Má příbuzná, která trpí psychickou poruchou

Anonymní
31.8.22 17:38

Má příbuzná, která trpí psychickou poruchou

Dobrý den,

již z názvu tématu je zjevné, že mám a žiji s příbuznou, která trpí psychickými problémy. Jak to s takovými problémy bývá je to velmi komplexní onemocnění od obsedantně kompulzivní poruchy, přes agresivitu, mentálně zaseklá ve věku spíše dítěte atd. Projevuje se, promiňte mi ten výraz, jako nevychovanec v každodenním životě. Jistě si dokážete představit, že to nemá jednoduché ani ona a my, kteří s ní žijeme už vůbec ne.

Že by žila sama, nepřichází v úvahu, nepostarala by se o sebe.. myšleno v tom smyslu, že musí být pod dohledem, jinak by velice jednoduše mohla nechat zapnutý hořák, nebo by nepřestala s vysáváním jak je měsíc dlouhý, nevyřídila by si lékaře apod. Její přirozeností je, že ji vše trvá a trvá, schody je schopna vytírat i několikrát po sobě v řádu hodin a pak nám nadává, že to neuděláme my a ona jak je skvělá. Je to součásti její osobnosti a já se to opravdu snažím chápat, ovšem je to mnohdy vyčerpávající. Těch příhod s ní je nespočet a vypisovat je nemá smysl. Musím myslet také na zbytek svoji rodiny a moji maminku, která jí má vlastně na starost, protože my ostatní musíme pracovat. Mamka už bohužel není nejmladší a ráda bych ji umožnila také trochu oddechu, ovšem o ústavní péči pro její dceru nechce slyšet a navíc to ani není nijak jednoduché zařídit v této době.

Samozřejmě má sestra, říkejme ji Simona, je pod dohledem psychiatra, má léky atd. ovšem o nic jednodušší to s ní není.
Dnes jsem byla svědkem toho jak fyzicky napadla moji matku kvůli vysavači. Abyste rozuměli, mají v bytě jeden koberec 3×3m, s dnešními cenami energii :lol: ji už nemůžeme nechat ten jeden koberec vysávat hodinu. Mamka ji to vypla, což ten agresivní výlev způsobilo a na oplátku Simona naši mamku napadla…bylo to něco neuvěřitelného, mamka mě nakonec přesvědčila, takže jsem policii nevolala, ale Simona už si tu situaci v hlavě převrátila a vynadala nám, že ji chceme zabít… :zed:

Teď si jen říkám, co kdyby měla nůž, nebo mamince něco zlomila, prostě mě bere hrůza.

Vlastně si nejsem jistá, zda se tu dočkám nějaké rady nebo pochopení, ale i to, že to píši má na mě terapeutický účinek, tak aspoň tak. :andel:

Každopádně jsem přemýšlela, že bych Simonu posílala na nějakou terapii, kroužek, cokoliv, aby od ní byl aspoň chvíli klid a měla se kde vyřádit. Ovšem nepodařilo se mi prozatím nic takového najít. Nevěděl by někdo o nějaké klinice, sezení, dílna, kde by mohla má sestra docházet - okolí Ostrava, Opava? Či nějakou jinou radu.
Dodávám, že to nemůže být nic, kde by ji platili (práce), má plný invalidní důchod, mimo to při jejím stavu není možné, aby si nějakou práci našla notabene udržela, věřte mi když říkám, že na nervy jde každému, kdo s ní mluví déle než pět minut, kromě toho s OCD není schopna práci vykonat, prostě ji nestihne…

Samozřejmě ji zaměstnat doma úkoly nemá smysl, protože Simona zásadně dělá jen to co chce, jakmile dostane příkaz/úkol neudělá to. Více méně respektuje jen ty co nezná, nebo s námi nebydlí, nedovolí si na ně takříkajíc.

Omlouvám se za ten sáhodlouhý příspěvek :)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24780
31.8.22 17:43

Zkuste pohledat něco ve smyslu chráněných dílen, nebo chráněného bydlení. Dále se dá zařídit i diagnostický a terapeutický pobyt v psychiatrické léčebně. Konkrétně bohužel nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
31.8.22 17:49

No to co popisuješ zní jako že je to primárně na pozadí mentální retardace, takže hledejte nějaké stacionáře, respitní služby komunitní bydlení a podobně.

Zajděte s mámou třeba sem a poraďte se o možnsotech

https://www.animaviva.cz/sluzby

https://www.ctyrlistekostrava.cz/

Pokud tam není mentální handicap, tak Centrum duševního zdraví

http://cdzostrava.cz/druhy-sluzeb/

http://www.cdzopava.cz/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9262
31.8.22 17:50
@Anonymní píše:
Dobrý den,

již z názvu tématu je zjevné, že mám a žiji s příbuznou, která trpí psychickými problémy. Jak to s takovými problémy bývá je to velmi komplexní onemocnění od obsedantně kompulzivní poruchy, přes agresivitu, mentálně zaseklá ve věku spíše dítěte atd. Projevuje se, promiňte mi ten výraz, jako nevychovanec v každodenním životě. Jistě si dokážete představit, že to nemá jednoduché ani ona a my, kteří s ní žijeme už vůbec ne.

Že by žila sama, nepřichází v úvahu, nepostarala by se o sebe.. myšleno v tom smyslu, že musí být pod dohledem, jinak by velice jednoduše mohla nechat zapnutý hořák, nebo by nepřestala s vysáváním jak je měsíc dlouhý, nevyřídila by si lékaře apod. Její přirozeností je, že ji vše trvá a trvá, schody je schopna vytírat i několikrát po sobě v řádu hodin a pak nám nadává, že to neuděláme my a ona jak je skvělá. Je to součásti její osobnosti a já se to opravdu snažím chápat, ovšem je to mnohdy vyčerpávající. Těch příhod s ní je nespočet a vypisovat je nemá smysl. Musím myslet také na zbytek svoji rodiny a moji maminku, která jí má vlastně na starost, protože my ostatní musíme pracovat. Mamka už bohužel není nejmladší a ráda bych ji umožnila také trochu oddechu, ovšem o ústavní péči pro její dceru nechce slyšet a navíc to ani není nijak jednoduché zařídit v této době.

Samozřejmě má sestra, říkejme ji Simona, je pod dohledem psychiatra, má léky atd. ovšem o nic jednodušší to s ní není.
Dnes jsem byla svědkem toho jak fyzicky napadla moji matku kvůli vysavači. Abyste rozuměli, mají v bytě jeden koberec 3×3m, s dnešními cenami energii :lol: ji už nemůžeme nechat ten jeden koberec vysávat hodinu. Mamka ji to vypla, což ten agresivní výlev způsobilo a na oplátku Simona naši mamku napadla…bylo to něco neuvěřitelného, mamka mě nakonec přesvědčila, takže jsem policii nevolala, ale Simona už si tu situaci v hlavě převrátila a vynadala nám, že ji chceme zabít… :zed:

Teď si jen říkám, co kdyby měla nůž, nebo mamince něco zlomila, prostě mě bere hrůza.

Vlastně si nejsem jistá, zda se tu dočkám nějaké rady nebo pochopení, ale i to, že to píši má na mě terapeutický účinek, tak aspoň tak. :andel:

Každopádně jsem přemýšlela, že bych Simonu posílala na nějakou terapii, kroužek, cokoliv, aby od ní byl aspoň chvíli klid a měla se kde vyřádit. Ovšem nepodařilo se mi prozatím nic takového najít. Nevěděl by někdo o nějaké klinice, sezení, dílna, kde by mohla má sestra docházet - okolí Ostrava, Opava? Či nějakou jinou radu.
Dodávám, že to nemůže být nic, kde by ji platili (práce), má plný invalidní důchod, mimo to při jejím stavu není možné, aby si nějakou práci našla notabene udržela, věřte mi když říkám, že na nervy jde každému, kdo s ní mluví déle než pět minut, kromě toho s OCD není schopna práci vykonat, prostě ji nestihne…

Samozřejmě ji zaměstnat doma úkoly nemá smysl, protože Simona zásadně dělá jen to co chce, jakmile dostane příkaz/úkol neudělá to. Více méně respektuje jen ty co nezná, nebo s námi nebydlí, nedovolí si na ně takříkajíc.

Omlouvám se za ten sáhodlouhý příspěvek :)

Ahoj, úplně chápu, že vás sestra zatěžuje, zároveň ani ona sama to nemá lehké… Sama mám OCD a jiné problémy a taky se s tím žije dost blbě.

Co bych vám ale určitě doporučila, je sestru navázat na CDZ (centrum duševního zdraví) V Ostravě jsem našla tohle: http://cdzostrava.cz/ a v Opavě tohle: http://www.cdzopava.cz/index.php#uvod

Tam mají i různé aktivity pro duševně nemocné, skupiny, možnost trávit volný čas atd. + tam mají psychology, sociální pracovníky, psychiatry, sestry, peer konzultanta… a mohou vás nasměrovat i na další služby.

Sama docházím do jednoho podobného centra, kde trávíme volný čas - vaříme, hrajeme hry, trénujeme paměť atd… a za mě je to moc fajn služby.

Držím vám i sestře palce.

Jo a ještě - existují chráněná bydlení pro duševně nemocné, sama jsem tam 2 roky bydlela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
635
1.9.22 06:52

Zkusit denní stacionář. Bohužel konkrétně neporadím, jsem z Olomouce a to už máte z ruky. Namátkou z googlu https://sprostrava.estranky.cz/. Kdysi jsem ve stacionáři byla na praxi a musím říct, že se mi tam moc líbilo. Jen se tedy jedná o placenou službu, záleží na vašich finančních možnostech, ale i pár dní v týdnu by znamenalo úlevu. Také je třeba pohledat vhodné zařízení, kde sestru vezmou i s její diagnózou (odkaz berte vážně jen jako příklad, zařízení ani vaši sestru neznám, takže nemůžu říct, jestli by to bylo možné).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1.9.22 20:01

Posílám akorát sympatie a sílu to vydržet, protože nemám s takovou situací vyloženě osobní zkušenost. Ve vzdálené rodině po velkých peripetiích ubytovali mého bratrance v nějakém chráněném bydlení, kde k němu matka denně docházela na běžnou péči, ale jinak byl pod dozorem. Dělal hrozné věci - podpálil třikrát dům, bil rodiče, po pošťákovi hodil vidle, otrávil králíky „zlému“ sousedovi a podobné strašidelnosti. Také s nimi všemi žila i jeho sestra s rodinou ve vícegeneračním domě a po jeho odstěhování už jsem ji nikdy nezažila se mračit.

Přeju síly se stávající situací něco radikálního udělat, aby se vaše životy neredukovaly na dennodenní očistec jen kvůli tomu, že „přece se jí nezbavíme“ zatímco všichni okolo trpí. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí