Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@ivana-domca můžeš, ale sedět vedle toho tunelu..
Jednou jsem byla s uspáním a pak bez a zlaté uspání.. Musela jsem mu držet ruky i nohy a nad ním hučel tunel..sestry na mě řvaly, že mám držet silou, že doktor nic nevidi…
Jako chápu tvoje starosti, ale kdybych měla volit věk tak mi přijde, že ty starší děti to vnímají už hůř a mají i sílu.. Já tam naštěstí byla s větším kojencem ale i tak..
@Mišanila to souhlasím, každé dítě je jiné, ale zase mi přijde, že ty starší už mají z toho rozum, že poznají, že se bude něco dít už dopředu..
Hm, té hospitalizace se já asi bojím nejvíc, doktorka říkala, že máme počítat s cca týdnem, resp. od pondělí do pátku…mi to přijde strašně dlouho a neumím si to představit, tolik dní v cizím prostředí a jíst budu muset nemocniční stravu
Ale věřím tomu, že malá to bude zvládat líp, než já ![]()
@ivana-domca píše:
jo to máš pravdu, mě šlo taky o to, jestli je to tak akutní, že by to nevydrželo do 3 let odložit, pak už by to mohlo jít bez narkozy![]()
teď už to dr. po druhé odsunula, že za 3 měsíce uvidíme, ale je fakt, že nejsem dr. a vím prd, co všechno jsou za poruchy mozku, jsem jen matka, která vidí, že se vyvíjí pomalejším tempem, ale vyvíjí
pochybuji ze by trilety dite ulezelo MR
to vis, ze ona o tom taky nejspis premysli, jestli jo, nebo ne. a ze si nemysli, ze by slo o nejakou silenou hruzu, protoze to by vas poslala do spitalu a hnedka.
Ale proste se ji neco asi nezda a bude klidnejsi, kdyz se ta MR udela. Hele kdyby tam nakonec neco bylo, tak by sis pak to odkladani vycitala.
Taky nechápu, jak mohli nechat tříletý dítě bez uspání
, když jsem tam byla se synem, přivezli tam 15letou holku, byla tedy na vozíku a ptali se jí, jestli se na to cítí, popsali jí to a nakonec se s maminkou dohodli, že jí taky uspí, prý děti uspávají snad vždy, dospívající na domluvě a dospělé většinou asi bez…
Každopádně bych určitě do toho vyšetření šla, at víte na čem jste
@Pudloslava píše:
Samozrejme ze jdi na rezonanci, kdyz ti to lekar doporucuje. Rezonance neni nic lacineho, vasi lekarce to jde z nakladu, takze nemel obavu, ze by k tomu mela nejakou vedlejsi motivaci - naopak. Krome „jen pomalejsich“ deti s vlastim tempem jsou taky deti nemocne. Prikladem nemoci, kde je vcasna diagnostika dulezita, je hydrocephalus. Kdyz se necha, postupne nenavratne zlikviduje mozek, ale da se pomerne elegantne vyresit. A jine jsou jeste horsi. Nerada desim, nicmene ty to zjevne malicko potrebujes.
To se divím, že to někde udělají ambulantně…v Brně všichni museli zůstat přes noc ve špitále, vyjímečně místní pustí prý odpoledne domů, ale musí mít v blízkosti špitál, kdyby něco…
Co jsem vypozorovala, tak některé děti po narkoze spinakjí, některé pláčou, ale příjde mi, že právě ty větší to snášely hůře než ty do roku např…naše malá je kojená i v noci, děsila jsem se, jak to zvládne bez jídla a k mému přkvapení vydržela bez jídla a pití 12 hod a ani neplakala, prý asi vycítila, že něco se děje, jen na mě koukala, vozila jsem ji v erárním kočárku, na chvilku i usla, prostě jsem nechápala…zvládla to velmi dobře, po narkoze taky celou dobu, než jsem ji mohla znovu nakojit spinkala ![]()
@oukidouki a to tam děti berou hned ráno na to vyšetření?
Malej je v noci bez jídla v pohodě, možná by vydržel i bez té snídaně, ale po té narkoze nevim jak by vydržel a 3×-4× za noc se budí na pití, bez pití nevydrží. Nemocnici máme za barákem, když šel porod ambulantně, tak tohle by mohlo jít taky
![]()
@ivana-domca Oni děti objednávají na ráno, byly jsme s dcerou asi v půl deváté. tak pak asi v půl jedenácté po vyšetření už se mohla napít a sníst pár piškotů. Můžeš se ještě domluvit přímo tam, nebo s lékařem, který tě tam bude objednávat, že chceš co nejdřív to jde.
S ambulantní MR u dětí, to nevim nevim, záleží jaká mají u vás pravdila a postupy. Dceru ještě večer prohlédli, aby se ujistili, že je zdravá a sepsali jsme nějaké informace. Ale i to by šlo udělat tak, že by jste se tam den předem stavili, tam je důkežité hlavně aby vydržel do rána bez jídla a pití, což jde saozřejmě zvládnout jak doma tak v nemocnici, tak se poptej.
Mně na tom přijde u těchle malých dětí nejhorší to, že nemůžou ani pít, záleží jak moc je zvyklý. Dcera to dala s přehledem, i když pak po vyšetření už taky trochu kňourala, že chce napít a má hlad. Ona po narkozě nespala a hned byla jako rybička, ale tvůj synek třeba může tu dobu prospat a být v pohodě.
No v Brně to berou dle stáří dítěte, my se dostali v těch 8 měs na řadu v 9.30 hod…:(, mají tam dost narváno, fakt záleží na kraji…
@Mišanila právě že je na pití v noci hodně zvyklý, vypije kolem 200 ml, když mu nedám napít, tak řve, jak kdyby ho někdo vraždil ![]()
@oukidouki píše:
No v Brně to berou dle stáří dítěte, my se dostali v těch 8 měs na řadu v 9.30 hod…:(, mají tam dost narváno, fakt záleží na kraji…
No Brno je velký
Tady v Jablonci jsem se objednávala napotřetí už sama a nebyl problém se domluvit na co nejdřívějším termínu.
Možná jsem nebyla pochopena - my s dcerkou čekali do 3 let, ale stejně byla v narkoze. Snášela ji docela dobře, akorát teda mi ji už po vyšetření dali nespící a neusnula ani do večera. Naše hospitalizace byla na 3 dny, ale byla v tom i další vyšetření - moře
.
Nicméně nás na noc už pak poslali domů - ale on to byl pátek. Dcerka byla v ten den na NMR druhá nejstarší a tak šla na řadu v půl desáté. Děti z oddělení převáželi co půl hodinku. V devět dostala jakýsi oblbováček sirupek a pak nás převezli do čekárny na NMR. Dcerku tam ode mne vzala sestra a pak mi ji donesli probranou, šla jsem s ní na dospávák, kde ale nespala, nicméně tam byla spousta jiných lidí po operacích - tohle byl pro mne ten nejhorší zážitek z celého pobytu v nemocnici v Ostravě. Čekali jsme tam na posledního chlapečka, co šel ještě po dcerce - takže za půl hodiny jsme jeli zpět na oddělení. Chlapeček snášel narkozu hodně špatně a křičel celou dobu po probrání - byl to autík a jeho maminky mi bylo v ty hodiny, kdy jsme čekali spolu na pokoji na výsledky a propuštění, hodně líto. Netušila jsem, že mne čekají stejné „zážitky“ s postupem času. Ale to je odbíhání od tématu.
Takže, pokud Vaše neuroložka zvažuje NMR tak se zepte jproč ji chce dělat, jak ti tu psaly holky. Nemyslím si, že by ji chtěla dělat, proto, aby měla čárku za výkon, spíš potřebuje získat jistotu. My měli štěstí, že naše neuroložka je rozumná ženská, ví, že s náma má jednat na rovinu a odpovídá nám na všechny dotazy, i na ty, které jí nejsou příjemné. I proto ti můžu říct, že stran narkozy a jejího účinku na malý dětský mozeček, se prý ještě pořádné studie nedělali - nechci tě strašit, ale jenom bys to měla vědět. Oni ti k tomu řeknou vše co ví, ale to co neví, ti nemůžou říct.
No právě to bylo v Brně ![]()
Ráno jsme dojeli nalačno po dvou hodinách se pak jedlo a poušteli nás týž den odpoledne..
Možná jsem napsala, že za dvě hodiny se jede, což jsem zblbla, ale týž den odpoledne nás pustily vždy..