Má mé dítě zůstat na gymplu nebo přestoupit?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
34322
23.7.22 18:52
@Svistice píše:
V době mých studií se hodně lidí z OA na tu VSE ani nedostali. A pokud ano, tak ač uměli účetnictví, tak s matikou jako takovou velký špatný. Totéž lidi z průmyslovek na ČVUT- značná část vylitla už v prvaku na matice či fyzice.

Mam opacnou zkusenost :nevim:.
Zatimco matiku te za pul roku douci zrucny matfyzak, ctyri roky na blbe skole jen kvuli vejsce jsou zbytecna pruda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3593
23.7.22 18:56

Uvažovala bych o tom jedině v případě, že je u vás ekonomické lyceum. Je to takový hybrid mezi obchodkou a gymplem, první dva roky se tam učí všeobecné předměty a ve třeťáku naskakují ty odborné a je to právě super příprava na vejšku. Dcera před dvěma lety dělala přijímačky na gympl i na to lyceum, dostala se na obojí, vyhrál gympl, mě to trošku mrzelo, ale co už…
Pokud lyceum v okolí nemáte, nebo by ho nevzali, tak o klasické obchodce vůbec neuvažuj, tam jedou v odborných předmětech od prváku a to by nedal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1894
23.7.22 19:20

Tak hlavně jde o to aby pak byl schopný dodělat si tu vysokou.. protože gympl sice může být vnímány jako prestižní škola ( chybně, v dnešní době už taky není pro vyložený jedničkáře) ale bez vysoké pouze s gymnáziem bude mít velký problém najít si slušně zaměstnání…
Nicméně: gympl bych už dodělala, chybí mu 2 roky a pokud ho baví ekonomika tak může jít i na nějaký kurz a rozšířit si obzor takto..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.7.22 19:47

Ale pro studium VŠ je úplně jedno jestli ten člověk jde z gymplu nebo z odborné střední školy. Většina vysokých škol je tak specifická, že ho na to, co toho člověka čeká za nalejvarnu, není připravený. Já mám zdravku, a pak jsem udělala VŠ, která byla úplně mimo obor. Resp. ten předmět jsem měla na střední jen v prváku. Udělala jsem Bc, pak Mgr a i PhD. a teď jdu na další studium.
Za mě ta střední prostě není tak důležitá, důležitější je, jak to člověk moc chce. :kytka:

Prosím anonym nechat, nechci aby příbuzné věděly můj Nick. :srdce:

• Citovat
  • Upravit
2424
23.7.22 20:28

Já jsem to měla přesně naopak. Chodila jsem na obchodku, kterou jsem si sice vybrala sama, ale brzy jsem zjistila, že to byl velký omyl. Školu se mi ale už měnit nechtělo, tak jsem to tam nějak dopytlíkovala a pak šla na VŠ úplně jiného směru. Přijde mi, že člověk zapálený pro nějaký obor se stejně nejvíc realizuje na vysoké. Navíc si myslím, že každá střední je v nějakém ohledu opruz, takže bych nesázela na to, že by syn na obchodce byl ze všeho nadšený. Pokud vysloveně netouží jít znovu do prváku někam na obchodku nebo lyceum, už bych se na přestup vykašlala a zaměřila se na přípravu na VŠ ekonomického směru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5413
23.7.22 20:59
@ghlhl píše:
Mé dítě je momentálně student gymnázia ve 2. ročníku (půjde do 3.), velmi ho nebaví značná většina všeobecných předmětů, které studuje. Obor, který ho nejvíce zajímá je ekonomie a přemýšlí, jestli nepřestoupit na obchodní akademii. Vím, že na nové škole bude šťastnější a že ho to bude více bavit, ale nevím, která škola pro něho bude lepší z pohledu přípravy na vysokou školu a budoucích kariérních možností/příležitostí a obecně, jestli zůstání na gymplu nepovede k lepší kariéře v budoucnu. Dále osobně vím, že mu gympl moc nedává, ale vím, že by přisel o určitou prestiž, která je vnímána společností. Děkuji za odpověď.

Kolik je mu? Myslím, ze uz by se mohl rozhodnout sám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66852
23.7.22 21:04
@Takco píše:

Devce, zacinas mi byt sympaticka 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5413
23.7.22 21:22
@matkabagristy píše:
Devce, zacinas mi byt sympaticka 8)

Vid? :lol: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2778
23.7.22 21:36

Dcera takto přecházela před rokem, z gymplu na ekonomické lyceum. A to musela dodělávat ještě v prvním zářijovém týdnu komisionální zkoušky ze všech předmětů, kvůli vysoké absenci. Nová škola jí udělila status studenta od 10.9. ale měla i nabídku, že si může udělat ty komis. zkoušky i na nové škole, protože o ni stáli (dělala tam přijímačky a byla první v pořadí, ale rozhodla se tehdy pro ten gympl). Přecházela přesně po druhém ročníku do třetího. Musela dodělat jenom ekonomii tuším a možná nějakou etiku. Ale to nespěchalo, naučila se to po částech a učitelé ji taky po částech zkoušeli v průběhu pololetí. Z mého pohledu to bylo naprosto jednoduché a hlavně dcera si to zařídila sama.
Teda ty komis. zkoušky byly psycho, ale přestup ne :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2579
23.7.22 22:41

Jako příprava na VŠ mi přijde gympl nejlepší. Já taky chtěla přestoupit, v mém případě z gymplu (na nějakou lehčí školu), jenže už jsem byla na konci druháku. Nakonec jsem gympl dodělala a jsem ráda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13048
24.7.22 09:35

Jako obchodní akademii bych asi nechtěla, leda ekonomické lyceum.
Ty obchodky jsou dnes tak tristní kvality, že by pak pokud by chtěl na VŠ, nemusel zvládnout prvák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3593
24.7.22 10:53

To jsou zase zbytečné rejpy. Předpokládám, že o tom doma mluví, a matka se ptá i tady, co je na tom špatného. Jinak dcera jde po prázdninách taky do třeťáku, a je jí 17 a půl, čili se vším musím souhlasit a podepisovat já, taky bych do toho mluvila.

@Takco píše:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5413
24.7.22 11:05
@Anik píše:
To jsou zase zbytečné rejpy. Předpokládám, že o tom doma mluví, a matka se ptá i tady, co je na tom špatného. Jinak dcera jde po prázdninách taky do třeťáku, a je jí 17 a půl, čili se vším musím souhlasit a podepisovat já, taky bych do toho mluvila.

Myslím to tak, že člověk se nejlépe rozhoduje podle sebe. A ano, poradit se může, získat informace navíc. Pokud ale cítí, že chce být tam a tam, (ne)dělat to a to, tak je lepší ho nechat, páč se časem zase vrátí na tu stejnou křižovatku.
Jo, někdy rejpu, když cítím trola. Ale taky se v tom občas pletu. Nic ve zlém. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze