Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte maminky, nemám ani tak dotaz jako povzdechnutí
mám doma noční živel,můj malý 13ti měsíční synek je prostě nespavec. Ted si tady vedle mě spokojeně jezdí s autíčkem a nevypadá vůbec unaveně…
Odmala chodí spát kolem deváté, ale poslední dobou se to stále prodlužuje a jsou dny, kdy dovádí třeba do půlnoci…
Dneska například začal pofnukávat v 9,tak jdem uspávat…nakojím,usne, dám do postýlky a najednou kuk a velký usměv…a spánek je fuč
Vím, že má špatný návyk s usínáním u prsa, holt nemám sílu ho nechat brečet, aby se naučil usínat sám… ![]()
vstává kolem deváté a po obědě spí cca 2 až 3 hodinky.
Máte to někdo doma taky tak? Já někdy už nemůžu…i když ráno se vyspím
Jestli máte nějaké tipy sem s nimi ![]()
Budit ráno dřív
.
Mě malej vstává v 6h ráno
a chodí spát ve 20h. Po o spí půl hodiny až hodinu, takže nespavec řádnej, ale aspoň večer chodí „brzy“
. Bych řekla, že prostě to máte celý posunutý, vstávat v 9h mi přijde jako scifi. Ale pravda, já mám obě děi nespavce, takže možná neobjektivní názor
![]()
ja bych ho nenechala spat odpoledne tak dlouho..taky mame problemy se snykem..usina od miminka hodne pozde..jsou mu 4 mesice a posledni dobou usinal pravidelne v pul desaty..ted se to posledni tri dny zlepsilo a usina uz po osmy..rano vstava kolem 8-9.rano driv bych teda nebudila..muzes byt rada ze ti takhle spinka..nas malej spi pres den po pul hodinkach..myslim ze spanek 2-3 hodiny je az moc..zkrouhla bych to na hodinu pokud by to slo..neni to zase tak lehky ..aby nebyl uknouranej ale zkus to..
no,když někdy nespí moc ani přes den a stejně ho do postele dostanu nejdřív v deset…a ráno budit dřív…no nevím, to asi nedopadne, jsem ráda,že se trochu vyspím ![]()
Můj syn taky chodí spát pozdě někdy kolem 23-0 hodiny jak kdy.Ale ráno vstáváme kolem 10-11 hodiny a přes den nespí vůbec.Hold je od maličky tak zvyklý a nijak mu to nevadí.
Jéééé u nás je to naprosto stejné
, poradit neumím, vyzkoušela jsem lecos, ale bez efektu (teda jediný výsledek byl, že já se nevyspala vůbec). Od malinka se budil co 2-3 hod na kojení ve dne v noci tak do 7 měsíců, potom se naučil otáčet, klekat si, potom sedat, stoupat a uspávání začalo být boj - stojí a řve. Uspávat chodíme tak v 8, když ho nechám ječet, tak se rozeřve a vydrží klidně 1-1,5 hod a pak se mnohem hůř zklidňuje, takže vyřvávací metoda u nás nefunguje. Kojení v noci jsem po 10 měsíci také odbourala, kojím jenom před spaním a potom většinou kolem 5 ráno, takže já jsem ráda, že se po roce vyspím už krááásných 5-6 hodin v kuse
a ráno vstáváme také kolem 8-9 hod aspoň za to jsem ráda
Přes den mi usíná v 11 na 1,5 hod, dá si obídek a potom spí 1/2 hod kolem 15 hod. Děsím se až porostou další zoubky, to je očistec, máme jich 6 a každý představoval tak 2 týdny vstávání co 3/4 hod celou noc
Dobrou noc ![]()
Každé dítko je jinak nastavené a tak nám maminkám nezbývá , než trpět … Mám tři děti , nejstarší syn usínal od miminka až kolem 23 h a ráno spal do 8 , což celkem šlo… Dcera usínala v 7 večer a probouzela se ráno třeba v půl 6 a nikdy se mi nepodařilo ji předělat , i dnes v 10 letech je ranní ptáče, oproti staršímu synovi, co si pospí do 11… nejhorší mám nejmladšího 4,5 letého syna , běžně si tu ve 2 v noci skáče přes překážky a honí se s kotětem…a pospí si klidně do oběda i dýl… u něj jsem to pozorovala už v těhotenství , v noci do mě nejvíc bušil
a ráno dělal mrtvýho brouka
do školky nechodí.. . teď čekám čtvrté dítko a bude to to samé , dopoledne klid a večer a v noci mám v bříšku fotbalistu…
jednou jsem o tomhle četla , že prostě každý je jinak nastavený a právě tak nejlíp funguje..takže dokud nemusí do školy a školky , tak proč ne …
Taky mám sůvy
Dokonce 6 soviček
Všechny děti chodily spávat hodně pozdě. Mezi 22-23 hod. Srovnalo se to, až když začala nejstarší dcera chodit do školky, to se pak těm mladším zrušilo spaní po obědě a bylo. Teď je do toho jedna dvouleťačka a jedna roční beruška a taky pomůže jen odpoledne budit dřív a jsem ráda, když jdou holky spát do půlnoci - 0.30hod. To je pak paráda. Horší je, když nejmladší prcek jde spát kolem 2 hod
To mám pak osypky, že se za 5 hod vstává ![]()
Pokud ráno nikam nemusíš, neřešila bych, ono se to časem srovná a buď ráda, že se můžeš ráno dospat, mně tohle nehrozí ![]()
fíííha, no jsem ráda,že nejsem sama a Fragolo smekám, to musí být občas na bednu
No, brouček už spinká, dneska trhnul rekord..a já jdu taky, at se trochu vyspím…dobrou noc ![]()
U nás na tohle pomohlo jedině to, že jsem zrušila polední spánek, sice to na něj pak odpoledně těžce dolehlo, knoural a chtěl spát, ale pokud to vydržíte, tak na osmou večer je dokonale tuhý. Já už pak byla docela sobec a jela jsem ne podle malýho, ale podle sebe. Takže pokud jsem cítila, že bych večerní bdění nezvládla, nedala jsem spát a přetrpěla unavené dítě. Když jsem cítila, že budu radši do noci vzhůru než poslouchat řev odpoledne, dala jsem malýho po obědě spát a šla jsem taky. ![]()
my jsme tohle zkoušeli taky a výsledek byl takový , že malej usnul sice v 8 , ale v 23 h se s úsměvem a svěží probudil a do 3 v noci tady v obýváku dělal bordel - a pak jsem ho téměř násilím cpala do postele…
Lesní žínka píše:
my jsme tohle zkoušeli taky a výsledek byl takový , že malej usnul sice v 8 , ale v 23 h se s úsměvem a svěží probudil a do 3 v noci tady v obýváku dělal bordel - a pak jsem ho téměř násilím cpala do postele…
tak to taky znám…pak v noci čilý jak rybička…ted sladce spinká už od půl jedný…vstával o půl devátý, tak to musí dohnat že…
Dokonce jsem byla u něj v pokoji, uklízela prádlo, s tím, že ho to třeba probudí…no vůbec
a když člověk chce aby sali, tak stačí jediný zvuk a jsou vzhůru
![]()
Lesní žínka píše:
No tak to jsou teda povstalci
U nás teda naštěstí to vynechání spánku přes den funguje dobře, ale holt ty podvečery bývají protivné. Jinak dnes jsem po obědě dala spát, sama jsem vytuhla taky, a vzbudili jsme se ve čtyři
Takže budeme mít večer do noci veselo, naštěstí jsem si taky dáchla, tak mám sílu. ![]()