Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky. máme doma skoro tříměsíční dítko. přijde mi, že stále nemá pravidelný režim ve spaní a v jídle. měly jste to taky tak, nebo jste ho nějak udělaly? jenže se mi ho nechce budit, když spí. u první bylo, že se najedla a usnula, tenhle brouček, se nají, hodinu kouká a pak jde teprve spát. večer režim má každý den stejný- i stejná hodina koupání, pak jídlo a jde do ložnice do posýlky a za nějakou chvíli usne. v noci taky nejí stejně…mám to tak nechat nebo ho mám pravidelně budit i přes den, aby jedl třeba v těch 9,12,15,18? jenže my to máme o hodinu posunutý…díky za rady
Na jídlo jsem nikdy nebudila. Jo, jídával +,– ve stejnou hodinu, v těch 3 měsících už to měl celkem pravidelné, ale pokud náhodou spal a my nemuseli třeba na určitou hodinu k doktorce, tak spal a dostal mléko později po spaní. Jinak ve 3 měsících mi určitě jen nejedl a nespal, už se uměl překulit na bříško, takže hodně času už trávil na zemi na dece, občas v lehátku. Spával třikrát za den + teda v kočáru na procházce.
Malej si dělá režim sám (je mu 5 měs.).Pochybuju, že by na povel jedl a spal. Takže jídlo, hraní, spánek atd. Má to tak cca od těch 3 měs. celou dobu. Předtím jen jídlo a spánek ![]()
To by bylo jak na vojně ![]()
Když spí, nechala bych ho spát. Ta půlhodina navíc ho nezabije. Kdo vlastně kdy řekl, že děti musí jíst po třech hodinách? Budila bych ho jen výjimečně, když třeba potřebuješ někam jít a předtím ho chceš nakrmit…
Rozhodně bych ho nebudila v noci. Naučí se na to a pak ti bude vstávat, i když už hlad mít v noci nebude.
Tak my u tříměsíční máme jen pravidelnou hodinu koupání večer, jinak přes den jí nechávám, jak se jí chce spát i jíst. pokus o sjednocení režimu byl, ale nějak to nevyšlo ![]()
Já bych ho nebudila, pokud ti pěkně prospívá, tak bych ho nechala spát, jak potřebuje. Dodržovala bych akorát pravidelnost večer.
Nas prcek ma 7 mesicu a k pravidelnemu rezimu se dostavama ted… ovsem dost pozvolna, obden nam to dost ujede ![]()
Taky mame jen rezim pri ukladani ke spanku..nejak si nedokazu predstavit, ze by maly kvicel hlady a ja cekala az padle dana hodina ![]()
První dvě děti chodili spát zhruba ve stejnou dobu, jak si určili sami, třetí ani to ne, neřeším, režim mi přijde s více dětmi spíš zátěž.
@baculkaji ahoj,néééé, nic nedělej dle času, nech to na něm, on si řekne, kdy má hlad, kdy chce spát, kdy mazlit…mám taky stejně starou holčičku a nic nehrotím, ale vychází nám to plus mínus půl hodina stejně přes den, ale v noci jinak, chodí spát denně v půl 8,ale jednou se vzbudí o půlnoci, dnes až ve 2h, nic neřešim, myslim, že to je pro mimi nejlepší, hlavně bud v pohodě ![]()
My jsme najeli na rezim od doby co jsme prisli dom z porodnice, koupali jsme okolo 6 vecer pak se najedl, sel spat..V noci se budil 1×,2× na mlicko, nebudila jsem ho nikdy!!Nechala jsem ho spat, on se prihlasil sam kdyz chtel, jedl me po 2-3hodkach. V noci spal skoro celou noc, jak jsem psala budil se 1×,2×, jak kdy nekdy i 3×..Ale to bylo malo kdy.
Rano se najedl hned jak jsme vstali to bylo okolo 8 hodiny, pak okolo 11 jedl. Mezitim i spal..A porad skoro dokola, dodrzovali jsme ty dve, tri hodky mezi jidlem.
Ale kdyz mel syn 3 mesice, uz si i hral a jen nespal, prevaloval se sem tam, a byl na dece na zemi, nebo v lehatku a hral si..A nebo jen tak koukal. A pak usnul treba.
Ale jak byl starsi, rezim jsme posunuli o hodinu, koupali jsme pak v 7 hodin vecer…A jedl hned jak se vykoupal a sel spat.
Ted bude mit dva roky za par dni a koupeme uz o pul osme, jde jist, a pak spat okolo 8 hodiny vecer..Je to uz jiny.
Žádné moje dítě nemá režim. Jen chodíme ve stejnou dobu večer spát. Ne kvůli režimu, ale proto, že já už na sedmou lezu po čtyřech.
„Chodíme do postele“ píšu proto, že to zdaleka neznamená, že usnou. Prostřední dcera usíná na 10, na 11. Často až po mně.
Malá jí 8× denně, ale nikdy né ve stejný čas, nemá v sobě hodinky, prostě když má hlad dám jí najíst..taky je po jídle vzhůru a usne až tak hodinu a půl po tom..a až se vzbudí tak jí zase..
Já mám teda dceru 2,5m, ale budím v 6 a pak jedu po 3,5 hodinách vyjde, když je doktor tak +/-půl hodiny do nějakých 21-22h. V noci nechávám spát. Snažím se jí dát nejaký režim už kvůli starší, školce atd… Zatím se mí to nějak daří dnes teda vstávala v 5 sama.
Mj starší syn neměl režim v ničem snad nikdy, než začal chodit do školky. jakémukoliv vytvoření se tak úpěnlivě bránil, až to bylo k smíchu. jediné co, tak chodil spát podobně od nějakého roka. a vstával podobně. ale rozhodně ne s přesností na půlhodiny. a do roka to bylo jednou v 9, ale taky v 11.. ![]()
zato mladší měl režim už ve 2m, což odpovídalo bráchovu. spát chodí na minuty do teď.
já myslím, že to není vůbec důležité. nechala bych to tak, jak to vyhovuje dítku, a jestli máte stejnou hodinu koupání a usínání, víc fakt neřeš, už i to je dost!
na krmení jsem budila děti jen dokud neodžloutly. (to by byly schopné chrnět třeba 6 hodin.., to se fakt musí), a pak, když jsem potřebovala někam jet - na kyčle, tak vzbudím, nakrmím, a jedem. jinak nee. hlavně v noci ne.
ony nejsou blbé
a ví, kdy mají hlad, kdy chtějí být vzhůru.. stačí jim naslouchat. a můžu říct, že i u dítěte bez režimu, totálně, se to dalo v pohodě, po čase člověk vypozoroval, kdy co přijde..