Má smysl platit zálohy?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Já bych to raději zaplatil, stejně se papírově bude muset dodělat kalendářní rok, i když některé měsíce budou mít samé nuly.
- Citovat
- Upravit
No tak hlavne socialni a zdravotni se plati zpetne, ne dopredu a tedy ano, za cerven to zaplatit musis..
Edit: beru to podle splatnosti zalohy, ktera je do osmeho dne, nasledujiciho mesice..
- Citovat
- Upravit
@Vesnickaholka píše:
No tak hlavne socialni a zdravotni se plati zpetne, ne dopredu a tedy ano, za cerven to zaplatit musis..
Edit: beru to podle splatnosti zalohy, ktera je do osmeho dne, nasledujiciho mesice..
když zaplatí 8.6. zálohu na zdravotní, tak je to podle mě záloha na červenec. Vždycky se přece říkalo, že OSVČ nejdřív musí povinně zaplatit za měsíc socku i zdravku, aniž by vůbec věděli, zda v budoucím měsíci vůbec něco vydělají. Proto i slovo záloha ne? Kdyby s platilo zpětně, tak začneš dělat na živnost a hned si zaplatíš minulý měsíc? Ne, platí na ten teprve budoucí nebo?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pochybuju, že si platil zálohy o měsíc dřív než si začal podnikat, že tvrdíš, že platíš dopředu. V každém měsíci, kdy máš aktivní živnost, musíš poslat zálohy. A vyúčtování záloh stejně budeš muset příští rok udělat a v tam by ti případně vyšel přeplatek, který ti na základě toho vrátí, nic navíc se nevyplňuje.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jolynka píše:
Pochybuju, že si platil zálohy o měsíc dřív než si začal podnikat, že tvrdíš, že platíš dopředu. V každém měsíci, kdy máš aktivní živnost, musíš poslat zálohy. A vyúčtování záloh stejně budeš muset příští rok udělat a v tam by ti případně vyšel přeplatek, který ti na základě toho vrátí, nic navíc se nevyplňuje.
OK, v tom případě možná bude lepší ji pozastavit hned. Chybí mi vystavit jednu poslední fakturu, to můžu udělat dnes, se splatností do konce měsíce a na UP se nahlásit teda okamžitě. Pokud to není, jak jsem si myslel, nejsem si jistý, jestli má vert kvůli dvoum týdnům „vyhodit“ z okna šest tisíc.
- Citovat
- Upravit
@Prosimklid je to přesně naopak
Zálohy na zdravotní pojištění jsou splatné do 8. dne následujícího měsíce po měsíci, za který se odvádí pojistné (např. pojistné za leden je splatné do 8. února)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
OK, v tom případě možná bude lepší ji pozastavit hned. Chybí mi vystavit jednu poslední fakturu, to můžu udělat dnes, se splatností do konce měsíce a na UP se nahlásit teda okamžitě. Pokud to není, jak jsem si myslel, nejsem si jistý, jestli má vert kvůli dvoum týdnům „vyhodit“ z okna šest tisíc.
stačí, že podnikáš po část měsíce, to už teď nestihneš
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Prosimklid píše:
když zaplatí 8.6. zálohu na zdravotní, tak je to podle mě záloha na červenec. Vždycky se přece říkalo, že OSVČ nejdřív musí povinně zaplatit za měsíc socku i zdravku, aniž by vůbec věděli, zda v budoucím měsíci vůbec něco vydělají. Proto i slovo záloha ne? Kdyby s platilo zpětně, tak začneš dělat na živnost a hned si zaplatíš minulý měsíc? Ne, platí na ten teprve budoucí nebo?
No tak zalezi na tom, jak to udelal na zacatku podnikani - jestlize zaplatil zalohy 2× v jednom mesici, tak pak plati zalohu v cervnu na cerven, ale urcite ne na cervenec.. ale ja treba platila zalohy na zacatku mesice za predchozi mesic a bylo to tak v poradku..
Jak uz jsem psala, tak splatnost je do osmeho dne nasleujiciho mesice..
- Citovat
- Upravit
Stejně budeš muset dávat přehledy, tak to už je snad jedno jestli tam vyplnis o políčko víc, kam ti mají vrátit případný přeplatek.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JancaS84 píše:
Stejně budeš muset dávat přehledy, tak to už je snad jedno jestli tam vyplnis o políčko víc, kam ti mají vrátit případný přeplatek.
To je otázka příštího roku a daň. přiznání, mám aplikaci VZP a tam jdou vidět přeplatky/nedoplatky i během roku, průběžně, a dá se to řešit dřív - takže klidně třeba za pár měsíců si můžu skočit na pojišťovnu a ten přeplatek vyřídit. Nemusím nutně čekat na podávání přehledů v roce 2024. Nedávno jsem tam měl přeplatek 5 tisíc, tak jsem ani zálohu platit nemusel, strhlo se to z toho.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
To je otázka příštího roku a daň. přiznání, mám aplikaci VZP a tam jdou vidět přeplatky/nedoplatky i během roku, průběžně, a dá se to řešit dřív - takže klidně třeba za pár měsíců si můžu skočit na pojišťovnu a ten přeplatek vyřídit. Nemusím nutně čekat na podávání přehledů v roce 2024. Nedávno jsem tam měl přeplatek 5 tisíc, tak jsem ani zálohu platit nemusel, strhlo se to z toho.
Tak nechápu co řešíš. Apku VZP máš, na eportál socky se taky dostaneš, tak se podívám, jestli mám uhrazenu zálohu na červen a k 30.6.přeruším a k 1.7. zajdu na ÚP. Červen už jsi stejně braný jako hlavní.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jolynka a věděla byste, protože budu řešit podobné, jestli je podnikání ukončeno dnem pozastavení/zrušení živnosti k nějakému dni a pokud budu mít splatnost faktur po tomto dni (čili ještě přijdou peníze v době, kdy už mít aktivní živnost nebudu), jestli je to ok. Nebo můžu pozastavit živnost, až poté, co „zinkasuji“ veškeré peníze?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Prosimklid píše:
@Jolynka a věděla byste, protože budu řešit podobné, jestli je podnikání ukončeno dnem pozastavení/zrušení živnosti k nějakému dni a pokud budu mít splatnost faktur po tomto dni (čili ještě přijdou peníze v době, kdy už mít aktivní živnost nebudu), jestli je to ok. Nebo můžu pozastavit živnost, až poté, co „zinkasuji“ veškeré peníze?
Pozastavení nebo zrušení činnosti je kde dni, kdy ukončujete činnost. To, že ještě nebudeme mít vyinkasované všechny peníze je věc druhá. To by se pak taky mohlo stát, že nebudete moct skončit nikdy, protože narazíte na nějakého neplatiče.
Jen to ukončení na úřadě nejde dělat zpětně, takže nejde tam přijít a říct, skončil jsem minulý měsíc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pěkný večer, budu přerušovat svou živnost a hlásit se na Úřad práce. Má smysl platit ještě zaplatit zálohu na soc a zdr., když se platí dopředu a od července už budu veden na ÚP? Nejde mi ani tak o to, že bych na to peníze neměl, ale možná je jednoduší je neplatit než zas řešit za čas vyplňování nějakých formulářů na vrácení přeplatku…