Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Malá si taky zouvá ponožky, tak když je teplo, je mi to jedno, teď, když je chladněji jí dávám punčocháče
Ale ona zas tak nevyvádí kvůli oblečení.
Nechat děcko úplně nahaté a bez pleny mi přijde malinko na hlavu, teda.
@Simima ahojky my s plenek přešli na ty pandy kalhotky- pokud natrefíš na akci vyjdou cenově stejně jako plenka…jinak bych mu planku neoblékla…od 2 let jsme už naštěstí přes den bez plen/kalhotek chodí už na nočník…s oblékáním jsme to měli také jakmile jsem dala tričko, tepláky nebo kratase byl za 5 vteřin nahý a dokonce i s tou plenkou já nechápala jak rychle se to dítě dokáže vysléct…přes léto jsem nechala plenku + bodýčko s trátkým rukávem samozdřejmě ponožky odmítal… přes zimu bodýčko s dl. rukávem a pod to zapnout punčocháče… jen ted nevím jak to budeme mít ve školce pač doma ted už běhá v delším tričku a slipečkách, ponožky a kratase nebo kalhoty snese jen venku a doma se hned za dveřma vysléká…
Jak tak koukám tak s tím asi nic nenadělám
alespoň mě uklidňuje, že nemám takového raracha doma jen já ![]()
@Simima Zkusila bych se na to podívat pozitivně. Nechce plínku? Co toho využít k učení na nočník? Naše dšti kolem 10 měsíce už taky chodili doma bez pleny. Pravda, my jsme začali s nočníkem už dřív a v té době už byly nehody minimální, ale třeba to pro něj bude zábavnější, než hodinový boj při přebalování.
Nesnese ponožky? No, teď bych to neřešila, i když je chladněji, teď bez nich neumře. Do budoucna bych zauvažovala a něco nastudovala o barefoot botách, protože jestli má malý takovou náturu a vadí mu i ponožky, tak v těch zdravotních lyžákách bude asi trpět tím tuplem.
Oblečení by asi nějaké mít měl, ale co se ti povede na něj dát, to se ti povede, pokud není nemocný. Zas ti to ušetří praní. My jsme byli takhle za exoty třeba v porodnici. Byl srpen, sice kolem 25 stupňů, ale příšerné dusno. Všechna novorozeňátka spinkala v košilce, zavinovačce, ev. ještě pod lehkou dečkou. Náš malý rudý jak rak a vřeštěl a vřeštěl. Tak jsem ho na zkoušku vysvlíkala a vysvlíkala, až zůstal jen v plíně a přikrytý látkovou plenou. Personál se najdřív podezřívavě dotazoval, proč mám miminko nahaté, když jsem jim to ale vysvětlila a sáhli si na něj, že fakt není studený, zkonstatovali, že mu tak je dobře a že ho teda mám tak nechat. A to jsme byli fakt jediní.
@Hoa Mai na nočník zkoušíme, ale většinou tam pláče a ja ho nechci zbytečně nutit když se.mu to nelíbí
Třeba právě na té zahradě, kdyz ho odchytnu, že už vážně tlačí, tak tam tu chvilinku vydrží, jinak vůbec
no a botičky máme berfoot, ale vadí mu úplně stejně jako ponožky ![]()
@Simima Zkusila sis ho třeba s tím nočníkem posadit na klín? Já to tak dělala s klukama, když byli malí. Na nočníku sami by asi neseděli, ze začátku to ani neuměli, ale na tom klíně jim to vůbec nevadilo. Nočník mezi kolena (měli jsme ten na BKM), na to dítě a nějakou hračku, která dělá rachot a byli v pohodě. Upřímně, já osobně bych mu nedovolila jen jednu věc - vyměšovat se, kam ho napadne. Buď plína, nebo nočník/záchod, prostě si bude muset vybrat. A čím dřív, tím líp, ono se to později dost blbě odnaučuje (znám od švagrové, bobky za gaučem ještě po třetím roce, strašný kentus). Ostatní bych nehrotila. Na ponožky a boty bych se teď vydlábla úplně. Tipuju, že v deseti měsících ti ještě kilometry neujde a pokud máte vlastní pozemek, tak je uhlídatelné, po čem šlape. Z oblečení to, co snese, třeba bude otužilý a míň nemocný. Jsou lidi, co chodí i v zimě v kraťasech a v triku, osobně bych to sice nepřežila, ale proč ne, nikomu tím neubližují.
Létě bych to neřešila a v zimě už bude o něco starší a půjde se s ním lépe domluvit.
@Simima bosky po měkkém podloží je to výrazně lepší, než jakékoliv barefoot boty.