Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj maminky,
zkuste mi poradit nebo mne utvrdit v tom, že zase dělám z komára velblouda.
Naše dcerka je strašný neposeda a to hlavně ve spaní.
Ještě do nedávna s námi spala v manželské posteli, ale teď
to bohužel nejde. Dcera nám totiž začala ve spaní „tančit v nohách“.
Tzn. že ve spaní sebou neustále"mele". Hned ji máme u hlavy,
pak se skroutí k bokům a nakonec skončí v nohách. Dlouho jsme to s manželem vydrželi-nechtěla spávat u sebe v postýlce, ale museli
jsme ji to naučit, aby nám snad ve spaní nespadla z postele.
Nějak jsme si však neuvědomili, že když nedokáže spát v klidu s námi, tak nebude v klidu ani sama ve své postýlce.
Nedokáže spát na jednom místě a ráno ji vždy najdeme otočenou
v nohách. Peřinu i polštářek někde pod sebou a spokojeně spí.
A důslededkem toho je, že občas v noci slýchávám, jak se
bouchne o tyčky u postýlky.
Začala jsem ji dávat na noc spací děstký pytel, aby ji tedy nebylo
zima a kolem postýlky dostala mantinel, i když jen na část. A nejsem si jistá, že to nějak pomáhá .Nevím, zda si s tím mám dělat velkou hlavu, či přikoupit ještě jeden mantinel, aby byl přes celou délku postele.
Pak zase na ni neuvidím v noci z mé postele(což pro mne bude krajně nepříjemné).
Poraďte, nebo se podělte prosím o své zkušenosti. Chtěla bych také slyšet váš názor… Nedokážu si představit, že bych dceru měla snad nějak přikurtovat, to by se nelíbilo snad nikomu z nás.
Musím ještě napsat, že jsem však nikdy Tinu neslyšela kvůli tomu bouchnutí křičet nebo brečet ze spaní.
Předem díky za odpovědi a doufám, že se někdo ozve.
Ahoj,
odpověděla sis sama - pěkně spí a nebrečí, takže jich nech tak. Některé děti prostě při spaní cestují. Syn dělal to samé - celou postýlku jsme měli obloženou mantinely, spát s ním v manželské posteli bylo naprosté utrpení. Teď už se mu to hodně zklidnilo, i když ho často v noci nacházíme v nejroztodivnějších polohách, včetně toho, kdy mu visí celá hlava z postele dolů …
Martina
Já si, ale někdy říkám, že těch ranek je až moc na tak malé tělíčko. Nebylo to totiž jednou, jak doufám vyplývá z mého dotazu…
Ahojky, tak to bys mohla třeba koupit nebo ušít silnější měkký mantinel přes celý obvod postýlky. Sis tím dotazem fakt odpověděla sama
A jak to myslíš, že bys na ni neviděla? Když se v noci vzbudíš, můžeš se třeba trochu nadzvednout a uvidíš
Jinak pokud máš klasickou dětskou postýlku a rošt v nejnižší poloze tak si myslím že dítě v postýlce je vidět z normální postele i s mantinelem v postýlce, protože leží níž.
Ahoj,
tak s tímto problémem máme bohaté zkušeností
Můj syn je extrémně neklidné dítě - a to i v noci. Noční cestování po postýlce u nás začalo, když se syn začal víc pohybovat. A neměj strach, je to normální.
Myslím, že dobrý krok je mít mantinel kolem celé postýlky - my to tak máme a nárazy hlavou do šprušlí se vcelku utlumily. Prakticky už od narození jsem řešila problém, jak syna přikrývat - spací pytel nepoužíváme. Holt ho musím víc oblékat, protože je věčně odkopaný.
Díky za odpovědi, tak já zkusím ten mantinel po celé délce. Doufám, že to pomůže, nebo alespoň omezí častost.
Petrusho,
to je naprosto normální, dělají nám to všechny tři děti (ten nejmladší nám zrovna dneska v noci skončil na zemi - taky spal s náma…cestovatel hadra), obě starší holky s sebou mlátily taky dost
, a nikdy mě nenapadlo, že jsou neposedné nebo neklidné…a upřímně neznám z okolí dítě, které by necestovalo a neomlacovalo se v noci o postýlku
. Pokud se nebudí, spí…neřešila bych to.
Zdenik
Ještě k těm mantinelům - nepoužívali jsme obyčejné látkové, ale postýlka byla obložená podprdelníky na lavečku. Byly molitanové a silné asi 5 cm, takže to všechny rány fakt pěkně tlumilo ![]()
Martina
Ahoj Petrusho,
já bych si s tím hlavu nelámala. Mě to dělaly a ještě i dělají obě děti. Nepomáhají mantinely, ani polštáře kolem postýlky. Vždycky se uhodí buď nad mantinelem nebo se „podvrtá“ pod něj - stejný je to i s polštářem. Takže jsem to přestala řešit. Malá nebrečí, nevzbudí jí to. Občas z toho vyleze boule, ale nic vážného. Tvoje malá už tak maličká není, má tvrdou hlavičku a kdyby jí to bolelo, tak se určitě ozve
![]()
Ještě jednou fakt díky, hlavně za uklidnění a tím vlastně podporu. Ten mantinel, ale asi opravdu zakoupíme. Uvidíme jestli to bude mít smysl.
Navíc Tina zatím neměla nějaké podlitiny nebo boule, tak snad to nebude tak strašné.
Zdenik píše:
Petrusho,to je naprosto normální, dělají nám to všechny tři děti (ten nejmladší nám zrovna dneska v noci skončil na zemi - taky spal s náma…cestovatel hadra), obě starší holky s sebou mlátily taky dost
Zdenik, a nikdy mě nenapadlo, že jsou neposedné nebo neklidné…a upřímně neznám z okolí dítě, které by necestovalo a neomlacovalo se v noci o postýlku
. Pokud se nebudí, spí…neřešila bych to.
Zdeníku já v mém okolí znám maminku, která tvrdí, že ji holčička spí celou noc pěkně vedle ní v manželské posteli a pohne se jen když maminku necítí a snaží se ji přiblížit. Prostě musí mít maminku vedle sebe a cítit ji. Ale jinak, že spí stále na místě.
Petrusho,
jinými slovy¨..... maminka, když se nehne tak se nehne ani dítě…
![]()
dělám si legraci, děti v noci cestují, některé více některé méně, ale i já se vrtím a kdybych měla okolo sebe šprušle tak se do nich mlátím taky. Je to normální
doufám ![]()
Zdenik
Taky mám tři a jsou úplně rozdílné:
Ada spinkala a spinká vzorně, necestuje, nikdy se neodkopala, spí na zádech.
Pepi je cestovatelka, ale jejím cílem je dostat se nahoru na peřinu - a spí na břiše. Teď co povyrostla je to lepší.
Eli sebou mele ze strany na stranu, spí hlavně na bříše - ale na rozdíl od Pepi přikrytá… Jo a chrápe.
Petrusho, já bych nechala prcka ať si dělá co chce - ale pokud se ti chce investovat do mantinelu, tak ho pro svůj klid pořiď - jen bacha, ať se to do něj nezamotá......
L.