbených startovních pozicích, z kterých se musí vypracovat.

Nad tímhle se musíš zamyslet sám. Já, když nevím co mám dělat a co chci, tak mi pomáhá si uvědomit co doopravdy nechci. To je totiž většinou o dost snadnější :)
Takže si ujasni co doopravdy nechceš. Pokud mezi to patří sedět další 3 roky ve škole, drtit se a psát diplomky, tak na VŠ nechoď, vyber si zaměstnání ke kterému tě to táhne a uvidíš sám. Třeba si za pár let tu výšku doděláš dálkově, a třeba taky ne.
Za mě je životní úspěch si vybrat práci, která mě uživí a zároveň mě i baví/uspokojuje a fakt to nemusí být teda něco pro „vyšší společenskou vrstvu.“ :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.3.23 22:47

Bracha vystudoval stredni s vyznamenanim, ani se neucil, stacilo mu, co pochytil v hodinach. Ale studium ho nebavilo. Mama ho nutila jit na vysku, ze s titulem ziska lepsi praci. Tatovi se to teda nelibilo, protoze by mu musel platit dalsi roky vyzivne. Bracha se prihlasil na skolu (tusim VUT), v pohode se dostal. Ale o prazdninach si to rozmyslel, do skoly nenastoupil a nasel si brigadu. Brzy ho do te firmy vzali na HPP a zahy se diky svym schopnostem vypracoval na vedouci pozici. Ted je mu 30 let, velmi slusne vydelava, prace ho bavi, ma 3 deti a je rad, ze neztratil roky studiem vysoke skoly.

• Citovat
  • Upravit
6
31.3.23 23:25
@LilyJane píše:
No tak tenhle pohled je opravdu smutný. Strojvedoucích je myslím málo, takže bys nouzi o práci neměl. Spíš jestli by tě pak nemrzelo, že nemůžeš jít výš. Pokud bys ale chtěl dělat strojvedoucího nebo něco podobného, tak do toho běž, rodiče nerodiče.
Je to tvoje volba, tvoje kariéra, tvoje peníze, tvoje budoucnost.
Já, kdybych neměla obě ruce levé, bych klidně šla dělat nějakou manuální práci pro „nižší společenskou vrstvu.“ Protože když to člověk umí, je to skvěle placené a do důchodu bych se nemusela bát, že budu bez práce.
Je super být manažerem, sedět v teplém kanclíku, tvářit se důležitě a brát desetitisíce. Ale to ti titul opravdu nezaručí, nikdy, nikde. Z 80% je všechno jenom o pracovitosti, důslednosti, odhodlání a samozřejmě taky štěstí. Po vystudování jakékoliv VŠ, pokud člověk zároveň nenabírá praxi, stejně začíná na neoblíbených startovních pozicích, z kterých se musí vypracovat.Nad tímhle se musíš zamyslet sám. Já, když nevím co mám dělat a co chci, tak mi pomáhá si uvědomit co doopravdy nechci. To je totiž většinou o dost snadnější :)
Takže si ujasni co doopravdy nechceš. Pokud mezi to patří sedět další 3 roky ve škole, drtit se a psát diplomky, tak na VŠ nechoď, vyber si zaměstnání ke kterému tě to táhne a uvidíš sám. Třeba si za pár let tu výšku doděláš dálkově, a třeba taky ne.
Za mě je životní úspěch si vybrat práci, která mě uživí a zároveň mě i baví/uspokojuje a fakt to nemusí být teda něco pro „vyšší společenskou vrstvu.“ :)

Taky jsem jim to samé řekl, že bez VŠ si na takové pozici vydělám m mnoho víc peněz navzdory titulu, než kdybych 5 let dřepel ve škole, jenže zkuste vysvětlit oběma když mají oba dva tituly z toho jeden z nich k tomu doktorát dokonce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
533
31.3.23 23:42
@Xmanx píše:
Taky jsem jim to samé řekl, že bez VŠ si na takové pozici vydělám m mnoho víc peněz navzdory titulu, než kdybych 5 let dřepel ve škole, jenže zkuste vysvětlit oběma když mají oba dva tituly z toho jeden z nich k tomu doktorát dokonce.

Já je chápu, zvlášť, když oni sami jsou vzdělaní. VŠ není JEN o titulu. Je to o obrovském rozšíření obzorů, seznámení se se spoustou lidí napříč obory, možnosti vycestovat na cennou stáž… Manuální práci můžeš dělat vždy, i s VŠ. Vzdělání se Ti v životě neztratí a jakmile ho získáš, nikdo Ti ho nesebere ;) Sice to není nejlehčí možností, sama vím, jaké peklo může nastat při zkouškovém :D Nicméně vystudovaný učitel/strojní inženýr/právník se může živit řemeslem, ale naopak to úplně nefunguje… Já si vzdělání vážím a beru ho za jednu z nejcennějších věcí, co člověk může získat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1128
1.4.23 00:47

Podle me kazdy tak nejak vi, ze v ČR je to bez VŠ fakt na prd, ale spoustu lidi bude tvrdit, ze ti titul bude k nicemu a ze dulezity neni. Nejvice to tvrdi ti, kteri naopak vedi, ze je to pro pohodlnejsi zivot extra dulezite, ale tim, ze odrazuji ostatni, si sami zvysuji exkluzivitu a snizuji pocet konkurentu. Trend je take tvrdit, ze VS ma dnes kazdy druhy…neni to tak. Vysokoskolsky vzdelani lidi tvori nejmensi procento obyvatelstva. Viz statistika z r. 2021. Dle me je to tak, ze lidi co nejdou na VS jsou - bud: hloupi (nemaji na to) nebo pohodlni/lini nebo bez ambici nebo ze spatneho soc. prostredi - nebo kombinace techto faktoru - i toto muze absence titulu o nekom vypovidat. Vedle toho existuji vyjimky - umelci, extremne talentovani lide, kteri nemaji na VS cas a rovnou se venuji svemu poslani, ktere v zivote objevili a jdou si za nim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8876
1.4.23 07:03
@Xmanx píše:

Tak to museli trpět už žes nešel na gympl a máš teď tak strašné známky. Oni s takovými známkami ve své době by šanci na výšku vůbec neměli. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze