Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj, mala se narodila 2960,ted mi za 6 dni pribrala 50 g, doktor mi rekl, ze mam davat na noc UM.je to opravdu tak maly prirustek? ja bych nerada prestala kojit.mala je celkem spave miminko, ale po kojeni je spokojena
@inthense
a jak casto pije? budis na kojeni? budis v noci?
jestli se ti do UM nechce, tak proste koj, co 2hod, v noci co 3.
@inthense Kolik jí je?
Já bych nedávala UM, ale častěji přikládala. Dokud se trochu nezvedne, tak bych alespoň přes den budila max. po 3 hod, jinak samozřejmě dávala, jak bude chtít.
A věk? Úplně malá? Jak čůrá/kaká? Spavá může být i ze žloutenky nebo prostě ještě nezesílila a jestli toho vytáhne málo, může být prostě jen unavená a vlastně opravdu nenajedená. Kojila bych jak si řekně, hlavně v noci a šla na převážení za pár dní..
@Susanna necele 2 tydny.pres den celkem pije pravidelne, v noci vydrzi i 5 hodin spat
@Sibyla0 necele 2 tydny, kaka po kazdem jidle a cura taky dost.to doktor si me pozval zase za tyden
@Ali-Ali pres den po 2-3 hod.,nekdy i dele spinka. v noci horsi, to spi i 5 hodin v kuse
@inthense Já bych UM nedala, zkus spíš přidat jedno kojení v noci. Vezmi si jí do postele a nacpi prso. Hlavně zezačátku je to noční kojení hodně důležité.
@inthense píše:
@Ali-Ali pres den po 2-3 hod.,nekdy i dele spinka. v noci horsi, to spi i 5 hodin v kuse
tak bud i v noci. mi kdy zmaly nepribiral, rikala doktorka dava pres den ty 2-3hod a v noci po 3hod. az kdyz pribral, tak jsme v noci najeli na 4hod, a po dalsich 2 tydnech uz jsem ho nechala spat jak chtel.
@Sibyla0 dekuju,taky si myslim ze bych radsi zkusila kojit vic v noci nez UM
@Ali-Ali dekuju,zkusi v noci kojit vic. naridim si budika, jinak taky spim jak mala ![]()
@inthense píše:
@Ali-Ali dekuju,zkusi v noci kojit vic. naridim si budika, jinak taky spim jak mala
ja si taky pripadala jak cvok, kdyz jsem mela budika treba na 2:30 a tahala spici mimino z postylky
ale je to docasne, staci tyden nebo dva a bude to v pohode.
@Ali-Ali dekuju, snad do pristiho utery pribere vic jak 50 g
@inthense Taky bych přidala kojení a kojila pokaždé z obou prsou. Pokud u kojení usíná, přehodit k druhému prsu a takhle opakovat, dokud bude mít zájem. Taky zkoušet techniku stlačování prsu (video najdeš na www.mamila.sk) - jakmile usíná, stlačit prso dle návodu, tok mléka se zrychlí a ona se probere.
UM bych u takhle malého dítěte určitě nedávala, přírůstek je sice menší, ale je, takhle malé mimčo se ještě učí správně se kojit. A nasazení dokrmu bohužel ve spoustě případů ke konci kojení vede.
Pokud by byl do budoucna potřeba, určitě ne flaškou a určitě ne jednu dávku večer - to by ti akorát vytuhla na dlouho, což je pro stimulaci prsou kontraproduktivní. Když už, tak rozdělit do několika menších dávek a podat alternativně (stříkačkou, ideálně suplementorem).