Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj najde se tu nekdo kdo s deckem (malemu je 3,5 roku) absolvoval magnetickou rezonanci bez narkozy? Zvladli jste to? Nejake doporuceni? My ji mame psanou v celkove anestezii, ale chci se pokusit tomu vyhnout hlavne protoze nejakou tu anestezii uz ma za sebou a taky ma psanou na patek MR a pak v pondeli regulerni operaci v „opravdove“ celkove anestezii. Diky za tipy jak to zvladnout pripadne argumenty proc v zadnem pripade ne ![]()
@macawi bez analgosedace se bude trapit. Je to rychlovka, uspí jen na vysetreni, přeji pevné nervy, a ať vše dobře dopadne.
Edit: pokud se pohne, tak výsledek nebude čitelný a bude muset znovu. rezonance je hlučná a deti se boji, nesmí plakat… Důvodů je mraky, navic nikdo nechce bezdůvodně uspavat dite…
Příspěvek upraven 29.08.16 v 22:10
Moje dcera byla na magneticke rezonanci bez narkozy, kdyz ji bylo asi pul roku. Cele to probrecela, ale pry vetsina takhle malych deti to prospi.
Mám zkušenost jen sama se sebou a co bych dala za analgosedaci
.Chápu tě, že nechceš uspávat, na druhou stranu se nesmí absolutně pohnout a ono to trvá min. 20minut, spíš víc, otřesný uzavřený prostor ( a to jsem byla v dětském nemocnici na udajně prostornějším magnetu), navíc to dělá hrozné rány (dávají sluchátka, pokud budete chtít) a celkově je to takové nic moc, no. Mám stejně starou malou a nedovedu si představit, že by to uležela v klidu (ale je fakt, že ona je trošku hysterka, co se jakéhokoliv lékařského ošetření týče
…Přeju, ať je vše za vama a v pořádku ![]()
Ahoj, vím že chceš pro dítě to nejlepší, ale bude se hrozne bát…nejde jen obto aby se nepohnulo a vyšetření k něčemu bylo…ale MR trvá relativně dlouho a ten hluk v tom „tunelu“ je opravdu hrozný…ma tam co dělat dospělí, který chape o co jde…ale dítě…lezet bez hnutí v uzavřeném prostoru, kde je a poslouchat velmi nepříjemné zvuky…fakt to hodně zvaz…
Bud rezonanci odmítnout nebo narkozu, pro dítě to bude šílený stres, tunel a ještě ty nepřirozené zvuky a málokteré dítě vydrží ležet v klidu
Nejspíš na to lékař ani nepřistoupí protože to dítě to prostě nezvládne, neuspávali by dítě pokud by to nebylo nutné ![]()
Většinou ani nejde o klasickou narkózu - dítě se přispí (lékem na spaní) a za chviličku je zase vzhůru. Rozhodně je to pro něj lepší a šetrnější než si tím projít naživo - nedejbože opakovaně…
Malyho tenkrat jen necim prispali. Tusim chloralhydrat, nevim presne, jak se to jmenovalo. Dali mu to strikackou do pusinky a spinkal. Po MR se asi do 20 min. Probudil. Bylo mu 6 mes. A pak jeste v roce na kontrolni.
Ahoj, já jsem zastáncem krátké sedace, jelikož na magnetické rezonanci pracuju už 8 let..je to pro toho prcka zbytečný stres..je to fakt „kravál“ během vyšetření a aby z toho něco bylo musí ležet v naprostém klidu. Takže nebojte se toho, bude to snadnější pro všechny s maximálním výtežkem. Držte se a všechno zvládněte. ![]()
Myslím, že bez nějaké sedace to nepůjde… Mám taky dítko 3,5 roku a rozhodně by to „zaživa“ nezvládl. Možná ta starší osmiletá už jo, po důkladné přípravě.
Já tam třeba chodím ráda, uspává mě to
, omezený prostor mi nevadí.
Holky vsem diky moc za reakce. Chci to nejlepsi pro maleho…potiz je, ze sama nevim co to je
vsichni mne od toho zrazuji, ale mam kamosku, ktera to absolvovala se synem kdyz mu bylo 2,5 a pry uplne v pohode. Vim, zekazde dite je jine, ale nas malej je docela „rozumne“ spolupracujici dite. Moc by mi pomohlo, kdybych presne vedela do ceho jdeme, kdybych se tam mohla treba na chvilicku podivat…lip bych dokazala zhodnotit jestli je to realne nebo ne…ale to bohuzel nejde. Uvidime, pobavim se s doktorem a dam na to co mi rekne. Je fakt, ze kdyz uz se to dela tak at to alespon k necemu je! Jeste jednou diky za odpovedi ![]()
@macawi tam je blbý že to trvá cca 20 minut a dítě musí fakt ležet bez hnutí a prý to vydává rány a dítě dle mého řve už jen že je v uzavřeném prostoru
Doktor kdyby nemusel tak dítě zbytečně uspávat nebude ![]()
Bez narkozy to nepujde dle me. Jedna se o vysetreni ktereho organu? Musi tam lezet naprosto nehybne, v tunelu a bude mit sluchatka na hlave, je to moc hlasite.
@macawi pokud něco potřebuješ vědět klidně se, nebo pak tam se vyptávej..my u nás na MR pokud to jde tak pouštíme aspoň jednoho rodiče dovnitř do vyšetřovny s prcekm, my třeba neuspáváme protože na to jako ambulantní pracoviště nejsme vybavený, ale pokud tak se toho, dobře to zvládněte..
@Relax00 tak jsem se rozhodla, ze popisu jak jsme dopadli…treba pro inspiraci nekomu dalsimu ![]()
Zvladli jsme to…na jednicku s hvezdickou
malej plakal chvilicku, kdyz mu davali civku na panev (byl na MR kycle) a kdyz ho poutali na lehatko, to se mu teda fakt nelibilo, dokonce chvilku i kopal nohama. Ale kdyz jsem ukecala sestru, at mu nohy neprivazuje, ze se tomu bude spis branit, ze jinak to zvladne v pohode, tak se uklidnil. Jak zajel do tunelu, tak pohoda. V klidku lezel, ani jsme nenasazovali sluchatka ![]()
byli jsme na Bulovce…musim priznat, ze pristup tedy silenej…ve ctvrtek nastup na hospitalizaci, po trech hodinach cekani prisla sestra vyplnit prijmovy papiry a tak jsem se ji zeptala, jestli bych mohla odpoledne, az prijde, mluvit s anesteziologem o moznostech anestezie, ze zvazujeme, ze bysme to zkusili bez anestezie, tak rekla, ze to zjisti. Po pul hodine nabehla doktorka, ktera na mne zacala nasazovat, ze MR stoji 8000 a dalsi termin muzeme dostat klidne az za mesic, tak jsem ji slusne rekla, ze tim mne teda nedojme a jake jsou tedy moznosti anestezie. Tak mi rekla, ze se jedna o intravenozni anestezii s dychaci maskou, tak jsem rekla, ze to tedy odmitam. Na to ona, ze nas tedy zase propusti, protoze bez anestezie se jedna o ambulantni vykon, takze jsme sli zase domu.
Druhy den rano nastup na MR ambulanci, hodina cekani, sestra, ktera kdyz zjistila, ze jdu s 3,5letym deckem, tak rekla „no to vam teda moc sanci nedavam“, dovolila mi tam byt s malym ale rezolutne odmitla moznost pustit mu do sluchatek jeho oblibene pisnicky s tim, ze to nejde, ze na to tam nejsou vybaveni.
Takze celkove „lidsky“ pristup nic moc. Samotne vysetreni nebylonic hrozneho. Hluk tam je, ale i bez sluchatek se da vydrzet. Co mne (a poprve i malyho) prekvapilo, bylo, ze se zvuky stridaji…byly tam tri ruzne zvuky, chvilkama i uplne ticho. Neprijemne bylo to poutani na luzko, tunel nepusobil ani trosku klaustrofobicky, stala jsem malemu u hlavy a drzela ho za ruku. Dovolili mu tam vzit plysaka a tech 20 minut celkem uteklo.
Musim napsat, ze malej je spitalama zocelenej a je vyborne spolupracujici dite (i pri kontrolach a podobne), takze s takovym ditetem neni MR problem ani ve 3 letech, ale mluvila jsem tam s maminkou jejiz syn ma ADHD a toho uspavali i v deseti, takze kdyby nekdo vahal jako ja, tak at se neohlizi na vek, ale spis se ridi tim, jake je jeho dite povahove. My si o tom s malym vypraveli asi 3 tydny dopredu, koupili jsme spolu darek, ktery mel slibeno, ze dostane, kdyz bude v tunelu statecnej, den pred zakrokem jsem mu na netu ukazala obrazky jak MR vypada a pustila mu i nejaky videa z youtube. Snazila jsem se mu dopredu dat maximum informaci, aby ho nic neprekvapilo, takze „problem“ nastal jen v situaci (poutani na luzko), kterou jsme predem neprobrali.
Taky jsem mela trosku strach, aby z toho nemel „trauma“ i kdyz to zvladne, ale byl fakt uplne v pohode, ani ruku mi nijak nesviral a v pulce povidal, ze uz si muzu vzit plysaka, ze ho nepotrebuje. Takze mam radost, ze jsem se rozhodla jak jsem se rozhodla a hlavne ze to dobre dopadlo ![]()