Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
zdravím maminky,četla sem už diskuze o vzteklých dětech a chtěla sem se jen zeptat, jak se ke vzteklému dítku zachovat venku mezi lidma, když ztropí takovou scénu až se všichni otáčejí…už jsem z toho docela zoufalá..malýmu je 17m a vzteká se kvalitně,když sme doma nebo na návštěvě a nijak ho nikdo neomezuje je to celkem v pohodě až na to že obrátí byt vzhůru nohama,jakmile ale někdo zasáhne,celý se našponuje,klekne si,zakloní hlavu a spustí takovej řev,doma ho nechávám být, za chvilku se uklidní a přijde se pomazlit ale když sme venku,přece ho nenechám ležet na chodníku… ![]()
Tak to mě taky zajímá,protože ten můj vztekloun to je fakt něco,starší dítko se v snad v životě nevztekalo,natož aby se válelo po zemi.A ten mladší,ten už se válí od 10 m ![]()
Venku se chovej stejně jako doma, možná odtáhni dítě mimo obecenstvo.
Proč bys nenechala dítě svíjet se vzteky na chodníku?
Já to dělám běžně. Pro mé děti je to nejefektivnější způsob, aby byl klid. Maty brzy pochopil, že je mi jeho vztekání ukradený na jakémkoliv místě a přestal ![]()
@Ywett píše:
Venku se chovej stejně jako doma, možná odtáhni dítě mimo obecenstvo.
Proč bys nenechala dítě svíjet se vzteky na chodníku?Já to dělám běžně. Pro mé děti je to nejefektivnější způsob, aby byl klid. Maty brzy pochopil, že je mi jeho vztekání ukradený na jakémkoliv místě a přestal
Taky to tak dělám když je potřeba, naštěstí už se to dlouho nestalo.
![]()
Já jsem ta matka co je zastáncem toho, plácnout na zadek. Naše děti miluju, ale je třeba jim určit hranice! Pokud nejsi stejná krevní skupina, tak mou radu přeskoč. ![]()
Taky máme vzteklouna vzteklýho, doma někdy vyteču a plácnu přes zadek, nebo posílám do pokoje uklidnit se, to docela funguje, jde, zavře dveře, za chvilku je zas otevře a většinou už neřve a lísá se. Venku je to horší (nedostatek pokojů
, taky ty lidi kolem
), zkouším převést pozornost kamkoli jinam (např. má rád letadla, tak honem hledám na obloze, nebo lákám na jakoukoli přítomnou atrakci, prostě cokoli) a když je nejhůř, např. scéna při odcházení z dětského hřiště, kdy nechce jít, popadnu jako kládu do podpaží a odcházím, on se za chvíli uklidní a lidi nemají na co čumět
.
Já vždycky důrazně upozorním, že na jeho divadlo není nikdo zvědavej, aby obecenstvo vidělo, že mi to není úplně putna a následně čapnu za ruku a mlčky vleču pryč, nevšímaje si jeho vztekání. Po zemí se zatím válel jen párkrát a to jsem ho většinou nechala…
@berusa.m píše:
Já jsem ta matka co je zastáncem toho, plácnout na zadek. Naše děti miluju, ale je třeba jim určit hranice! Pokud nejsi stejná krevní skupina, tak mou radu přeskoč.
no já to dneska taky tak udělala,mlčky sem ho popadla a dotáhla sem ho domu,zavřela sem dveře a plácla sem ho přes zadek,tak si vztekle ještě rval čepici…někdy je to na prášky…třeba se vztekne že nechce chodit,když ho chci dát do kočárku tak se napruží jak prkno a musim ho tam silou natlačit a přivázat kšírama a pak se uklidní
@bdoucek21 , pokud máš s sebou kočár, tak ho nemusíš nechat válet se po chodníku, stačí narvat do kočáru, to bývá taky dost dobrej trest
Ale o to výživnější potom bývají pohledy okolí ![]()
dneska sem ho právě neměla,měla sem jen motorku tak sem vláčela domu 13kg na ruce a ještě motorku a krev se ve mě vařila
,já sem jinak flegmatik jak brno ale poslední dobou mi jeho scény berou sílu i nervy…a zvlášť když mi ještě někdo sdělí,že mám nevychovaný dítě
A proč bys ho nemohla nechat ležet na chodníku? ![]()
Dítě nerozlišuje, jestli je doma nebo venku, je potřeba nastavit všude stejná pravidla a ty dodržet, pokud necháváš vyvztekat, tak zkrátka nechat vyvztekat. Lidé, kteří zažili, pochopí, ti kteří nezažili, tak ať si trhnou nohou. Mě už takto jeden pán v jídelně litoval, když tam nějaký baby frflaly, že chudák dítě, tak prý spíš chudák rodič. Očividně věděl ![]()
Já dítě akorát buď odnesu, aby se neválel třeba v bahně, aby nespadnul do silnice nebo se jinak neohrozil. A hlavně nevyšilovat, ono to dítě pozná a vřeští o to víc.
Jinak nemá smysl udělovat nějaké pokyny, jakmile se hysterák rozjede, tak čím víc člověk s dítětem komunikuje, tím víc ho zahltí. Nemá smysl slibovat nějaké úplatky a odměny, když bude hodné, maximálně se tím vyrobí malý tyran, který hejkne a už maminka běží s bonbonkem ![]()
Ale je fér vůči dítěti hysterákům předcházet, unavené, hladové, žíznivé dítě bude mít samozřejmě mnohem vyšší sklon k hysterákům než pokud jsou potřeby uspokojeny, hysteráky plně opečovaného dítěte mi přijdou i kratší a snadněji zvládnutelné.
@berusa.m píše:
Já jsem ta matka co je zastáncem toho, plácnout na zadek. Naše děti miluju, ale je třeba jim určit hranice! Pokud nejsi stejná krevní skupina, tak mou radu přeskoč.
Mě třeba plácnutí přes zadek není proti srsti, ale zrovna záchvaty vzteku mi nepřijde dobré potlačovat plácnutím. Dítě se nechává vyvztekat, aby se samo naučilo ten vztek zvládnout, musí se samo naučit nějaké seberegulaci. Nemělo by se jí naučit, protože se bojí trestu, protože až bude dospělé a strach z trestu pomine, nebude svůj vztek ovládat dál…
Plácla jsem v případě, že se začal zmítat na silnici, já měla jen jednu ruku volnou a zkrátka jsem potřebovala, aby nějak alespoň částečně došel na ten chodník.
tak já mu nic neslibuju,zatim to ještě nějak ani nechápe,když na něj zvýšim hlas akorát mi žvatláním „držkuje“ do obličeje a to nejde se nezačít smát a on se pak směje taky ale to je jen v případech kdy třeba leze za postel a pak vřeští že nemůže ven a i tak to dělá stejně pořád dokolečka…jinak má první poslední…od všech…
Berusko a tobě plácnutí pomůže při vztekacím záchvatu? Já to teda nepraktikuju, ale jsem si jistá, že by byl pak mladej ještě tisíckrát vzteklejší.