Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj maminky ![]()
Mám na vás dotaz. Se synem chodíme od 8mi měsíců na rehabilitaci a neurologii. Začal pozdě lézt a sedět pozdě. Teď je mu 15 měsíců a ještě pořád nechodí. Neurolozce se pořád něco nelíbí, že nedělá paci a pod. Nejsem odborník, ale podle mě je pouze pomalejší a jede si svým tempem. Na magnetickou rezonanci by musel pod narkozu a to se mi nelíbí. Prostě prozatím nechci, aby to to vyšetření podstupoval. Podle rehabilitační dr. má lehkou hypotonii, ale to snad není důvod k takovému vyšetření
Epilepsii ani nic podobného nemá.
Starší kluk má adhd, ale to se řeší až nástupem do školky, většinou speciální skolkou a dochazenim na psychologii, jinak 100 % se snad diagnóza určuje až nástupem do školy.
Nebyla jste některá v pod. situaci?
Moc děkuji za pripadne reakce ![]()
Náš syn byl na magnetické rezonanci když mu byla 5 měsíců nejde pod klasickou narkozu jen ho třošku přispali nebála bych se to a raději bych na vyšetření šla nikdy nevíš co tam je a pokud to chce neuroložka neváhala bych
Ahoj, já byla se synem na magnet. rezonanci, když mu bylo pět měsíců, protože měl bulku za uchem a nevěděli, co to je a v pohodě, pokud ti to doktoři doporučují, tak ví co dělají a nebála bych se toho.. je to slabá a velmi krátká narkoza.., ale konečné rozhodnutí je na tobě
Já jsem v podobné situaci
Zrovna dnes jsme byli s malou (19m, 17 korigovaně) na neurologii a výsledky vyšetření se oproti minule zhoršily, takže nás magnetická rezonance taky čeká. Prý když už tam budem, nechá udělat i oční pozadí a ještě nějaké krevní odběry.
Radost z toho nemám, ale zas aspoň budeme mít jistotu, že je všechno v pořádku a budem vědět, že to chce jen cvičit, cvičit, cvičit. Anežka taky zatím nechodí a má problém s pravou nohou, špatně na ni došlapuje.
(A kdyby nedejbože tím vyšetřením na něco špatného přišli, tak to taky radši chci vědět co nejdřív, ať se s tím co nejdřív začne něco dělat…)
Můj měl taky rezonanci, když mu bylo 5 měsíců, narkozu měl asi 20 minut, nebála bych se toho, radši at víš na čem jsi. Přeju at je vše v pořádku.
@jjaneck píše:
A kdy zacal lezt a sedet?
v 10 měsícich začal sedět a stavět se u nábytku, po roce začal lézt po 4, prostě nejde podle tabulek a dr. se to nelíbí, říká jenom máma a ham, nedělá paci paci a pá pá
![]()
Syn je hubený a dlouhý, má dlouhý trup, což si myslím, že i z toho důvodu může být opožděný v pohybu, ale on nemá být po kom silný, když jsme všichni hubení ![]()
OMůj tomik. začal lézt v říjnu. obchá
zet
nábytek v 11.a na nozicky. zatím ani nestojí. a sedět teď v listopadu.tedy 11. Na rehabilitaci. chodí id září zlepšil se.jen se předčil. víc nic. oproti bráchu je pomalý o 3měsíce. kde je problém je slabí. měl slabé bříško a při má kulaté zadečku
Naše malá byla na rezonanci v narkoze, když jí byli necelé tři roky. A bylo to proto, že ještě ve věku tvého syna ani nelezla.
Taky jsem bojovala s tím, že nechci narkozu, a na druhou stranu mi bylo vysvětleno, že se nečeká nějaký nález na NMR, šlo jenom o tu jistotu, že tam fakt nic není.
Takže Ti napíšu asi toto:
Moc záleží, proč chce neuroložka aby Tvůj klučík podstoupil NMR. Pokud je to z důvodu, že se ji nezdají ty „nezvládnuté“ dovednosti stran sociálních hříček, tak předpokládám, že má podezření na PAS (poruchu autist. spektra) a jestli je to tak, tak se jenom v malém(mizivém) procentu něco na rezonanci potvrdí. V tomhle případě a pro tenhle důvod má NMR čas do 3 let. V té době už budete mít za sebou další čas, který malému dáš ke zvládnutí oněch „opoždění“ - píšu tyto slova schválně do úvozovek, protože se nemusí jednat o nic z toho co teď píšu. Je to opravdu možné, že máš doma osobnost, která si prostě za každou cenu jde svým tempem.
Pokud má ovšem neuroložka jiné podezření, pokud vidí nějaké zhoršování a pod. Tudíž vidí neurologický důvod, pak neváhej a podstupte ten zákrok. není to žádná hrůza, dítko je v podstatě po něm skoro hnedka OK. Húř to nesou samozřejmě maminky.
Držím palečky, aby případná NMR nic neukázala a klučík byl zdravý!
@ivana-domca jestli si nejsi jistá, tak si zajdi na konzultaci k jinému neurologovi, na to máš právo. Naše doktorka sice nad Anežčiným tempem nijak nejásala, ale dokud tam nějaké pokroky byly, a hlavně podle jejího vyšetření (kladívko, polohové testy a pod.) bylo vše v normě, tak nic nehrotila. Až dneska se jí právě nelíbily odezvy na to oklepávání, vyptala se nás na všechno možné i nemožné a pak doporučila tu magnetickou rezonanci, abychom měli přesnější informace, jak to v té hlavičce vypadá.
Nevím, jak vypadají neuro vyšetření u vás, jestli ti doktorka vysvětlila všechny výsledky a tak, kdyby mě chtěla hnát do nemocnice jenom kvůli pomalejšímu tempu vývoje, taky by se mi nechtělo. Tak to s tou tvou ještě pořádně prober ![]()
Samozrejme ze jdi na rezonanci, kdyz ti to lekar doporucuje. Rezonance neni nic lacineho, vasi lekarce to jde z nakladu, takze nemel obavu, ze by k tomu mela nejakou vedlejsi motivaci - naopak. Krome „jen pomalejsich“ deti s vlastim tempem jsou taky deti nemocne. Prikladem nemoci, kde je vcasna diagnostika dulezita, je hydrocephalus. Kdyz se necha, postupne nenavratne zlikviduje mozek, ale da se pomerne elegantne vyresit. A jine jsou jeste horsi. Nerada desim, nicmene ty to zjevne malicko potrebujes.
Já byla na rezonanci s malou 8 měs nedávno. Má epilepsii, tak to bylo nutné, aby se ujistili, zda tam něco není. Také jsem měla obavy a velké, ale nakonec to zvládla výborně. Důležité je, aby na tu rezonanci bylo dítě zcela zdravé, ani rýma nesmí být, aby byly průchozí všechny cesty atd. Moc se mi to také nelíbilo, ale kdyby tam něco bylo, tak by bylo dobré to vědět co nejdříve.
Můžeš zkusit navštívit jiného neurologa, zda bude mít stejný názor, ale neviděla bych v rezonanci až takový problém, v narkóze jsou i úplně malá miminka.
@Etcetera78 ona semnou právě vůbec nic neřeší, když jsem se s ní chtěla poradit o očkování priorixem, tak mi řekla, cituji: není důvod očkování odkládat, ale možná by to bylo lepší, ale vůbec nic by se nestalo, kdyby jste ho nechala naockovat" co si z toho mám vybrat? ![]()
dneska jsem s ní chtěla řešit, proč to prozatím nechci, prý to probereme za 3 měsíce, že to zase tolik nepospicha, že nějaký pokrok udělal a že v celku velký kus, no já jsem z ní úplně mimo ![]()
@Pudloslava píše:
Samozrejme ze jdi na rezonanci, kdyz ti to lekar doporucuje. Rezonance neni nic lacineho, vasi lekarce to jde z nakladu, takze nemel obavu, ze by k tomu mela nejakou vedlejsi motivaci - naopak. Krome „jen pomalejsich“ deti s vlastim tempem jsou taky deti nemocne. Prikladem nemoci, kde je vcasna diagnostika dulezita, je hydrocephalus. Kdyz se necha, postupne nenavratne zlikviduje mozek, ale da se pomerne elegantne vyresit. A jine jsou jeste horsi. Nerada desim, nicmene ty to zjevne malicko potrebujes.
ona mu dělala v 10ti měsících sono hlavičky, nic nenašla kdyby bylo něco takového, tak by se to ukázalo už tam, nebo ne?
A to že nejde o klasickou narkozu, jako před operací mi taky neřekla, to se dozvídám až tady
![]()