Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@hBod jako chudák po česku, jo? Tomu se mi ani nechce věřit
Ale na druhou stranu, není opravdu muslim jako muslim. Jen mi nejde do hlavy, že čím více „pobožní“, tím více by přeci Korán měli ctít, ne? Takže náboženský fanatik by se v tomto případě neměl rovnat silně věřícímu muslimovi. Protože silně věřící muslim by měl postupovat v souladu s tím jejich prorokem Mohamedem a podle toho co jsem četla výňatky, tak by se tam měla cítit žena fakt jako princezna a ne jako poslední kus hadru.
@Measmille píše:
@gaas prosim a kdy dosahnou deti v egypte plnoletost?! myslis, alespon nebo bys ev mela v planu odjet az budou deti plnolety a mohou si vse zaridit samy (legalne pasy)?! kdybych placala ptakoviny tak mi promin nemyslim to zle, ale by to taky jako, motivace k vydrzeni do budoucna
Myslím že od 16 let se můžou rozhodnout kde budou bydlet. Nevím jestli je to pro obě pohlaví, ale znám egyptskou rodinu kde se rozvedli a po 16 roce věku dcera šla zpátky k mámě. Jinak jí vychovávala babička, matka otce, která zastupuje v těchto případech matku. Plnoletost si přesně nepamatuju, myslím od 18 let, ale holky se mohly vdávat od 16 let a kluci ženit od 18.
Lenny, šaría znamená islámské právo. V Egyptě je součástí jak rodinného práva, tak trestního, prolíná se do všech sfér. Není tak drsné jako v ostatních zemích, ale dost často se využívá.
Ono to s tim nabozenstvim to bude asi jako jinde ve svete… clovek je sice v necem vychovavan, ale kazdej si ho pokrouti podle sveho.. a i kdyby to u nich fungovalo do puntiku, tak gaas jako ceska (jineho vychovneho vyznani) ma i asi trochu v jejich vire v povinostech vuci ni volnejsi rezim
@Measmille ano, dospely budou ve 21 letech. Ale odcestovat by mohl jenom chlapec… ale i holcicka by si to obesla vzhledem ke sve druhe narodosti (ceske). Ale pokud by to bylo Egyptanka, ani ve 21 letech by nesmela z Egypta vycestovat bez svoleni otce, pripadne manzela.
Teda gaas tou pravidla…, ze sis na hranicich radsi nohy nezlamala!(to je porekadlo meho muze - je to slovak
)
Jeste bych chtela napsat, ze Koran a co islam nakazuje atd, se neda brat jako berna mince.. existuje tolik zpusobu vykladu, jak Koran chapat, ze se podle nej sice „kazdy ridi“ ale kazdy jinak. Znam Egyptanku co ma opravdu nadhernej manzelskej zivot a znam take Egyptanku ktera ke mne obcas zajde a jedine s monoklama po celem tele.
pro dotaz (uz nevim koho), ze nechape, proc jsem to nechala zajit tak daleko.. ono, co to znamena.. „tak daleko“? v okamziku kde se vdas, porodis dite, a zijes tam, uz vice mene se kruh uzavira.. rozhodne mi nerikal, jen jet do CR na navstevu a ja rekla ne.. to se nestalo.
S tou neverou je to jasny.. a vseobecne znamy. Muj manzel ma oficialni jeste jednu manzelku, o ktere kazdy vi, ale cca 3 krat do tydne ma dalsi milenky (prevazne evropanky.. vlastne vsechno evropanky). Pokud se k vam takto chova, uz vas proste nebere jako svoji zenu a muze si delat absolutne co chce!!! cokoliv. Vy muzete byt rada, ze mate „jidlo a piti“ V minim. mnozstvi, a postel kde spat.. vic dle neho neni potreba.
kdyby mel za manzelku egyptanku, tak si nemuze dovolit ani ctvrtku toho co si dovoli napr. ke mne. Egyptanka by uz byla davno sbalena i s detmi zila u sve rodiny. Bud by se s ni rozvedl, ale nebo by ji, a jeji rodinu musel odprosit, nekdy vyplatit… zkratka musi sekat latinu, ptz ma dohled nad sebou jeji rodiny. Evropanka pro ne NIKDY nebude plnohodnotna manzelka… ikdyby se na hlavu stavela. ![]()
@Measmille reknu ti… ze vlastne to dodneska nikdo nechape, jak jsem se to rozhodla jak jsem se tady ocitla..
nepovazuju se za nejakyho blba, naivni holky ktera padne pred arabem na zadek… Ale zkatka stalo se to.. rozhodne to nebyl muj cil.. chtela jsem dostudovat VS, neco dokazat, neco po sobe zanechat, mit manzela ktery me bude respektovat a vazit si mne, a mit me rad. (nic vic).. nepotrebuju doma valet, resp. chlapa prirozene jako autoritu, ale musi na to byt zpetna reakce, a respekt k me osobe.. nevim no.. kazdopadne stava se to i VS vzdelanym holkam, apod. Asi to neni o inteligenci, asi je to… osud?
a blbost.. samozrejme, nejvetsi zivotni chyba ![]()
Gaas-jak to tu ctu…nejde treba odjet nejakou turistickou lodi?
@gaas píše:
@Janafugi moc ti dekuju za snahu pomoct. jeste porad jsou lide, kteri pred ostatnimi lidskymi osudy (co se jich netykaji), nezaviraji oci.. ja to tedy take nedelam, ale od vas vsech me to mile prekvapilo.. dekuji.
Hele co vím, tak holky odsud dostaly z Polska od manžela nějakou holčinu i s dětma. A to tu tuším neměla ani rodinu. Prostě zařídily odstěhováí, peníze, nový bydlení, prostě všechno. Víc o tom nevím, bylo to asi předtím, než jsem se tu vyskytla. Ale ono všechno jde, když se chce. A tady už se kolektivně pomohlo spoustě uživatelek.
(Já teda s manželem budu teď 14 let, tchán je super, s tchýní přes 40 let, ale on pochází z jinejch vrstev, všichni jsou doktoři a inženýři, včetně ženských, takže tam je to taky o něčem jiném. Za mě teda Egypťana klidně, ale pečlivě vybírat a ne nějakýho beachboye).
Gaas to nebylo mysleno zle ani si o tobe nemyslim, ze si hloupa, ja vim kdyz pred cca 13 tu behali za hranice kos. albanci a co to udelalo z tech mladejch holek i „protrelych“ dam vyssiho veku. Ale je fakt, ze to meli jednodussi v tom, ze byly v CR, tohle je jen ironicky porekadlo meho muze
@mooch bohuzel ani muj manzel neni beach boy ale z vyssi vrstvy.. ale je to spatny charakter a arab jeste k tomu vsemu ![]()
@Measmille ja vim… proste kdyz nekdo je takovej, ze mu ostatni kultury nevadi, a nema jazykovou barieru, zadna zavazky a zrovna v zivote neco hleda, a nemuze to najit.. spadne do toho snadno, ovsem ty nasledky jsou katastrofalni ![]()