Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Kočky ahoj, chci se zeptat, příští týden mě čeká magnetická
mám z toho hrůzu, představa, ze půjdu hlavou do tunelu
k věci, Gyndar mi naměřil 1400 prolaktin, řekl, ze mám nejspíš Tumor v hlavě, tudíž jsem se malém složila a brecela půl dne.. pak jsem šla do nemocnice, kde mě uklidnili, ze neumru
ze doktor mi to špatně vysvětlil.. u doktorky hodnota 800, no a teď mám strach jak z tunelu tak i z toho aby mi něco nezjistili.. Mamka má roztroušenou sklerózu je možné ze bych ji mohla dostat taky? A hlavně! Co vše nesmím den před magnetickou? Slyšela jsem, ze se nesmím malovat, kouřit, jist,.. co je pravdy?
Děkuji
(vím, ze je možnost ue už nebudu mít nikdy děti, ale s tím jsem smirena už od doby co mám doma svou malou milovanou certici
)
@maily3245 Ahoj. Na MR jsem byla taky. Jak jsem se toho bála tak to bylo v pohodě 🙂Den před jsem si jen sundala všechno kovové ( piercing, náušnice ) aby jsem to nemusela sundávat v kabince. Jak se znám nechala bych to tam 😃Musela jsem se převléct do andělíčka, spodní prádlo kromě kalhotek sundat. Pak mi asistent řekl co se bude dít. Lehla jsem si na lehátko, dostala jsem sluchátka a hlavu mi zafixovali. Do tunelu ti zajede jen hlava. Takže nohy a zbytek těla ( do prsou ) máš volný. Mě pomohlo, že jsem mohla hýbat nohama. Jen ten zvuk je nepříjemný. Ale taky se to dá přežít. 🙂Mimochodem já byla na MR kvůli cystě.
@maily3245 jestli máš ještě nějakou otázku tak se klidně ptej 🙂
@maily3245
joj klíííííd ![]()
nebojte, prolaktinom nebo adenom v hypofýze má každá druhá, jen o tom neví a nic se neděje
no dobře, přeháním, každá druhá to vážně není, ale je jich hodně a na většinu se nikdy ani nepřijde a nedělají žádné problémy, klid, bude dobře, je dobře že budete dovyšetřena, nicméně fakt v klidu, nebojte, je to poměrně běžná věc a většina z nich se jen sleduje
u těch malých nálezů je jich až 96 procent na tom tak, že se ani po 5 letech nijak nezmění a nenarostou a jen se prostě sledují
Hlavně si tam neberte mobil
historky z magnetický jsou různý, ale ta, jak si maník zapomněl v kapse mobil, ten se vytrhl, i s kapsou, jistě, přimagnetoval na tu magnetickou a pak museli měnit hélium nebo co to v tom je asi tak za mega…ta historka není moc z těch oblíbených ![]()
fakt hodně dbejte pokynů personálu a hlavně nic kovového ani mobilového nezatajujte
Mám adenom na hypofýze. Už mnoho let. Je stejný. Neměnný. Dřív jsem mívala vysoký prolaktin, měla jsem léky. Nyní už je neberu a je jen trochu zvýšený.
Otěhotnění - vysoký prolaktin může zatěžovat možnost otěhotnění. Je to vlastně stejný princip jako kojení. Hůř se otěhotni, ale není to stoprocentní ochrana. Léky na snížení prolaktinu vlastně pomohou k tomu, že nebrání těhotenství.
@maily3245 hledá si prolaktinom, což je nezhoubný obvykle malinký nadůrek, který se ani neoperuje, berou se prášky.
do MR není žádná příprava, jen si musíš vyndat piercing z jazyka a podobně
kouřit můžeš.
Byla jsem loni, taky jsem měla strach z toho rámusu a že budu někde strčená.
Prostě jsem hned na lehátku zavřela oči a otevřela je, až když jsem vyjela ven a bylo to ok. Divný, ale Ok
Žádnou přípravu krom sundání náušnic si nevybavuju.
Tak zrovna magnetická rezonance je vyšetření podle mě úplně nejvíc na pohodu. Nesmíš mít nic kovového na sobe, tedy hlavně ne v tom místě, které budou vyšetřovat, však to taky potvrdis v odtazniku. Lehnes, dostaneš sluchátka (někde do nich pouští hudbu) a zajedes. Pokud jsi katastrofobik tak prostě zavři oči a představuj že jsi někde na louce, já nejsem, takze jsem v tunelu cumela a zkoumala z čeho jsou vyrobeny stěny a na jedné kde jsem měla hudbu si v duchu popevovala do rytmu rámusu, který vůbec není nesnesitelný. Co je oooobr nevýhoda a fakt problém…potřebovala jsem se vždy někde podrbat (na zadku) a když se nesmíš pohnout tak to je fakt peklo. Jsou horší vyšetření, pro mě třeba taková lumbální punkce…ani ne odběr jako postpunkcni syndrom m, to bylo něco strašného.
No, magnetická rezonance nepatří mezi mé oblíbené, mám paniku z malých prostor a ten nepravidelný hluk tomu moc nepomáhá. Ale zatnu zuby a vždycky to vydržím. Jinak nic necítíš, nic nebolí. Jestli nemáš strach z malých a úzkých prostorů, tak to bude na pohodu. Neboj.
Moc děkuji holky za podporu
pravé se bojím aji ve výtahu no
ale nějak to snad zítra zvládnu
takže mohu normálně jist a pit? Nebo nesmím 3 hodiny před? Dekuju a jak dlouho jste tam byli :-/ v tom tunelu
@maily3245 tam žádný omezení není. Strojek na srdce nemáš ne? Prostě sundej náušnice a kovové věci, lehni na lehátko a představuj si že ležíš doma v posteli nebo někde na pláži na lehatku. Fakt není důvod se bat. To už bylo teda hodně neprijny emg…Rezonance je nic oproti tomu. Je ln lehký rámus kolem hlavy
byla jsem tam tak…já nevím…40 minut asi, a hrozně mě to uklidňovalo, takže jsem jim tam usnula ![]()
prostě relax, havaj
šla jsem, to už je let, kvůli epilept. záchvatu z nevyspání, protože blbá matka slepice / já / musela hrdinně kojit nebožátko rok a půl staré dítě v noci 8 krát, protože nebožátko dítě mělo zlozvyk, žádné noční "kojení " samozřejmě v tom věku dávno nepotřebovalo, a tak se matka blbec / já/ složila z nevyspání trvajícího rok a půl ![]()
a jak jsem tak byla chronicky nevyspalá, tak mě to klepání kladívkama na mri hezky zrelaxovalo a usnula jsem tam, ač těsné prostory fakt nesnáším, inu…mateřství ![]()
/ chlapeček pak byl odstaven ze dne na den, ze dne na den začal šmejd KRÁSNĚ spát celou noc a bylo…dnes už je velký mládenec, a ani by tomu nevěřil, kdybych mu to vypravovala…/
@Borrealis jsem se zasmala
děkuji za odlehčení
ale 40 minut no to nevím jestli dam nebo mám strach i ve výtahu
uvidíme no.. už za hodku mě to čeká ![]()