Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@-Teri- píše:
@zrcadlo jak sušíš? V sušičce nebo na slunci tu kořenovou zeleninu?
V sušičce, nastrouhám na hodně hrubém struhadle a ty nudličky usuším, smíchám i se sušeným libečkem a petrželkou. Část toho rozdrtím úplně a mám takový dochucovací prášek, který používám třeba do bolognské směsi na těstoviny, část toho jen namíchám a nasušené mám v obří sklenici. Na polévku je pak nejlepší na trošce másla tuhle sušenou směs orestovat (pustí to tu vůni) a pak zalít vývarem a počkat do změknutí (je pravda, že je ta zelenina trošku víc žvýkací, ale nám to chutná).
@-Teri- Saláty dávám ty česací (netvoří hlavu, jen vždycky pár lístků oberu do salátu k jiné zelenině) nebo mangold (něco jako špenát, používám čerstvé listy). Cibule je nenáročná (i na zálivku), s pórkem už je práce, musí se sázet hluboko do brázdy a pak postupně přihrnovat, aby se tvořila ta podzemní část. Zkoušela jsem jednou a pórky byly úzké a musely se celé rozebrat a vyčistit (byly podstatně víc špinavé, než ty z krámu, asi jsem blbě přihrnovala), tak za tu práci mi to nestojí. Celer si kupuju pár sazenic, ale spíš pro pocit, bulvy mi nikdy nenarostou tak velké a hezké, takže když pak suším tu zeleninu, tak třeba jeden velký celer dokoupím. Taky se mi nedaří květák/brokolice/zelí - takže to nepěstuju.
@zrcadlo super, díky:) a ty česácí saláty- to je jaká odrůda?
@-Teri- píše:
@zrcadlo super, díky:) a ty česácí saláty- to je jaká odrůda?
Myslím, že Dubáček, ale mám i nějaký červený, ten už nevím, jak se jmenuje. Na semínkách je napsáno Salát k česání
K přípravě půdy - teď dáváme kompost (my ho zaryjeme vždycky tak někdy ke konci zimy, přes zimu ho ještě necháváme uležet, takže ho tam dáme tak měsíc, měsíc a půl před sázením a funguje to dobře), ale když jsem začínala budovat zahrádku a ještě první rok kompost nebyl, tak jsem si na doporučení zahradníka koupila granulovaný hnůj, který už je nějak upravený, takže se může použít i na jaře těsně před sázením a dokonce je možné s ním i přihnojovat v průběhu sezony. A musím říct, že jsem měla fakt hned ten první rok krásné velké rostliny, které hodně plodily.
A sazenice jahod teď koupíš bez problémů a jahůdek se letos dočkáš, jdi do nich.
A ještě k tomu zalévání - vyzkoušela jsem dát k rajčatům „závlahový systém“ z PETek (na netu je fůra rad) a fungovalo to, mohla bys to zkusit, když budeš týden pryč.