Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Přeptala bych se důkladně neuroložky co vlastně chce na MR zjistit, nechápu, že ti to pořádně nevysvětlí. Pak bych zašla za jiným neurologem a probrala dítě a jeho problémy tam a podle toho se rozhodla.
Syn začal chodit na 16 měsících, měl hypotonii, cvičili jsme Vojtovku a a taky jsem změnila neurologa.
Já jsem na MR teď byla s dcerou (necelé 3 roky), byla to 1 noc hospitalizace, od půlnoci se už nesmí pít a jíst, dceři dávali kanylu ještě před uspáním (v některých nemocnicíh to dělají lépe-až po uspání), což nebylo příjemné ještě víc o to, že u toho byl doktor pitomec, ale to je na jinou debatu. Před vyšetřením dostala na lžičku nějaký oblbovák a pak ji uspali, za 30 minut byla vzhůru. Pak byla chvíli zblblá, některé děti i zvrací nebo jsou zuřivé. Taky nemohla ještě asi 2 hoďky po probuzení pít a jíst.
Celkově žádná hrůza, ale pro malé dítě taky nic příjemného a hlavně ten půst a narkózu nesou některé hůře. Já nepovažuju narkózu, i když jen takhle mírnou za banalitku, takže bych si pořádně zjistila jak moc potřebné to vyšteření je, jestli se nedá případě i o něco odložit až podle dalšího vývoje dítěte.
@ivana-domca píše:
ona mu dělala v 10ti měsících sono hlavičky, nic nenašla kdyby bylo něco takového, tak by se to ukázalo už tam, nebo ne?
sono nemá ani zdaleka tak dobré rozlišení. větší hydrocephalus nebo jinej šmejd by asi na sonu vidět byl, ale přeci jen už je to pár měsíců.
My na sonu hlavičky přes fontanelu byly s Anežkou taky…před pár měsíci na EEG…ale na sonu nejde vidět prý všechno, ta magnetická rezonance je nejpřesnější, říkala doktorka.
Ale jestli to budete probírat za tři měsíce, tak bud ráda, evidentně se neděje nic kritického, když je na to tolik času
Nás by tam doktorka viděla nejradši už zítra, tak jsem z toho na nervy, i když věřím, že bude všechno v pořádku…
@oukidouki píše:
No co já vím, tak údajně rezonance je právě snad nejpřesnější…sono nemusí ukázat vše
aha, tak to nevim ![]()
no rozhodně ještě vyhledam jiného neurologa a poradim se s ním, stejně jsem chtěla oba kluky přehlásit k nám do demosthenesu - specializovane středisko pro děti s poruchami, jak s psychickými, tak s fyzickými, starší kluk tam má, psycholozku a logopeda, je tam i dětská neurologie, tak ať to máme všechno na jednom místě a tam se k rodičům chovají úplně jinak ![]()
@Mišanila píše:
Přeptala bych se důkladně neuroložky co vlastně chce na MR zjistit, nechápu, že ti to pořádně nevysvětlí. Pak bych zašla za jiným neurologem a probrala dítě a jeho problémy tam a podle toho se rozhodla.
Syn začal chodit na 16 měsících, měl hypotonii, cvičili jsme Vojtovku a a taky jsem změnila neurologa.
ty jo, co chceš vysvětlovat? Dítě se nevyvíjí, nebo příliš pomalu, nebo má nějaký nález. Rezonance se dělá, jestli na mozku něco není. Rezonance vidí téměř vše (vyjma infekce a epilepsie). Jakékoli podrobnější vyšetření akorát rodiče šíleně vyděsí, obvykle chce lékař na prvním místě vyloučit takové diagnózy, o kterých rodič ani snad nechce vědět, že existují.
To je já nevím, přijdeš k doktorovi, že tě bolí břicho, on ti nabere krev. Když se budeš ptát proč, zajímá tě explicitně, že chce vyloučit, jestli rakovinu slinivky? jak se asi budeš cítít v mezičase, než ti dojdou výsledky, když ti něco takového řekne? Jak se bude cítit vyděšený rodič, než si vyčeká měsíc do termínu na MR?
Na druhou stranu ta rezonance se taky nedělá hned…jsou tam čekačky pokud nejste akutní, čekali jsme dva měsíce na první termín, malá nakonec nemohla jít, protože přes noc onemocněla, začala horečkovat atd. prostě druhý den jsme frčely domů a pak jsme čekali opět dva měsíce na další termín…nikdy nevíš, zda v daný termín nebudě dítě nemocné…
@Pudloslava ty jo, tak snad to v první řadě záleží na každém konkrétním člověku, jestli informace chce a nebo ne? ty je nechceš, já je chci. Chci informace proč mám jít s dítětem na nějaké vyšetření, ketré není úplně banální.
@oukidouki píše:
Na druhou stranu ta rezonance se taky nedělá hned…jsou tam čekačky pokud nejste akutní, čekali jsme dva měsíce na první termín, malá nakonec nemohla jít, protože přes noc onemocněla, začala horečkovat atd. prostě druhý den jsme frčely domů a pak jsme čekali opět dva měsíce na další termín…nikdy nevíš, zda v daný termín nebudě dítě nemocné…
no to jestli bude nakonec to vyšetření potřeba, tak to bude celkem sranda, v březnu jdeme na kontrolu a v červnu mám termin porodu ![]()
Tak asi záleží na kraji…my byli v dětské nemocnici v Brně, nevím, jak je to u vás…ale obecně se na tato vyšetření čeká dost dlouho ![]()
@Mišanila píše:
@Pudloslava ty jo, tak snad to v první řadě záleží na každém konkrétním člověku, jestli informace chce a nebo ne? ty je nechceš, já je chci. Chci informace proč mám jít s dítětem na nějaké vyšetření, ketré není úplně banální.
jistě, tak když se chceš informovat, tak se ptej, ale nepoňoukej k tomu jiné lidi, jako by bylo nějak zásadně nezodpovědné se neinformovat. Důvěřovat svému lékaři je podle mě vcelku rozumný přístup.
@Pudloslava píše:
jistě, tak když se chceš informovat, tak se ptej, ale nepoňoukej k tomu jiné lidi, jako by bylo nějak zásadně nezodpovědné se neinformovat. Důvěřovat svému lékaři je podle mě vcelku rozumný přístup.
Ty jsi ale nějaká hrrrr. Nikoho nepoňoukám k ničemu
, zakladatelka je snad svéprávná a rozhodne se podle svého.
Důvěřovat lékaři ano, ale ne vždy, těch špatných zkušeností s přílišnou důvěrou má taky pár lidí. Není špatné se neinformovat, jestli nechceš vědět nic, tak je to tvoje volba, důsledky poneseš ty, neříkám, že je to nezodpovědnost!
@oukidouki Tady v Libereckém kraji trvalo objednání vždy měsíc, termín jsem posouvala 2×, jednou rýma, podruhý průjem.
A jinak pro zakladatelku ono i mezi neurologama můžou být dost rozdílné názory, jeden nám říkal „rozhodně cvičit Vojtovku“ a druhý „není třeba cvičit, je to ok“. Tak můžeš probrat nutnost MR s druhým neurologem.
A doufám že moje názory to nebereš jako poňoukání, nebo nepřípustné ovlivňování ![]()
@Mišanila píše:
@oukidouki Tady v Libereckém kraji trvalo objednání vždy měsíc, termín jsem posouvala 2×, jednou rýma, podruhý průjem.A jinak pro zakladatelku ono i mezi neurologama můžou být dost rozdílné názory, jeden nám říkal „rozhodně cvičit Vojtovku“ a druhý „není třeba cvičit, je to ok“. Tak můžeš probrat nutnost MR s druhým neurologem.
my cvicime bobatha, určitě to proberu ještě s jiným neurologem, zprávy z vyšetření mám u sebe, tak o to to bude snazší ![]()
No co já vím, tak údajně rezonance je právě snad nejpřesnější…sono nemusí ukázat vše